Σελίδες

Thessaloniki video tour

14/10/19

Σημάδια ότι μάλλον δεν πρέπει να κάνετε παρέα



Η απόφαση να σταματήσεις να κάνεις παρέα με κάποιον είναι, εκτός από σημάδι ενηλικίωσης, και ιδιαίτερα σημαντική για την ψυχική υγεία την δική σου –σε ορισμένες περιπτώσεις και του άλλου. Γιατί οι σχέσεις που περιγράφονται με τον πραγματικά απαίσιο όρο που-δε-σημαίνει-πια-τίποτα (έλα, «τοξικές»,
αποκλείεται να μην το σκέφτηκες) δεν κοστίζουν μόνο σε εσένα ενέργεια και ψυχικά αποθέματα, αλλά και στον άλλο άνθρωπο, που μπορεί μια χαρά να εκμεταλλευτεί τον χρόνο που θα του απομείνει ελεύθερος για να κάνει παρέα με κάποιον που πραγματικά θα τον αγαπάει/ γουστάρει/ εκτιμάει.
Αν, λοιπόν, έχεις παρατηρήσει κάποια από τα παρακάτω σημάδια στη μεταξύ σας σχέση, μάλλον είναι καιρός να φεύγεις.
1. Αποφεύγεις, είτε εσύ είτε ο άλλος, να κανονίσετε οτιδήποτε. Όταν ένας από τους δυο σας λέει «να βρεθούμε;» ο άλλος απαντά «ναι ναι, μες στην εβδομάδα». Κι η εβδομάδα περνάει, και μετά περνάει κι άλλη μία, και τελικά καταλήγετε να βρίσκεστε περίπου δυο φορές τον χρόνο.
2. Διαφωνείτε για τα πάντα –και δεν έχεις καμία όρεξη να το συζητήσεις. Δεν είναι κακό να έχεις διαφορετικές απόψεις με τους φίλους σου –ίσα ίσα, οι πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις προκύπτουν ακριβώς από τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Αν, όμως, θεωρείς την άποψη του άλλου ανεκδιήγητη, τραγελαφική και άλλα τέτοια κοσμητικά που καταλήγουν στο «ανάξια συζήτησης» τότε κάπου στο βάθος θα πρέπει να έχεις αρχίσει να ακούς καμπανάκια να χτυπάνε.
3. Έχεις αρχίσει να κρίνεις τον άλλο για τις απόψεις του –όχι τις απόψεις, τον άνθρωπο τον ίδιο.
4. Δεν θυμάσαι πότε ήταν η τελευταία φορά που τον/την είδες και γύρισες σπίτι νιώθοντας ωραία.
5. Οι συναντήσεις σας διαρκούν όλο και λιγότερη ώρα, γιατί δεν έχετε και πολλά πράγματα να πείτε.
6. Σε λούζει κρύος ιδρώτας στη σκέψη να τον/την γνωρίσουν οι άλλοι φίλοι σου, ή να πρέπει να συναναστραφεί μαζί τους στα γενέθλιά σου π.χ., επειδή κατά βάθος –κι ας μην το ομολογείς ούτε στον εαυτό σου− ντρέπεσαι για εκείνον/η.
7. Θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξεις. Προφανώς και οι πραγματικοί σου φίλοι θα σου επισημάνουν μια προβληματική συμπεριφορά που σου δυσκολεύει την καθημερινότητα ή τις σχέσεις σου με τους άλλους. Θα εξακολουθήσουν να σε αγαπάνε, όμως, ακόμα και αν δεν μπορείς, ή δεν θέλεις να την αλλάξεις. Δεν θα σε κρίνουν και δεν θα απαιτούν να αλλάξεις για να ταιριάζεις στα στάνταρ τους.
8. Η πρωτοβουλία να βρεθείτε είναι πάντα δική σου. Η δε απάντηση είναι σχεδόν πάντα κάτι στα πλαίσια του έχω κανονίσει/ έχω πολλή δουλειά/ ναι ναι, θα κανονίσουμε.
9. Έχεις σκεφτεί ότι δεν θέλεις να κάνετε παρέα.
10. Δεν το έχεις σκεφτεί απλά, είσαι σίγουρος/η ότι δεν θέλεις να κάνετε παρέα. Απλά δεν το δηλώνεις, επειδή «μωρέ έχουμε περάσει τόσα μαζί» ή «μωρέ θα στεναχωρηθεί». Γενικά, αν ο λόγος που δεν το δηλώνεις ξεκινά με «μωρέ», είναι καιρός να σταματήσεις. Χειρότερα θα στεναχωρηθεί αν μάθει ότι κάνεις παρέα μαζί του/της αναγκαστικά, επειδή έχετε «περάσει πολλά μαζί» ή για να μην τον/την στεναχωρήσεις.