Σελίδες

Thessaloniki video tour

8/12/19

Οι άνθρωποι αντιλαμβανόμαστε περισσότερα απ’ όσα βλέπουμε: Οι έρευνες πάνω στη λεγόμενη «έκτη αίσθηση»

Οι άνθρωποι αντιλαμβανόμαστε περισσότερα απ’ όσα βλέπουμε: Οι έρευνες πάνω στη λεγόμενη «έκτη αίσθηση»

Η μαγνητική αντίληψη αναφέρεται στην ικανότητα ενός οργανισμού να αντιληφθεί μαγνητικά πεδία. Διάφορα ζώα τη χρησιμοποιούν για να βρίσκουν τον προσανατολισμό τους, όπως τα πουλιά που ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις και ευθυγραμμίζονται με το μαγνητικό πεδίο της Γης.

Οι θαλάσσιες χελώνες, οι μέλισσες, τα δελφίνια, οι αστακοί, τα μεταναστευτικά πουλιά και πολλά άλλα είδη διαθέτουν μαγνητική πυξίδα. Τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες αυτές για την επιβίωσή τους. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε πολλά παραπάνω γι’ αυτό. Αυτό που χρειάζεται να καταλάβουμε είναι πώς το αισθάνονται και το χρησιμοποιούν. Τι είδους πληροφορίες αντλούν από εκεί; Θα μπορούσαν αυτά τα μαγνητικά πεδία να δίνουν περισσότερες πληροφορίες από απλή πλοήγηση.

Μαγνητική αντίληψη και άνθρωποι

Ο Joe Kirschvink, γεωφυσικός στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια είναι ένας από τους λίγους επιστήμονες που ερευνούν την μαγνητική αίσθηση στους ανθρώπους. Δηλώνει ότι «είναι απλά ένα μέρος της εξελικτικής μας ιστορίας και η μαγνητική αντίληψη μπορεί να είναι μια αρχέγονη αίσθηση».
Μια πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε από τον Joe Kirschvink στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications αναφέρει ότι μια πρωτεΐνη στον ανθρώπινο αμφιβληστροειδή, η οποία υπάρχει και σε ένα είδος μύγας, μπορεί να εντοπίσει μαγνητικά πεδία. Η έρευνα υποστηρίζει ότι μπορεί αυτή να είναι ο μαγνητικός αισθητήρας. ‘Όμως, παραμένει ακόμα άγνωστο αν οι άνθρωποι μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν με κάποιο τρόπο.
Ο Steven Reppert, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στο τμήμα Ιατρικής αναφέρει: «Ανακύπτει το ερώτημα του αν θα πρέπει να επανεξετάσουμε το ζήτημα της έκτης αίσθησης. Άλλωστε πιστεύεται ότι είναι πολύ σημαντικό στη μετανάστευση των ζώων. Ίσως, αυτή η πρωτεΐνη να εκπληρώνει μια απαραίτητη λειτουργία στην αντίληψη των μαγνητικών πεδίων από τους ανθρώπους».
Σε ένα από τα πιο πρόσφατα πειράματα, ο Kirschvink περνούσε ένα περιστρεφόμενο μαγνητικό πεδίο μέσα από συμμετέχοντες. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, μέτρησε τα εγκεφαλικά κύματα των συμμετεχόντων. Ανακάλυψε ότι κατά τη διάρκεια της αριστερόστροφης περιστροφής του μαγνητικού πεδίου, ορισμένοι νευρώνες ανταποκρίνονταν στην αλλαγή της περιστροφής. Η απόκριση παρήγαγε έντονο ερέθισμα στην ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Αυτό ίσως να αποτελεί δείγμα μαγνητικής ανθρώπινης αίσθησης.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Το πείραμα έδωσε τη θέση του σε πολλές ερωτήσεις. Για παράδειγμα, πρόκειται πράγματι για στοιχείο μαγνητικής αίσθηση ή για κάτι άλλο; Ακόμα κι όταν ο ανθρώπινος εγκέφαλος ανταποκρίνεται σε αυτά τα πεδία με κάποιο τρόπο, αυτό δεν σημαίνει ότι το επεξεργάζεται. Υπάρχει επίσης η ερώτηση του ποιοι μηχανισμοί υπάρχουν μέσα στο νου και στο σώμα για να λάβουν αυτά τα σήματα. Αν το σώμα έχει αισθητήρες μαγνητικού πεδίου, πού βρίσκονται; Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να τους αναγνωρίσουμε.
Η έρευνα του Kirschvink είναι από τις πολλές ερευνητικές δημοσιεύσεις που βυθίζονται στα μυστήρια των μαγνητικών πεδίων, όπως επίσης και στις επιδράσεις που έχουν στους ανθρώπους. Το Ινστιτούτο HearthMath μπορούμε να πούμε ότι πρωτοπορεί σε αυτό τον τομέα.
Η Πρωτοβουλία Παγκόσμιας Συνοχής είναι μια παγκόσμια προσπάθεια που ξεκίνησε από ορισμένους ερευνητές στο HeartMath, η οποία προσπαθεί να βοηθήσει στην ενεργοποίηση της καρδιάς της ανθρωπότητας και να ενισχύσει την ειρήνη, την αρμονία και τη στροφή σε μια παγκόσμια συνειδητότητα. Το GCI διενεργεί επαναστατικές έρευνες πάνω στην αλληλοσύνδεση ανάμεσα στην ανθρωπότητα και στα μαγνητικά και ενεργειακά πεδία της Γης.
Οι υποθέσεις των ερευνητών, όπως και των επιστημόνων πίσω από αυτό το project, είναι οι ακόλουθες:
– Το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας μεταφέρει τις βιολογικά σχετικές πληροφορίες που συνδέουν όλα τα έμβια συστήματα
– Κάθε άνθρωπος επηρεάζει αυτό το παγκόσμιο πεδίο πληροφοριών
– Η συλλογική ανθρώπινη συνειδητότητα επηρεάζει το παγκόσμιο πεδίο πληροφοριών.
– Υπάρχει ένας κύκλος ανατροφοδότησης ανάμεσα στους ανθρώπους και στα ενεργειακά/μαγνητικά συστήματα της Γης
Ο πλανήτης έχει επίσης διάφορες πηγές μαγνητικών πεδίων που επηρεάζουν κάθε έναν από εμάς. Δύο από αυτές είναι το γεωμαγνητικό πεδίο που εκπέμπει από τον πυρήνα της Γης και τα μαγνητικά πεδία που υπάρχουν ανάμεσα στη Γη και στην ιονόσφαιρα. Τέτοια πεδία περιβάλλουν όλο τον πλανήτη και δρουν σαν προστατευτικά πεδία που μπλοκάρουν τις βλαβερές επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά και υλικά από το διάστημα, όπως άμμο. Χωρίς αυτά τα πεδία, ο πάγος όπως τον γνωρίζουμε δεν θα υπήρχε στη Γη. Είναι μέρος του δυναμικού οικοσυστήματος του πλανήτη μας.