πως είναι σχεδόν αδύνατο να υιοθετήσουμε αυτό το πλάνο ξεκούρασης καθημερινά.
Είτε γιατί δεν πηγαίνουμε πια σχολείο, οπότε ας το ρίξουμε λίγο έξω βρε αδερφέ, είτε γιατί βλέπεις Survivor, είτε γιατί απλά συμβαίνουν πράγματα και εντάξει δεν είναι εύκολο να είσαι στο κρεβάτι σου στις έντεκα!
Παρόλ' αυτά, το οκταωράκι σου καλό είναι να μην το χάνεις, διότι ο οργανισμός σου δεν τα σηκώνει αυτά. Δες τι μπορεί να πάθεις αν δεν κοιμάσαι αρκετά.
1. Δείχνεις κουρασμένη
Πέρα απ' το ότι είσαι κουρασμένη, αποκλείεται η έλλειψη ύπνου να μη φανεί και στο πρόσωπό σου. Αν κάνεις σερί ξενύχτια, αυτό θα φανεί στα μάτια και την επιδερμίδα σου, ενώ δεν αποκλείεται να εμφανίσεις και σπυράκια.
2. Μπορεί να γίνεις πιο επιρρεπής σε ασθένειες
Η μακροχρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να σε κάνει πιο επιρρεπή σε καρδιοπάθειες, υψηλή πίεση και διαβήτη.
3. Ίσως βάλεις κιλά
Οι έρευνες δείχνουν πως όσοι κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα, συνήθως παίρνουν περισσότερα κιλά κι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι. Αυτό εκτιμάται πως συμβαίνει επειδή η έλλειψη ύπνου μειώνει τα επίπεδα της λεπτίνης, η οποία είναι η χημική ουσία που σου δημιουργεί το αίσθημα του κορεσμού και τα αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης γκρελίνης που διεγείρει την πείνα.
4. Επηρεάζει τον εγκέφαλό σου
Σίγουρα ξέρεις πώς είναι το κεφάλι σου το πρωί, μετά από ένα ξενύχτι. Μια θολούρα και δυσκολία να συγκεντρωθείς; Αυτό. Η μακροχρόνια έλλειψη ύπνου όμως, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και άγχος, ακόμα και διπολική διαταραχή. Οι άνθρωποι εκούσια σταματούν ανεπιθύμητες αναμνήσεις στο πλαίσιο μιας απόλυτα υγιούς διαδικασίας. Όταν δεν πραγματοποιείται αυτή η διαδικασία, μπορεί να οδηγήσει σε ψυχιατρικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της μετατραυματικής διαταραχής άγχους. Ο ύπνος λέγεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή.
5. Αποχαιρέτα τη λίμπιντό σου
Οι έρευνες δείχνουν πως όσοι κοιμούνται λιγότερο, έχουν και πεσμένες σεξουαλικές ορμές, οπότε τώρα έχεις έναν ακόμα λόγο να σβήνεις νωρίτερα τα φώτα.
6. Επηρεάζεται η μνήμη σου
Ο ύπνος βελτιστοποιεί τη διαδικασία όπου συλλέγουμε και ταξινομούμε νέες μνήμες, θυμόμαστε τα σημαντικά και απορρίπτουμε τα άχρηστα.