Σελίδες

Thessaloniki video tour

17/1/21

«Το παλάτι της μνήμης»: Η τεχνική απομνημόνευσης που προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα

 «Το παλάτι της μνήμης»: Η τεχνική απομνημόνευσης που προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα

 

 

Έχετε συχνά την εντύπωση πως υπάρχει κάτι σημαντικό που έχετε ξεχάσει; Ίσως είναι το όνομα του νέου σας συναδέλφου ή οι οδηγίες για να φτάσετε σε έναν προορισμό, ή, υποθετικά, το θέμα του επόμενου άρθρου σας.

Μία από τις χρησιμότερες τεχνικές απομνημόνευσης δημιουργήθηκε χιλιάδες χρόνια πριν από τους αρχαίους Έλληνες. Το παλάτι της μνήμης είναι ένα μέρος στο νου μας όπου μπορούμε να αποθηκεύουμε σημαντικές πληροφορίες που χρειάζεται να θυμόμαστε. Χρησιμοποιείται από παγκόσμιους πρωταθλητές απομνημόνευσης, ακόμα και από τον διάσημο ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς. Με λίγη εξάσκηση και οργάνωση, όλοι μπορούμε να χτίσουμε ένα παλάτι μνήμης.


1. Επιλέξτε ένα μέρος που μπορείτε εύκολα να οραματιστείτε ως «παλάτι» σας

Χρειάζεται να είναι ένα δωμάτιο ή μια φωτογραφία με την οποία είμαστε πολύ οικείοι. Το σημαντικό είναι να μπορούμε να το οραματιστούμε, να το φανταστούμε πλήρως, χωρίς να χρειάζεται να το δούμε. Όσο μεγαλύτερο ή λεπτομερέστερο είναι ένα μέρος, τόσες περισσότερες πληροφορίες μπορούμε να αποθηκεύσουμε εκεί.

 

2. Αποφασίστε την κατεύθυνση ή διαδρομή που θα παίρνετε κάθε φορά

Αποφασίστε πώς θα πλοηγήστε μέσα στο παλάτι του μυαλού σας και μην το σκέφτεστε σαν μια «παγωμένη» εικόνα. Πώς εισέρχεστε στο δωμάτιο για παράδειγμα; Από πού περνάτε; Προσπαθήστε να απομνημονεύσετε πλήρως κάθε βήμα και τι υπάρχει γύρω σας.

3. Επιλέξτε συγκεκριμένες τοποθεσίες στο παλάτι για να αποθηκεύσετε πληροφορίες

Σκεφτείτε ή καταγράψτε ακριβώς τι θέλετε να αποθηκεύσετε στο παλάτι της μνήμης. Θα αποθηκεύετε κάθε γνώση σε μια διαφορετική τοποθεσία. Γι’ αυτό χρειάζεται να έχει πολλά αντικείμενα και τοποθεσίες το παλάτι σας. Κάθε σημείο αποθήκευσης χρειάζεται να είναι μοναδικό για την κάθε μνήμη.

Αν το παλάτι σας είναι μια διαδρομή, επιλέξτε σημεία όπως ένα σπίτι, ένα φανάρι, ένα άγαλμα ή ένα κτήριο για να σημείο αποθήκευσης. Αν το παλάτι είναι μια κατασκευή ή ένα δωμάτιο, επιλέξτε διαφορετικά σημεία, έπιπλα και αντικείμενα, όπως ο καναπές ή ένας πίνακας ζωγραφικής.