Σελίδες

Thessaloniki video tour

7/12/19

Επιστήμονες εξηγούν πώς αντιλαμβανόμαστε τη θετική ή αρνητική ενέργεια ενός χώρου

Επιστήμονες εξηγούν πώς αντιλαμβανόμαστε τη θετική ή αρνητική ενέργεια ενός χώρου

Οι νευροεπιστήμονες είναι γενικά αρκετά επιφυλακτικοί απέναντι σε «υπερφυσικές» συνδέσεις όσον αφορά στα συναισθήματα και την αντίληψη. Κι όμως, συχνά λέμε ότι νιώθουμε την «ενέργεια» σε έναν χώρο ή σε μια κατάσταση. Αυτή αποτελεί συχνή ανθρώπινη εμπειρία, ασχέτως της πνευματικής ή φιλοσοφικής προσέγγισης την οποία ακολουθούμε.

Μπορεί να μην «νιώθουμε καλά» σε ένα μέρος – ή κάποιοι άνθρωποι να μας μεταφέρουν μια πολύ «ανάλαφρη» αίσθηση. Έχουν δοθεί διάφορες εξηγήσεις γι’ αυτό. Για παράδειγμα, μία θεωρία λέει ότι είναι οι περίεργες εκφράσεις του προσώπου ή ο τόνος της φωνής που αντιλαμβανόμαστε υποσυνείδητα.
Ωστόσο, πρόσφατες Ολλανδικές μελέτες προσφέρουν μια άλλη (ίσως πειστικότερη) εξήγηση του γιατί μπορούμε να αντιληφθούμε θετικά και αρνητικά vibes. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι μπορούν να εντοπίσουν χημικά σήματα μέσω των σωματικών εκκρίσεων, όπως ο ιδρώτας ή τα δάκρυα που υπήρξαν πριν σε μια τοποθεσία.
Πολλά άλλα θηλαστικά μεταδίδουν χημικά σήματα – όπως οι γάτες που τρίβονται ή ουρούν για να οριοθετήσουν την περιοχή τους. Το αν και οι άνθρωποι στέλνουν χημικά σήματα ήταν αντικείμενο διαφωνίας μέχρι πρόσφατα.
Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά πλάσματα που ωφελούνται φυσικά από τα συναισθηματικά σήματα. Όταν κάποιος στην Παλαιολιθική εποχή έδειχνε φόβο – επειδή παρατηρούσε ότι ένας θηρευτής πλησιάζει – οι υπόλοιποι της ομάδας έπρεπε σύντομα να αντιληφθούν αυτή την συναισθηματική κατάσταση ώστε να αμυνθούν.
Η αντίληψη του φόβου που νιώθουν οι άλλοι είναι γνωστή ως «αισθητηριακή απόκτηση». Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι μια έκφραση φόβου μας κάνει να αναπνέουμε περισσότερο από τη μύτη μας, κάτι που ενισχύει την προσοχή μας και επιταχύνει τις κινήσεις των ματιών ώστε να εντοπίσουμε τους πιθανούς κινδύνους ευκολότερα.
Οπότε η συναισθηματική σηματοδότηση μας βοηθά να καταλάβουμε ο ένας τον άλλο και να επικοινωνήσουμε ταχύτερα και αποτελεσματικότερα. Ο ερευνητής Jasper H. B. de Groot και οι συνάδελφοί του από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης εργάζονται εδώ και χρόνια για να καθορίσουν αν τα χημικά σήματα ισχύουν και στους ανθρώπους και αν ναι, πώς λειτουργούν.
Μετά από έρευνες βρήκαν ότι η όσφρηση του ιδρώτα «φόβου» δημιουργούσε εκφράσεις φόβου και όσοι είχαν μυρίσει χημικά σήματα «αηδίας» είχαν αντίστοιχα επιδείξει τις αντίστοιχες εκφράσεις της αηδίας. Οι Ολλανδοί επιστήμονες ανέφεραν πως αν και νομίζουμε ότι χρησιμοποιούμε μόνο οπτικά και ακουστικά στοιχεία για να επικοινωνήσουμε, η αίσθηση της όσφρησης βοηθά τους ανθρώπους να συγχρονίζονται συναισθηματικά.
Είναι αρκετοί οι επιστήμονες πια που υποστηρίζουν ότι τα θετικά και αρνητικά vibes ενός συγκεκριμένου χώρου – ή η ενέργεια που νιώθουμε όταν μπαίνουμε σε αυτόν– υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι η αντίληψή μας θετικών ή αρνητικών χημικών στοιχείων που έχουν μείνει εκεί από άλλους ανθρώπους.