Σελίδες

Thessaloniki video tour

8/12/19

Γιατί τα διαλείμματα από τα social media είναι απαραίτητα για την ψυχική μας υγεία

Γιατί τα διαλείμματα από τα social media είναι απαραίτητα για την ψυχική μας υγεία

Δεν αποτελεί μυστικό το γεγονός ότι η μανία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι πλέον εκτός ελέγχου και έρευνες τώρα δείχνουν ότι η χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, σε προβλήματα με την εικόνα του σώματος, με άγχος, κοινωνική απομόνωση και η λίστα συνεχίζεται.

Μπορεί ακόμα και να ενισχύει τις διατροφικές διαταραχές και τις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Από την άλλη πλευρά, τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ενώνουν τις κοινότητες και μπορούν να μας βοηθήσουν στην κοινωνικοποίησή μας δεδομένης μιας ισορροπίας φυσικά.
Ωστόσο, η άποψή μου είναι πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν έναν περισπασμό από έναν περισπασμό. Συγκρίνουμε συνεχώς τον εαυτό μας μέσα από τη χρήση τους, αναλωνόμενοι σε ψεύτικες ταυτότητες και αναπτύσσοντας εθισμό στη χρήση τους, επειδή η ζωή μας δεν είναι περιπετειώδεις και ρομαντικές. Όμως, όλοι γνωρίζουμε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιδεικνύουν μια πολύ μικρή ποσότητα πραγματικότητας, τις καλύτερές μας μέρες και μόνο, μια ψευδαισθησιακή εικόνα που θέλουμε να βγάζουμε προς τα έξω.
Μήπως θα έπρεπε λοιπόν να τα σβήσουμε εντελώς; Ή να περιορίζουμε τη χρήση τους; Πολλές φορές έχω σκεφτεί να διαγράψω τους προσωπικούς μου λογαριασμούς, να κάνω ένα διάλειμμα από περισπασμούς, να περάσω περισσότερο χρόνο με φίλους και να βουτήξω βαθύτερα στον τομέα των επαγγελματικών. Αν και δεν έχω προχωρήσει σε ολική διαγραφή, κάνω συχνά διαλείμματα από το κινητό μου, ειδικά όταν βρίσκομαι έξω. Να λοιπόν κάποια κόλπα που χρησιμοποιώ, όταν κάνω διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Γιατί τα διαλείμματα από τα social media είναι απαραίτητα για την ψυχική μας ευεξία

Απομακρύνετε το κινητό σας τηλέφωνο

Αν το κινητό μου βρίσκεται σε άλλο δωμάτιο, δεν νιώθω έντονη την ανάγκη να το χρησιμοποιήσω. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό όταν είστε με άλλους ανθρώπους. Κανείς δεν θέλει να κάνει παρέα με κάποιον που συνεχώς ασχολείται με το κινητό του.
Ένα σύστημα που έχουμε εφαρμόσει με τους φίλους μου είναι το εξής: Όταν βγαίνουμε για δείπνο, τοποθετούμε τις συσκευές μας με την οθόνη προς τα κάτω και όποιος αγγίξει το κινητό του, κερνά τα επόμενα ποτά.

Θέστε όρια περιορίζοντας τον χρόνο χρήσης

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες εφαρμογές που ελέγχουν τον χρόνο χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Βάλτε ένα στόχο με τον εαυτό σας, ίσως μία ώρα το πρωί ή το βράδυ.

Απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις και θέστε ψηφιακά όρια

Απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις στο κινητό σας ώστε να μην σας προκαλούν να ελέγχετε συνέχεια το κινητό σας. Μπορείτε επίσης να οργανώσετε τα εικονίδια που φαίνονται ώστε να μην είναι ορατές όσες εφαρμογές δεν θέλετε να ανοίγετε.

Ορίστε περιοχές χρήσης του κινητού τηλεφώνου

Επιλέξτε σημεία του σπιτιού όπου δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο. Μπορεί να είναι το υπνοδωμάτιο σας ή το καθιστικό.

Προγραμματίστε μέρες αποχής από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ίσως να είναι κάθε Κυριακή ή ένα ολόκληρο σαββατοκύριακο. Αυτές οι ελεύθερες μέρες είναι ευκαιρία για να μείνετε λίγο με τις σκέψεις σας, να κοινωνικοποιηθείτε περισσότερο και να είστε πιο παραγωγικοί.

Διαγράψτε τις εφαρμογές από το κινητό σας

Πολλοί φίλοι μου αποφάσισαν να διαγράψουν τις βασικές εφαρμογές από το κινητό τους και έτσι ελέγχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μόνο όταν είναι στον υπολογιστή τους.
Kristen Fuller / Photo by Giftpundits