Τη δεκαετία του 1940, στην Ιταλία απ’όπου κατάγεται η Nutella και είχε το ζαχαροπλαστείο του ο Φερέρο, λόγω πολέμου, οι πρώτες ύλες ήταν μεγάλη πολυτέλεια για όλους. Υπήρχε τρομερή μείωση των εισαγωγών και όπως ήταν φυσικό, το κακάο μιας και δεν ήταν είδος πρώτης ανάγκης ήταν σπάνιο. Ο Φερέρο έπρεπε να βρει τρόπο για να αναπληρώσει την έλλειψη αυτή και αποφάσισε μιας και στην περιοχή καλλιεργούνταν φουντουκιές να φτιάξει ένα γλύκισμα με πάστα από φουντούκι. Το 1946, κυκλοφόρησε την «pasta gianduja» η οποία… κρυβόταν μέσα σε ψωμάκια!
Επειδή, όμως, όλοι τρελαίνονταν για την πάστα και άφηναν στην άκρη το ψωμάκι όπως πρόσεξε ο δαιμόνιος ζαχαροπλάστης, αποφάσισε να την βάλει σε βαζάκι και να την πουλήσει έτσι.
Όταν, όμως, το 1964 το προϊόν άρχισε να εξάγεται, πήρε το όνομά της, «Nutella» από την αγγλική λέξη «nut»!