Νερό, ρύζι, γάλα και αυγά προμηθεύονται οι πολίτες του Κατάρ μετά τις τελευταίες εξελίξεις
- Κράτος – τρομοκράτης θεωρείται το Κατάρ. Διέκοψαν διπλωματικές σχέσεις
μαζί του Σαουδικά Αραβία, Αίγυπτος, ΗΑΕ, Μπαχρέιν, Υεμένη και Μαλδίβες
Αδειάζουν...
Αδειάζουν...
τα ράφια των super market, προσπαθεί να καθησυχάσει τους πολίτες η κυβέρνηση
- Η Ελλάδα ανέλαβε την διπλωματική εκπροσώπηση της Αιγύπτου στο ΚατάρΠανικός επικρατεί κυρίως σε όσους αλλοδαπούς ζουν και εργάζονται στο Κατάρ έπειτα από την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν, της Υεμένης, των Μαλδίβων να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις και να κλείσουν τα σύνορά τους.
Σε πολλές φωτογραφίες που κυκλοφορούν καταναλωτές φαίνονται να έχουν πλημμυρίσει τα super markets, γεμίζοντας τα καρότσια τους με προμήθειες σε γάλα, νερό, ρύζι και αυγά.
“Δεν έχω ξαναδεί τίποτα τέτοιο – οι άνθρωποι γεμίζουν καροτσάκια με φαγητό και νερό” λέει ένας κάτοικος του Κατάρ, μιλώντας στο Doha News. Οι φωτογραφίες άδειων ραφιών ήδη έχουν κάνει τον γύρο του διαδικτύου και των social media, καθώς οι κάτοικοι της χώρας αδειάζουν τα ράφια από φρέσκα και κατεψυγμένα τρόφιμα.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Κατάρ “Τα λιμάνια και τα αεροδρόμια θα παραμείνουν ανοιχτά για να συνεχίζονται οι εισαγωγές και η μετακίνηση”. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως “το κλείσιμο των συνόρων δεν θα επηρεάσει την κανονικότητα της ζωής στη χώρα για τους πολίτες της”.
Η Ελλάδα αναλαμβάνει τη διπλωματική εκπροσώπηση της Αιγύπτου!
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Hassan Shoukry, διατυπώθηκε, από αιγυπτιακής πλευράς, το αίτημα να αναλάβει η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ντόχα τη διπλωματική εκπροσώπηση της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στο Κατάρ.
Ο Υπουργός Εξωτερικών, στο πλαίσιο των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων που διατηρεί η Ελλάδα με τον αραβικό κόσμο, ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Αιγύπτιου ομολόγου του. “Η Ελλάδα είναι στη διάθεση όλων των πλευρών, ώστε να συμβάλλει με κάθε τρόπο προς όφελος της περιφερειακής συνεργασίας και σταθερότητας.” δηλώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.
Το χρονικό
Μέσα σε λίγες ώρες το Κατάρ, ένα κράτος 11.627 τ. χλμ. και 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων κατηγορείται ότι είναι κράτος - τρομοκράτης. Πέντε χώρες διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ και έκλεισαν τα σύνορα με το μικρό αυτό κράτος που έχει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλή εισοδήματα στον κόσμο και οι συνέπειες άρχισαν ήδη να φαίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρωτεύουσα του Κατάρ είναι Ντόχα και το πολίτευμα του είναι η απόλυτη μοναρχία με αρχηγό του κράτους τον εμίρη του Κατάρ. Επίσημη γλώσσα είναι η αραβική και δεύτερη περισσότερο ομιλουμένη τα αγγλικά (λόγω των μεταναστών). Η ετήσια πληθυσμιακή αύξηση στο Κατάρ τα τελευταία χρόνια είναι περίπου 9%. Το νόμισμα του Κατάρ είναι το ριάλ.
Τι σημαίνει η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων
Άμεση διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ: το Μπαχρέιν, και τα ΗΑΕ ζήτησαν από τους διπλωμάτες τους να εγκαταλείψουν τη Ντόχα εντός 48 ωρών. Το 2014 Ριάντ, Μανάμα και Αμπού Ντάμπι είχαν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους από τη Ντόχα για να διαμαρτυρηθούν για την υποστήριξη που προσέφερε το Κατάρ στους Αδελφούς Μουσουλμάνους.
- Κλείσιμο του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν και των ΗΑΕ στην αεροπορική εταιρεία του Κατάρ, αναστολή των αεροπορικών και ναυτικών συνδέσεων μαζί του μέσα σε διάστημα 24 ωρών.
Οι εταιρείες Etihad, Emirates και flydubai αναστέλλουν τις πτήσεις τους προς τη Ντόχα από αύριο το πρωί. Η Qatar Airways ανέστειλε τις πτήσεις της προς τη Σαουδική Αραβία, η εθνική εταιρεία της οποίας Saudi έλαβε ανάλογο μέτρο.
- Κλείσιμο των χερσαίων συνόρων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.
- Απαγόρευση στους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν να μεταβούν στο Κατάρ.
- Οι πολίτες του Κατάρ, επισκέπτες ή μόνιμοι κάτοικοι στις τρεις αυτές χώρες, θα πρέπει να αναχωρήσουν σε διάστημα 14 ημερών. Το μέτρο αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία για ελεύθερη μετακίνηση στο εσωτερικό των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG: Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, ΗΑΕ, Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ).
- Μόνο οι προσκυνητές από το Κατάρ επιτρέπεται να μεταβαίνουν στη Σαουδική Αραβία για να επισκεφθούν τους ιερούς μουσουλμανικούς τόπους.
newsit