Σελίδες

Thessaloniki video tour

15/11/17

Πόσο ασφαλές θα είναι το σερφάρισμα το 2020




Του Larry Magid
Το Ινστιτούτο για την Ασφάλεια της Οικογένειας στο Διαδίκτυο (Family Online Safety Institute - FOSI) διεξάγει αυτήν την Πέμπτη το ετήσιο...
συνέδριό του στη Νέα Υόρκη. Ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια από όλο τον κόσμο θα δώσουν το παρών και θα συζητήσουν το πώς μπορούμε να κάνουμε τον διαδικτυακό κόσμο ένα ασφαλέστερο μέρος για τα παιδιά μας και τις οικογένειες, μέσω δημόσιων πολιτικών, καλύτερων πρακτικών από μέρους των εταιρειών και σωστής ενημέρωσης των γονέων. Εγώ θα είμαι εκεί, όπως ήμουν σχεδόν σε κάθε συνέδριο του Ινστιτούτου από το 2007, όταν πρωτοξεκίνησε τις παρεμβάσεις του.

Επειδή φέτος θα συμμετάσχω στην ενότητα για το «Όραμα του 2020: Το μέλλον της ασφάλειας στο διαδίκτυο», είμαι τόσο ενθουσιασμένος όσο και προβληματισμένος για τη θέση που θα υποστηρίξω. Ελπίζω ότι το 2020 το διαδίκτυο θα είναι ασφαλέστερο. Όχι 100% πιο ασφαλές, γιατί υπάρχει η πιθανότητα να είναι ένα πιο σκοτεινό μέρος από αυτό που βλέπουμε σήμερα. Αλλά με λίγη δουλειά από τις εταιρείες του κλάδου, τις κυβερνήσεις και εμάς τους χρήστες, θα χαράξουμε τη σωστή κατεύθυνση. Και το λέω μετά από μια χρονιά με πολλά σκοτεινά σημεία που αφορούν το διαδίκτυο. Αυτό που έγινε στην προεκλογική περίοδο είναι ανησυχητικό: τόσο ο τρόπος που παρενέβησαν οι Ρώσοι σε αυτό το εσωτερικό ζήτημα των ΗΠΑ, όσο και ο τρόπος που οι Αμερικανοί στράφηκαν ο ένας εναντίον του άλλου.

Μετά τις εκλογές, γεφυρώθηκαν εν μέρει οι αντιπαλότητές μας αλλά παρά τις προσπάθειες των Twitter και Facebook να περιορίσουν τις δράσεις των troll, στον διαδικτυακό κόσμο διακινούνται η ρητορική μίσους, ο ρατσισμός, ο σεξισμός, η ομοφοβία κ.ά. Οι τεχνολογικές εταιρείες έχουν επιφορτιστεί με την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, αλλά μένει ακόμη πολύς δρόμος για να επιλυθούν.

Ένα άλλο ζήτημα που με απασχολεί είναι η σχέση των παιδιών με τον κόσμο του διαδικτύου και της τεχνολογίας. Και αυτό γιατί μπορεί αρκετά παιδιά να έχουν αποκτήσει την απαραίτητη παιδεία για να αποφεύγουν τον διαδικτυακό εκφοβισμό ή να δημοσιεύουν στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους, ωστόσο ανησυχώ για τον χρόνο που αφιερώνουν στις onine εφαρμογές και τεχνολογίες. Με αποτέλεσμα να χάνουν χρόνο από πολύτιμες δραστηριότητες για τη φυσική τους κατάσταση ή την κοινωνικοποίησή τους.

Ποιες είναι λοιπόν οι προβλέψεις μου για το διαδίκτυο του 2020:

-Θα αυξηθεί η ρύθμιση από μέρους της πολιτείας στο online περιβάλλον, ιδίως αν οι εταιρείες καθυστερήσουν στο να αυτορρυθμιστούν.

-Ανησυχώ για τους πιθανούς κινδύνους από την τεχνητή νοημοσύνη.

-Ακόμη περισσότερα χακαρίσματα σε συσκευές Internet of Things, επιτακτικότερο αυτές οι συσκευές να γίνουν πιο ασφαλείς στις επιθέσεις των χάκερ.

-Φόβοι για την ασφάλεια, σωματική και πνευματική, όσων θα χρησιμοποιούν τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας ή τεχνητής νοημοσύνης.

-Οι spammers θα επινοήσουν περισσότερους τρόπους να κλέβουν τα χρήματά μας.

-Ζητήματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας στη χρήση των αυτόνομων οχημάτων.

-Μεγαλύτερη προσοχή στη χρήση του διαδικτύου από ανήλικα άτομα.

-Κάποια πρόοδος στην ανάπτυξη του λογισμικού που θα εντοπίζει ή θα αναγνωρίζει τις ψευδείς ειδήσεις.

-Κακή χρήση των χαρακτηριστικών του προσώπου μας όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά και από απατεώνες που θα "ξεκλειδώνουν" ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

-Αυξημένος κίνδυνος για τον κυβερνοπόλεμο και το χάκινγκ με πολιτικές σκοπιμότητες.

Οι έξυπνοι άνθρωποι που νοιάζονται για το μέλλον μπορούν να οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον, εφόσον αναλαμβάνουν δράσεις απέναντι σε πιθανές παγίδες και εργαζόνται μαζί για να κάνουν το διαδίκτυο καλύτερο και ασφαλέστερο για όλους.