Είναι το γαλακτοκομικό προϊόν που προκύπτει από τη ζύμωση του γάλακτος όταν σε αυτό προστεθούν μη βλαβερά βακτήρια. Αφού επέλθει ο βρασμός του αγελαδινού, κατσικίσιου ή πρόβειου γάλακτος και κατέβει η θερμοκρασία του στους 40οC, προστίθεται σ’ αυτό ποσότητα μαγιάς και αφήνεται να πήξει . Η κρεμμώδης αυτή τροφή που προκύπτει ονομάζεται γιαούρτι και αποτελεί τροφή υψηλής θρεπτικής αξίας.
Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες , μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Περιέχει Βιταμίνη Α, η οποία είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και την καλή όραση. Παρέχει επίσης βιταμίνη D, μία βιταμίνη-σύμμαχο στην πρόληψη της οστεοπόρωσης , καθώς και ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Πολύ σημαντική είναι και η περιεκτικότητα του σε προβιοτικά που συμβάλλουν στην καλή υγεία του εντέρου και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Υψηλή είναι και η περιεκτικότητα του σε ασβέστιο και μπορεί να υποκαταστήσει το γάλα για άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Το γιαούρτι γίνεται καλύτερα ανεκτό από ότι το γάλα σ αυτή την περίπτωση διότι η λακτόζη του γάλακτος κατά την επεξεργασία του μετατρέπεται σε γαλακτικό οξύ, το οποίο δεν προκαλεί συμπτώματα.
Στο εμπόριο υπάρχουν διαθέσιμα πολλά είδη γιαουρτιού , γι αυτό είναι καλό να ελέγχετε τις ετικέτες τους πριν από την αγορά τους, για να βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για «ζωντανό» γιαούρτι κι όχι για επιδόρπιο.
Τι είναι το επιδόρπιο γιαουρτιού;
Ως επιδόρπιο γιαουρτιού χαρακτηρίζεται το γιαούρτι στο οποίο έχουν προστεθεί κι άλλα συστατικά εκτός από γάλα και μαγιά όπως είναι : γλυκαντικές ουσίες, ζάχαρη, σιρόπι γλυκόζης ή φρουκτόζης, φρούτα , ζελατίνη ή και διάφορες χρωστικές ουσίες που το καθιστούν γευστικότερο και πιο ελκυστικό. Η θρεπτική του αξία είναι ελαφρώς μικρότερη σε σχέση με το «ζωντανό» γιαούρτι.
Είναι πάντα καλύτερο να αγοράσετε ένα απλό γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και να προσθέσετε φρέσκα φρούτα , μέλι , δημητριακά ολικής άλεσης ή ξηρούς καρπούς , ούτως ώστε να σιγουρευτείτε πως λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Και μην ξεχνάτε πως το γιαούρτι είναι ιδανική επιλογή, για ένα ενδιάμεσο χορταστικό γεύμα στη δουλειά σε συνδυασμό με 2 κριτσίνια, 1 φρούτο ή 2 κράκερς ολικής αλέσεως. Επίσης μπορεί να αποτελέσει ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα αν συνδυαστεί με δημητριακά ολικής αλέσεως ή ακόμη και με μία σαλάτα εποχής ως ντρέσινγκ( με 1κ.σ μαγιονέζα χαμηλών λιπαρών ή λεμόνι ή μουστάρδα κι άνιθο) . Μπορείτε ακόμη να το χρησιμοποιήσετε ως πρωινό γεύμα σε συνδυασμό με 1κ.γλ μέλι και λίγα αμύγδαλα και καρύδια ή ως συνοδευτικό του μεσημεριανού σας γεύματος ως τζατζίκι ή με μουστάρδα ως σως για τη μερίδα του κρέατος σας.
Από την Επιστημονική Ομάδα του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Αναστάσιου Παπαλαζάρου και την Εύα Κουρούπη (www.nutrimed.gr)