Σελίδες

Thessaloniki video tour

15/8/20

5 βήματα που θα μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε το πάθος μας

5 βήματα που θα μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε το πάθος μας

Τις περισσότερες φορές, το πάθος μας είναι αυτό που κάνουμε με τρομερή διάθεση και χαρά και δεν είναι η εργασία μας. Είναι αυτό που όσες προκλήσεις και εμπόδια κι αν εμφανιστούν στη ζωή μας, δεν παρατάμε, δεν εγκαταλείπουμε, αλλά θα μηχανευτούμε κάθε φορά έναν νέο τρόπο για να το απολαύσουμε. Δεν θα θέλατε κι εσείς ένα τέτοιο πάθος; Η ψυχολόγος Angela Duckworth έχει ασχοληθεί αρκετά με το πώς να βρούμε και να θρέψουμε το πάθος μας. Αυτή η εξερεύνηση, μπορούμε να πούμε ότι, είναι το δικό της πάθος.

Το πάθος δεν είναι κάτι που απλά ανακαλύπτει κανείς, δεν είναι σαν ένα χαμένο ζευγάρι κλειδιών». Αντιθέτως, η Angela Duckworth λέει πως «το πάθος τείνει να αναπτύσσεται. Δεν είναι μόνο το να κάνουμε κάτι με ένταση, αλλά το να ξυπνάμε κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα, χρόνο με το χρόνο, θέλοντας να σκεφτόμαστε το ίδιο πράγμα». Είναι κάτι που αν και είναι ικανοποιητικό και απολαυστικό, δεν είναι τόσο εύκολο.
Η Duckworth το αποκαλεί «δύσκολη διασκέδαση» και μοιράζεται μαζί μας 5 στάδια που θα μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε το επόμενο πάθος μας – ή να καλλιεργήσουμε αυτό που ήδη έχουμε.


Να ένας λόγος που μπορεί να μη γνωρίζουμε το πάθος μας: δεν έχουμε δώσει στον εαυτό μας το χρόνο και το χώρο για να το επιδιώξουμε. Πολλοί βέβαια από τους περισπασμούς στη ζωή μας – το να πάρουμε τα παιδιά από το σχολείο, να γράψουμε μια πρόταση για τη δουλειά, να καθαρίσουμε – είναι αδιαπραγμάτευτοι.
Αλλά τι μπορούμε να κάνουμε με τους διαπραγματεύσιμους περισπασμούς; Μια κύρια πηγή τους βρίσκεται εκεί στην τσέπη σας: το κινητό σας τηλέφωνο. Όλη αυτή η ώρα που σπαταλάμε στο κινητό μας, μπορεί να διοχετευθεί σε κάτι πιο δημιουργικό.


Οι περισσότερες πρακτικές εξυπηρετούν σαν εκπαίδευση και πρόβα για κανονική εργασία – αποκτάμε δεξιότητες και γνώσεις και προσπαθούμε να δούμε αν τελικά θέλουμε να δεσμευτούμε σε αυτή. Όπως και μια πρακτική άσκηση, έτσι και το πάθος είναι κάτι που μαθαίνουμε κάνοντάς το. Δεν μπορούμε να το βρούμε από τη θεωρία. Χρειάζεται δοκιμή, εμπειρία και λάθη.


Μην περιμένετε ότι θα ερωτευθείτε αμέσως ένα νέο πάθος. Ένας λόγος που το πάθος χρειάζεται χρόνο να αναπτυχθεί είναι επειδή, στην αρχή, είμαστε όλοι αδέξιοι και περίεργοι και η μάθηση συμβαίνει αργά και σταθερά. Και ειλικρινά, είναι δύσκολο να ερωτευθούμε κάτι όταν είμαστε τόσο αδέξιοι και άγαρμποι σε αυτό.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου μάθησης, θα χρειαστεί να εξελίξετε και ένα άλλο στοιχείο: την επιμονή. Βεβαιωθείτε ότι έχετε δώσει στον εαυτό σας μια πραγματική ελευθερία πριν μετακινηθείτε σε μια άλλη δραστηριότητα. Καθώς εξελίσσετε την δραστηριότητά σας, αναζητήστε εκείνο το σημάδι που θα μαρτυρά ότι θρέφετε το νέο πάθος σας: για παράδειγμα, δεν βαριέστε ποτέ.


Κάθε πάθος περιλαμβάνει και τις λιγότερο ενθουσιώδεις στιγμές του. Τις πιο βαρετές και κουραστικές, αλλά είναι κι αυτό μέρος του παιχνιδιού. Το μυστικό για να μην τις αφήσετε να σας αποθαρρύνουν είναι να δείτε πως ο κάθε τρόπος με τον οποίο σχετίζεστε με το πάθος σας – όσο μικρό και βαρετό κι αν είναι – αποτελεί ένα βήμα πιο κοντά σε κάτι μεγαλύτερο. Συνδέοντας την βραχυπρόθεσμη εργασία σας με τις μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες σας αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμο για να διατηρήσετε τα κίνητρά σας.


Είναι πιθανό να εξουθενωθείτε καθώς αναζητάτε το πάθος σας. Μήπως ξαφνικά νιώθετε πως δεν προοδεύετε όσο θα θέλατε; Είναι το πάθος σας λιγότερο διασκεδαστικό απ’ ότι συνήθως; Η Duckworth προτείνει: «Το πρώτο πράγμα που θα ρωτούσα είναι: Υπάρχουν κάποια υποκειμενικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να φροντίσετε τον εαυτό σας;». Συλλογιστείτε αν πράγματι έχετε εξαντληθεί από το πάθος σας ή απλά χρειάζεστε ύπνο.
Αλλά το burnout (εξουθένωση) σας είναι βαθύτερη από αυτό, τότε ήρθε η ώρα να αποστασιοποιηθείτε για λίγο από τους προβληματισμούς σας και να βοηθήσετε κάποιον που έχει την ανάγκη σας. Φαίνεται παράδοξο, επειδή είστε εξουθενωμένοι, αλλά αυτή η σύνδεση, θα λειτουργήσει σίγουρα επουλωτικά και θεραπευτικά.