επιστημονική έρευνα Αμερικανών ψυχολόγων που εστιάζει στο θέμα της απιστίας, αποκαλύπτοντας μάλιστα ποιοι και ποιες έχουν περισσότερες πιθανότητες να απατήσουν.
Στο πλαίσιο της μελέτης, ερευνητές παρακολούθησαν 233 νιόπαντρα ζευγάρια για διάστημα έως 3,5 ετών, καταγράφοντας οτιδήποτε συνέβαινε στις σχέσεις τους, με έμφαση στην ικανοποίηση από το γάμο και στις εξωσυζυγικές "περιπέτειες".
Παράλληλα, έκαναν πειράματα με τους εθελοντές, δείχνοντάς στα νεόνυμφα ζευγάρια φωτογραφίες πολύ ελκυστικών ανδρών και γυναικών, καθώς και μετρίως εμφανισιακά ατόμων.
Τα ευρήματα: Ποιοι έχουν την τάση να απατούν;
Όπως διαπιστώθηκε, τα νεαρά άτομα και όσοι ήταν λιγότερο ικανοποιημένοι από τον γάμο τους ήταν πιθανότερο να είναι άπιστοι.
Επίσης, όσοι δήλωναν ικανοποιημένοι από την ερωτική σχέση μέσα στον γάμο ήταν επίσης επιρρεπείς στην απιστία (!), ένδειξη ίσως της τάσης του να αξιολογούν θετικότερα το σεξ και να το αναζητούν ανεξαρτήτως του πώς αισθάνονται για τον σύντροφό τους.
Το πιο ενδιαφέρον ίσως εύρημα είναι όμως σε ό,τι αφορά την ελκυστικότητα που αποδείχτηκε σημαντικός προγνωστικός δείκτης της απιστίας: Η ελκυστικότητα ενός ατόμου σχετίζεται αρνητικά με την απιστία – όχι στην περίπτωση των αντρών αλλά των γυναικών! Δηλαδή, οι λιγότερο όμορφες γυναίκες ήταν πιθανότερο να έχουν εξωσυζυγική σχέση.
Από την άλλη, οι άνδρες ήταν πιθανότερο να είναι άπιστοι αν η σύζυγός τους ήταν λιγότερο όμορφη.
Τέλος, το προγαμιαίο ιστορικό παίζει και αυτό ρόλο: Οι άνδρες που ανέφεραν να έχουν σύντομες ερωτικές σχέσεις προ γάμου ήταν πιθανότερο να είναι άπιστοι. Το αντίθετο ισχύει για τις γυναίκες, οι οποίες είναι πιο πιθανό να κάνουν απιστία, αν πριν το γάμο τους είχαν ελάχιστες σύντομες σχέσεις, ενώ αν είχαν πολλές "περιπέτειες" πριν παντρευτούν, μετά είναι πιο απίθανο να κάνουν απιστίες.
Ως εκ τούτου, τη μεγαλύτερη πιθανότητα απιστίας φαίνεται να έχει μια όχι ιδιαίτερα εμφανίσιμη γυναίκα με μηδαμινές σεξουαλικές εμπειρίες πριν το γάμο.
Και λίγη θεωρία: Απεμπλοκή προσοχής και αξιολογική υποτίμηση
Με τα πειράματα με τις φωτογραφίες, οι ερευνητές εστίασαν έτσι σε δύο ψυχολογικές διαδικασίες: την απεμπλοκή προσοχής (δηλαδή την ικανότητα να κατευθύνεις την προσοχή σου μακριά από ένα ελκυστικό άτομο που θεωρητικά θα μπορούσε να θεωρηθεί υποψήφιο για ερωτική σχέση) και την αξιολογική υποτίμηση (την τάση δηλαδή για υποβάθμιση της ελκυστικότητας ενός ατόμου, ακόμα και όταν αντικειμενικά θεωρείται όμορφο).
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι υποτιμούν νοητικά την ομορφιά, ακόμη κι ενός άκρως ελκυστικού προσώπου, είναι λιγότερο πιθανό να απιστήσουν. Ο χρόνος αντίδρασης ήταν καθοριστικός. Τα άτομα που απέστρεφαν το βλέμμα τους αμέσως από ένα ελκυστικό άτομο, είχαν σχεδόν 50% λιγότερες πιθανότητες να κάνουν σεξ εκτός γάμου, σε αντίθεση με τα άτομα που χρειάζονταν χρόνο για να κοιτάξουν κάπου αλλού. Τα άτομα αυτά είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να απιστήσουν και οι γάμοι τους ήταν πιθανότερο να μην είναι τόσο σταθεροί.
Από την άλλη, τα άτομα που αξιολογούσαν πιο αρνητικά την εξωτερική εμφάνιση ενός άλλου ατόμου, είχαν μειωμένο κίνδυνο απιστίας και αυξημένη πιθανότητα διατήρησης του γάμου.
Συνεπώς, απεμπλοκή προσοχής και αξιολογική υποτίμηση ελαχιστοποιούσαν τον κίνδυνο απιστίας και μπορούν να θεωρηθούν προγνωστικοί δείκτες μιας σχέσης που έχει πιθανότητα να πετύχει.
Τη μελέτη πραγματοποίησαν ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα, με επικεφαλής τον Τζιμ ΜακΝάλτι και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κοινωνικής ψυχολογίας "Journal of Personality and Social Psychology".