Σελίδες

Thessaloniki video tour

15/9/20

Η ευτυχία βρίσκεται στη συμφιλίωση με τον χρόνο που περνάμε με τον εαυτό μας

Η ευτυχία βρίσκεται στη συμφιλίωση με τον χρόνο που περνάμε με τον εαυτό μας

Αν συνεχίσουμε να ψάχνουμε την ευτυχία στους άλλους, θα συνεχίσουμε συνεχώς ν’ απογοητευόμαστε. Αν συνεχίσουμε να ψάχνουμε την ευτυχία στα υλικά αγαθά, στα παιχνίδια εξουσίας, στους έρωτες και τους φίλους ίσως και να μην τη βρούμε ποτέ.

Ο καθένας μπορεί βέβαια να ορίσει την ευτυχία αλλιώς. Σε κάποιον μπορεί να αρέσει το διάβασμα, σε κάποιον άλλον τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Σε κάποιον το γυμναστήριο και σε κάποιον άλλον οι εξορμήσεις στη φύση. Αρκεί να βρούμε αυτά που αγαπάμε να κάνουμε και να τα κάνουμε. Και να μη λυπόμαστε διαρκώς γι’ αυτά που δεν μπορούμε να κάνουμε. Γιατί αν μπορούσαμε εύκολα να κάνουμε τα πάντα, τότε αυτά θα έχαναν την αξία τους και δε θα μας έκαναν πια ευτυχισμένους.
Όπως για παράδειγμα τα ταξίδια. Και ποιον δεν κάνουν ευτυχισμένο τα ταξίδια; Δεν μπορούμε, όμως, συνεχώς να ταξιδεύουμε. Είναι αδύνατον. Άρα τις 360 κάτι εκείνες μέρες που δεν ταξιδεύουμε ή που δεν κάνουμε διακοπές πρέπει να νιώθουμε λυπημένοι;
Αν βρούμε αυτά τα μικρά και καθημερινά πράγματα που μας αρέσουν, θα μπορούμε μ’ αυτά να σκοτώνουμε τον ανούσιο κι ανεκμετάλλευτο χρόνο που έχουμε στο σπίτι, ακόμη κι αν είμαστε μόνοι.
Γιατί είναι απλό… Η ευτυχία βρίσκεται μέσα μας. Βρίσκεται στη συμφιλίωση με τον εαυτό μας και στο χρόνο που περνάμε με τον εαυτό μας. Βρίσκεται στα μικρά και απλά πράγματα της ζωής κι όσο κλισέ κι αν ακούγεται αυτό, είναι η αλήθεια. Κι όταν λέμε μικρά, εννοούμε πολύ μικρά. Πράγματα που δεν στοιχίζουν σχεδόν τίποτα.
Ένας καλός καφές κι ένα καλό βιβλίο, ένα απόγευμα στη βεράντα ή στον καναπέ μας. Κι έξω να βρέχει, να είναι χειμώνας. Ή δίπλα από τη θάλασσα κάτω από τον ήλιο αν είναι καλοκαίρι. Ή στο κρεβάτι μας πριν αποκοιμηθούμε. Είναι μια ευτυχία ελαφριά, που μπορείς να την πάρεις παντού μαζί σου. Μπορούμε να χαθούμε σ’ ένα βιβλίο που μας αρέσει με τις ώρες και δίπλα μας να έχουμε τον αγαπημένο μας καφέ για να μας ξεδιψάει.
Αν διαχωρίσουμε το χρόνο μας σωστά θα καταφέρουμε σίγουρα να νιώθουμε και πιο καλά. Θα δούμε μια ταινία, θα σερφάρουμε στο ίντερνετ, θα μαγειρέψουμε, θα τακτοποιήσουμε το σπίτι και τις δουλειές μας, θα γυμναστούμε, θα ξεκουραστούμε και στο αποκορύφωμα της ημέρας θα κάνουμε αυτό που μας αρέσει περισσότερο να κάνουμε με τον εαυτό σας. Στη δική μας περίπτωση, να διαβάσουμε ένα βιβλίο που το ‘χαμε βάλει εδώ και καιρό στο μάτι αλλά δε βρίσκαμε το χρόνο να το ξεκινήσουμε. Να κάνουμε ένα σπέσιαλ καφέ και να βάλουμε και σαντιγί ή καραμέλα ή σοκολάτα αν μας αρέσει. Ό,τι κάνουμε να το κάνουμε στο φουλ. Κι όταν νιώθουμε, να νιώθουμε βαθιά. Τα μέτρια είναι ανούσια και μόνο χαραμίζουν το χρόνο μας.
Τα βιβλία αλλάζουν τον κόσμο μας, όχι μόνο την ώρα που τα διαβάζουμε αλλά και όλη την κοσμοθεωρία μας. Είναι μία φορητή μαγεία που πάει μαζί μας παντού και μας ξαλαφρώνει από τις άσχημες σκέψεις και τη μοναξιά.
Όσοι δεν έχετε δοκιμάσει να διαβάσετε ένα βιβλίο, να το δοκιμάσετε. Δεν χρειάζεται να είναι λογοτεχνικό βιβλίο. Μπορεί να είναι οτιδήποτε. Μπορεί να είναι ακόμη κι ένα βιβλίο που να συμβουλεύει για το πώς να νιώσουμε πιο ευτυχισμένοι, αν και το να προσπαθούμε συνεχώς να βρούμε την ευτυχία δεν πρέπει να είναι ο αυτοσκοπός. Γιατί είμαστε πλασμένοι έτσι, ώστε μέσα μας το καλό και το κακό να συνυπάρχουν, όπως επίσης και η ευτυχία με τη λύπη. Αυτό που μπορέσουμε να καταφέρουμε, όμως, είναι οι ευτυχισμένες και ουσιαστικές μας στιγμές να είναι πιο πολλές από τις μίζερες κι ανούσιες.