Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει στο σώμα του έστω μία ελιά.
Είναι ο συχνότερος καλοήθης όγκος του οργανισμού. Είναι ελάχιστες οι πιθανότητες κάποια ελιά να μεταβληθεί σε κακοήθη. Πότε όμως γίνονται επικίνδυνες;
Τι συμβαίνει;Οι σπίλοι είναι αθροίσεις τροποποιημένων μελανοκυττάρων που βρίσκονται στην επιδερμίδα ή και βαθύτερα στο χόριο και εμφανίζονται από τη γέννηση και έως την ηλικία των 25 ετών ενώ αυξάνονται παράλληλα με την ανάπτυξη του σώματος. Συνήθως είναι επίπεδοι ή έχουν τη μορφή οζιδίων, με μέγεθος που ποικίλει από λίγα χιλιοστά έως μερικά εκατοστα ενώ σπανιότερα εμφανίζονται οι γιγαντιαίοι σπίλοι με διάμετρο αρκετών δεκατομέτρων. Ο αριθμός και το είδος τους εξαρτάται από γενετικούς παράγοντες ενώ άλλος παράγοντας εμφάνισής τους είναι η έκθεση στον ήλιο.
Τί να προσέξετε
• Τις βασικές αιτίες Οι κυριότερες είναι η κληρονομικότητα, το ιστορικό έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία – ειδικά κατά την παιδική ηλικία -, ο φωτότυπος του δέρματος και ο αριθμός δυσπλαστικών σπίλων.
• Την τακτική εξέταση Ο έλεγχος των σπίλων πρέπει να γίνεται από δερματολόγο μία φορά το χρόνο ή πιο συχνά αν υπάρχουν αυξημένοι παράγοντες κινδύνου.
• Τις αλλοιώσεις Μπορείτε να αυτοξετάζεστε κάθε 3-4 μήνες για να ανακαλύπτετε έγκαιρα μια ενδεχόμενη μεταβολή των σπίλων. Αυτό που πρέπει να αναζητάτε είναι μεταβολές στο μέγεθος, το περίγραμμα, το χρώμα και τη συμμετρία των υπαρχόντων σπίλων, καθώς φυσικά και την εμφάνιση μελαχρωματικών βλαβών εκεί που δεν υπήρχαν. Εάν υπάρχει κάποια από τις παραπάνω μεταβολές ή εάν ένας σπίλος παρουσιάσει κνησμό ή αιμορραγεί πρέπει να εξεταστεί από δερματολόγο.
Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης κακοηθειών όπως το μελάνωμα.
• Αποφεύγετε την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, δηλαδή τον ήλιο.
• Όταν η έκθεση στον ήλιο είναι πολύωρη δεν αρκεί το αντηλιακό. Πρέπει να αποφεύγετε εντελώς τα εγκαύματα, γι΄ αυτό είναι προτιμότερο τις επικίνδυνες ώρες, 11:00-16:00, να κάθεστε στη σκιά.
• Η τακτική αυτοεξέταση και η επίσκεψη στο δερματολόγο μια φορά το χρόνο μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη διάγνωση. Οι ελιές μερικές φορές εξαλλάσσονται σε καρκίνους: σχεδόν το 50% των μελανωμάτων αρχίζουν ως ελιές, γι’ αυτό και πρέπει να αφαιρούνται όσες ελιές έχουν ύποπτη εμφάνιση.
• Μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσετε έναν σπίλο. Εάν κλινικά ή στη δερματοσκοπική εξέταση υπάρχει επικινδυνότητα για μελλοντική κακοήθεια, ο σπίλος εξαιρείται χειρουργικά.
• Η χειρουργική εξαίρεση είναι απολύτως ασφαλής όταν ο σπίλος αφαιρείται πλήρως και σας απαλλάσσει από την πιθανότητα εξέλιξής του σε μελάνωμα.
Το μυστικό
Όσο πιο ανοιχτόχρωμο φωτότυπο έχετε τόσο μεγαλύτερο είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης μελανώματος. Καλό είναι όχι μόνο να φοράτε υψηλό δείκτη αντηλιακού αλλά και να αποφεύγετε εντελώς την έκθεση στον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες.(omorfamystika)