Σελίδες

Thessaloniki video tour

23/1/21

Η σημασία του σεβασμού: Οι άνθρωποι που νιώθουν καλά, πράττουν και καλά

 

 Η σημασία του σεβασμού: Οι άνθρωποι που νιώθουν καλά, πράττουν και καλά

 

Μερικές φορές, προσπερνούμε αδιάφορα το θέμα του σεβασμού στον χώρο της εργασίας. Είναι έννοια τόσο αυτονόητη που μοιάζει να μη χρειάζεται καν συζήτηση. Όλοι γνωρίζουμε ότι αν φερόμαστε καλά στους ανθρώπους μας, θα φέρονται κι εκείνοι καλά στους πελάτες μας. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι υπάλληλοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους όταν νιώθουν ότι τους φροντίζουμε, τους εμπιστευόμαστε και αναγνωρίζουμε την αξία τους.

Όλοι καταλαβαίνουμε ότι οι πάντες θέλουν να εργάζονται σε έναν οργανισμό όπου μπορούν να εξελιχθούν, να έχουν φίλους και να είναι ο εαυτός τους. Ή μήπως δεν τα γνωρίζουμε αυτά;

Μόλις διάβασα για μια μελέτη που έγινε σε 370.378 υπαλλήλους από την ερευνητική εταιρία Sirota Survey Intelligence σχετικά με αυτό το φαινομενικά προφανές θέμα, του σεβασμού στην εργασία. Ξέρετε κάτι; Από όλους αυτούς τους ανθρώπους που ρωτήθηκαν, μόνο 21% από εκείνους που δεν ήταν σε διευθυντικές θέσεις είπαν ότι ο σεβασμός με τον οποίο τους περιέβαλλε η διεύθυνση ήταν σε «πολύ καλό» επίπεδο.

 

Ίσως η σημασία του σεβασμού μέσα σε κάθε οργανισμό να μην είναι τόσο βαθιά ενσωματωμένη όπως πιστεύουμε όλοι μας. Να μια εξαιρετική ευκαιρία που υπάρχει εδώ.

Η μελέτη επιβεβαίωσε επίσης ότι οι άνθρωποι που ένιωθαν τον πιο μεγάλο σεβασμό ήταν και εκείνοι που ένιωθαν τη μεγαλύτερη αφοσίωση για την εταιρεία στην οποία εργάζονταν. Και σε έναν κόσμο όπου η προσέλκυση – και η μονιμοποίηση – του κορυφαίου ταλέντου αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους παράγοντες επιτυχίας, οτιδήποτε δημιουργεί μεγαλύτερη αφοσίωση πρέπει να γίνεται.

Επομένως, ο σεβασμός είναι αποδοτικός. Η καλή συμπεριφορά προς τους ανθρώπους κυριαρχεί. Είναι βασική προτεραιότητα να κάνεις τους συναδέλφους σου να νιώθουν ξεχωριστοί. Επειδή είναι ξεχωριστοί. Ορίστε μερικές πρακτικές στρατηγικές για να αναδειχτεί ο σεβασμός στη δουλειά:

– Να λέτε «παρακαλώ» κι «ευχαριστώ»

– Να είστε στην ώρα σας (η καλή σχέση με τον χρόνο είναι σημάδι των κορυφαίων).

– Να ανταμείβετε τους ανθρώπους για την εξαίρετη απόδοση.

– Να γίνετε σπουδαίοι ακροατές (οι άνθρωποι θα σας λατρέψουν γι’ αυτό).

– Να εκπαιδεύετε τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεστε και να τους βοηθάτε ώστε να μπορέσουν να συνειδητοποιήσουν τις δυνατότητές τους (όλοι θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι).

– Να γράφετε ευχαριστήρια σημειώματα.

– Να στηρίζετε την ειλικρινή γνώμη και την αλήθεια.

– Να δίνετε στους ανθρώπους την άδεια να παίρνουν εύλογα ρίσκα και την ελευθερία να αποτυγχάνουν.

– Να ενθαρρύνετε τη δημιουργικότητα και τη γνησιότητα.

Όταν οι άνθρωποι νιώθουν ότι τους σέβονται, νιώθουν καλύτερα για τον εαυτό τους. Κι οι άνθρωποι που νιώθουν καλά, πράττουν και καλά.