Σελίδες

Thessaloniki video tour

10/5/20

5 αποτελεσματικά tips για να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία

5 αποτελεσματικά tips για να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία

Τα ψυχικά προβλήματα αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο ως η κρυφή μάστιγα της σύγχρονης κοινωνίας μας, με τα στατιστικά στοιχεία να αποκαλύπτουν ότι το ένα τρίτο του γενικού πληθυσμού θα επηρεαστεί ως ένα βαθμό.


1. Σπάστε τη μονοτονία

Ένας τρόπος για να διασφαλίσετε ότι η ψυχική σας υγεία θα παραμείνει λειτουργική είναι να πυροδοτήσετε τη θετική ματιά στη ζωή. Ίσως έχετε χόμπι, με τα οποία ήσασταν κάποτε παθιασμένοι, αλλά τα αφήσατε στην πορεία εξαιτίας διάφορων συνθηκών.
Γιατί δεν ξαναδοκιμάζετε να αναζωπυρώσετε κάποιες από εκείνες τις δραστηριότητες; Και ποτέ μη πιστέψετε ότι είστε αρκετά μεγάλοι πια για να τις δοκιμάσετε -οι νέες δραστηριότητες (από το να μάθετε μια νέα γλώσσα ή να μπείτε σε μια ιστοσελίδα για φλερτ) θα κρατήσουν το νου σας ενεργοποιημένο και απασχολημένο. Ο ενθουσιασμός θα ανέβει στα ύψη!

2. Σωματική υγεία

Οποιοδήποτε κι αν είναι το είδος της σωματικής δραστηριότητας με το οποίο νιώθετε περισσότερο άνετα, ακολουθήστε το και συμμετέχετε όπου μπορείτε.
Μπορεί απλά να είναι το περπάτημα. Όσο πιο πολλά επίπεδα ανεβαίνετε σε αυτό που σας αρέσει, τόσο καλύτερη φυσική κατάσταση θα χτίζετε.
Ο χορός, επίσης, συστήνεται ανεπιφύλακτα όσον αφορά στην ψυχική σας υγεία, καθώς είναι εκπληκτικά θεραπευτικός. Κάθε δραστηριότητα που σας σηκώνει από τον καναπέ του σπιτιού σας διαμορφώνει μια γενικότερη θετικότητα στη ζωή σας. Και η τακτική άσκηση απελευθερώνει ορμόνες που είναι αναζωογονητικές και απομακρύνουν τις αρνητικές σκέψεις.

3. Διαχειριστείτε το στρες

Το στρες ταλαιπωρεί όλους μας, ασχέτως αν είμαστε ή όχι επιρρεπείς σε σοβαρότερα ψυχολογικά προβλήματα. Αποτελεί τον φυσικό τρόπο που έχει ο οργανισμός μας να αντιμετωπίζει τις δύσκολες ή τραυματικές καταστάσεις.
Δεν θα λεγόμασταν άνθρωποι, αν δεν νιώθαμε «στρεσαρισμένοι» σε συγκεκριμένες καταστάσεις, καθώς αυτό το ίδιο δυσάρεστο συναίσθημα είναι που μας εμπνέει να σκάψουμε βαθιά και να βρούμε όλες τις κρυμμένες μας ιδιότητες.
Το σημαντικό στοιχείο με το στρες είναι να μπορέσουμε να το δούμε μέσα από το σωστό πρίσμα. Το κλειδί είναι να αναγνωρίσουμε τις καταστάσεις που είναι πιθανό να μας στρεσάρουν, πριν καν συμβούν.
Ό,τι όμως κι αν είναι, το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για μια προσωρινή κατάσταση. Επίσης, υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπίσετε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, όπως τεχνικές χαλάρωσης και διαλογισμός.

4. Θέστε ρεαλιστικούς στόχους

Οι ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, μπορεί να πυροδοτηθούν από τις πιο φαινομενικά αβλαβείς συνθήκες· οι μικρές περιπτώσεις αναστάτωσης μπορούν να συσσωρευτούν μέχρι ένα άτομο να δυσκολεύεται πλέον να αντιμετωπίσει τις διάφορες πλευρές της ζωής του.
Ένας κρίσιμος παράγοντας είναι η αναγνώριση των ίδιων μας των περιορισμών. Δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε μεγαλόπνοα σχέδια, αν υπάρχει ελάχιστη πιθανότητα αυτό να επιτευχθεί και μάλιστα άμεσα.
Η ματαίωση είναι πιθανό να προκαλεί δυσαρέσκεια και δυσανασχέτηση και αυτά τα χαρακτηριστικά σιγοκαίνε μέσα μας, οδηγώντας σε σοβαρότερες ψυχικές καταστάσεις, που μπορεί να επιδεινωθούν με τον καιρό.

5. Προάγετε καλές σχέσεις

Ένα μεγάλο μέρος των ψυχολογικών προβλημάτων πυροδοτείται, επειδή οι άνθρωποι έχουν την τάση να καταπιέζουν, να κρύβουν τα προβλήματα τους.
Δεδομένου του στίγματος που περιβάλλει ακόμα την ψυχική υγεία, αυτό είναι απόλυτα κατανοητό. Τα άτομα αυτά μπορεί να μη θέλουν να ρισκάρουν να παρεξηγηθούν ή να πιστέψουν οι άλλοι ότι δεν διαθέτουν τον απαραίτητο αυτοέλεγχο· πιθανότατα να φοβούνται για προβλήματα με τους εργοδότες τους.
Αλλά είναι τόσο πολύτιμο να περιτριγυριζόμαστε από ανθρώπους που νιώθουμε ότι μπορούμε να εμπιστευθούμε. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα ή νιώθετε ανασφάλεια για το οτιδήποτε, τότε εμπιστευτείτε το σε ένα φίλο ή μέλος της οικογένειας, ώστε να φύγει από πάνω σας ένα μέρος του βάρους. Το ίδιο ισχύει και για τη σχέση μας.
Υπάρχουν επίσης εξαιρετικοί επαγγελματίες, στους οποίους μπορείτε να εκμυστηρευτείτε το ζήτημά σας και εκείνοι να σας καθοδηγήσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.