αυτό ξέρει τι του γίνεται πια- πας, αγοράζεις τεστ εγκυμοσύνης, σκέφτεσαι πώς θα πείτε το παιδί και τρελαίνεις λιγάκι τον κόσμο.
Άλλες φορές πάλι, όταν είσαι σίγουρη πως δεν τίθεται ενδεχόμενο να είσαι έγκυος, υποβάλλεσαι σ' ένα αέναο PMS και καρτερείς την ώρα που θα τελειώσει- κι ας πονάς μετά. Τι συμβαίνει και κάποιους μήνες η περίοδος παίρνει πρωτοβουλίες και αναβάλλει την άφιξή της;
Ο κύκλος δεν είναι αιώνια σταθερός και είναι φυσιολογικό
Αυτά πάνε λίγο αλυσιδωτά. Για παράδειγμα, αν τον προηγούμενο μήνα για κάποιους (από τους παρακάτω συνήθως) λόγους ο κύκλος σου απορρυθμιστεί, τότε όλα πάνε προς τα πίσω ή προς τα μπροστά. Μπορεί για ένα διάστημα της ζωής σου να έχεις κύκλο 28 ημερών και ξαφνικά να κατέβει στις 24 ή να ανέβει στις 32.
Το άγχος μπλόκαρε την ωορρηξία σου
Υπάρχει μεγάλη περίπτωση το σώμα σου να καθυστερήσει την ωορρηξία γιατί βιώνει έντονο στρες ή μία γενικότερη συναισθηματική αναστάτωση. Το άγχος είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για τον οργανισμό, ώστε να επηρεάζει και την έκκριση των ορμονών, οι οποίες επηρεάζουν το αναπαραγωγικό σου σύστημα. Όπως άλλωστε και το άγχος που βιώνεις για το ότι δεν έχεις αδιαθετήσει ακόμα. Το στρες, του στρες, Ω ΣΤΡΕΣ.
Αρρώστησες ή τραυματίστηκες
Κρύωσες; Χτύπησες και πόνεσες πολύ; Το σώμα σου έχει υποστεί ένα μικρό σοκ από την καταπόνηση, δώσε του λίγο χρόνο.
Δεν τρως σωστά ή γυμνάζεσαι υπερβολικά
Ο υποσιτισμός και η ριζικές αλλαγές στον τρόπο διατροφής οδηγούν επίσης σε διαταραχές της περιόδου. Όταν το ποσοστό λίπος στο σώμα είναι λιγότερο από το φυσιολογικό, υπάρχει πιθανότητα ακόμα και για εμφάνιση αμηνόρροιας (καθόλου περίοδος). Τα ίδια συμβαίνουν όταν το παρακάνεις με τη σωματική άσκηση. Όλα θέλουν ένα μέτρο που αν δεν το σέβεσαι, αντανακλάται στον κύκλο σου.
Ένα φάρμακο που παίρνεις
Έχει αποδειχθεί ότι φάρμακα όπως τα βαρβιτουρικά (καταπραϋντικά), τα κορτικοστεροειδή, τα αντισυλληπτικά και ορισμένα ηρεμιστικά, διαταράσσουν την περίοδο. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλεύσου τον γιαστρό σου.