Σελίδες

Thessaloniki video tour

18/11/19

Νοσταλγία τώρα: Εάν έζησες στα 80’s σίγουρα θυμάσαι αυτά τα 12 αντικείμενα στο σπίτι σου



Από την γέννηση του MTV στο Αtari και τα πρώτα παιχνίδια υπολογιστών μέχρι τα σκέιτ και τις τσίχλες με το μέτρο που έκοβες με τα δόντια όση ποσότητα ήθελες, από τα σακάκια με τις βάτες μέχρι τα υπερμεγέθη αξεσουάρ, τα 80’s ήταν σίγουρα μία μοναδική δεκαετία. Για πολλούς ήταν τα χρόνια της υπερβολής που ακριβώς γιατί ήταν τόσο υπερβολικά κατέληγαν να φαντάζουν γυαλιστερά όσο δεν πάει και ενιότε κακόγουστα ή κιτς. Για όσους, όμως, ήταν ακόμα παιδιά ή έφηβοι πριν από τρεις δεκαετίες, τα 80’s ήταν η εποχή κατά την οποία μεγάλα, καινούργια, προηγμένα πράγματα ήρθαν στα χέρια μας. Η τεχνολογία άρχισε να καλπάζει και να γίνεται πιο προσιτή, τα αυτοκίνητα εξελίχθηκαν σε πιο μικρά και πιο έξυπνα, η διακόσμηση του σπιτιού μας έκανε το πρώτο μεγάλο άλμα προς την σύγχρονη εποχή.

Αν μεγάλωνες κι εσύ στα 80’s, μπορεί να μην είχες και μεγάλο λόγο στο πώς θα διακοσμήσουν οι γονείς σου το σαλόνι του σπιτιού σας όμως μερικά αντικείμενα άφησαν τόσο χαρακτηριστικό στίγμα στη ζωή σου που μοιάζουν σα να το ήξερες από πάντα, σα να το διάλεξες εσύ ο ίδιος. Κι ακόμα κι αυτά που κάποτε απέρριψες ως άσχημα και φανταχτερά σήμερα είναι εκείνα που σου λείπουν περισσότερο, εκείνα που αν τα δεις κάπου θα σταθείς να τα κοιτάξεις για ώρα αναπολώντας.
Να 12 από αυτά:
1. Tα ριντό
Περίπου 30 χρόνια πριν κανένα σαλόνι ή υπνοδωμάτιο δεν γινόταν να θεωρηθεί ολοκληρωμένο χωρίς την έντονη και σκοτεινή τελικά παρουσία των ριντό στα δεξιά και αριστερά των βασικών κουρτινών του σπιτιού μας. Σιγά-σιγά η τρέλα αυτή επεκτάθηκε και τα ριντό βρήκαν την θέση σου ακόμα και στα παιδικά μας δωμάτια, στην κουζίνα και το μπάνιο. Το κλείσιμο τους κάθε νύχτα περίπου την ίδια ώρα σήμαινε πως η μέρα είχε και επίσημα τελειώσει.

2. Τα σεταρισμένα λευκά είδη
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι είναι αυτό που συνέβαινε στην ψυχοσύνθεση του ατόμου κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ’80 αλλά το σίγουρο είναι πως τα ήθελε σχεδόν όλα σεταρισμένα. Από την τσάντα με τα παπούτσια του μέχρι τα λευκά είδα της κρεβατοκάμαρας του. Τα καταστήματατα υφασμάτων και ταπετσαριών έκαναν χρυσές δουλειές και οι φλοράλ επιφάνειες ξεπουλούσαν. Ποιος δεν θυμάται το υπνοδωμάτιο της Κατερίνας Σοφιανού στο Ρετιρέ του Γιάννη Δαλιαννίδη όπου είχαν σετάρει με το κουβερλί του κρεβατιού ακόμα και το καπέλο του πορτατίφ;

3. Το ηχοσύστημα-έπιπλο
Ολοκαίνουργια και ακριβή τεχνολογία της εποχής, τα είχε όλα σε ένα και έκανε εντύπωση σε κάθε σπίτι όπου το συναντούσες. Ακόμα πιο εντυπωσιακό το γεγονός ότι δεν είχαν όλοι την πολυτέλεια να το αποκτήσουν. Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο ηχοσύστημα που έμοιαζε με κανονικό έπιπλο εξυπηρετούσε στα πάντα: για να ακούς δίσκους, για να ακούς ραδιόφωνο, να αποθηκεύεις τα πράγματα σου, να ακουμπάς το ποτό σου και το τασάκι σου.


4. Οι όρθιες στήλες για τα CD
Μαζί με την έλευση της τεχνολογίας του CD ήρθαν στις ζωές μας και αυτές οι όρθιες θήκες αποθήκευσης που βόλευαν απελπιστικά πολύ. Κυρίως γιατί όταν έβγαζες ένα cd από την στοίβα δεν έγερναν όλα τα υπόλοιπα στο πλάι. Όσοι πάσχουν από OCD καταλαβαίνουν απόλυτα την σημασία του παραπάνω επιχειρήματος.

5. Oι καρέκλες με την ψάθινη πλάτη σε συνδυασμό με το γυάλινο τραπέζι στην τραπεζαρία.
Δύσκολα θα έβρισκες σπίτι της δεκαετίας του ’80 χωρίς αυτό τον ιδιαίτερο συνδυασμό στην τραπεζαρία του. Στο μεταξύ η παρακάτω εικόνα θα μπορούσε εύκολα να ανήκει στο σήμερα, μία απόδειξη ότι η μόδα κάνει κύκλους και στην διακόσμηση εσωτερικού χώρου.

6. Το τραπεζομάντηλο-σεντόνι πάνω στο μικρό τραπεζάκι του σαλονιού
Το πιο παράξενο και αδικαιολόγητο ίσως τρεντ της συγκεκριμένης λίστας. Η ύπαρξη του παραμένει μέχρι σήμερα αδικαιολόγητη.
7. Η λάμπα που θα μπορούσε να είναι και γκαζάκι
Και λάμπα και γκαζάκι σε ένα μόνο αντικείμενο. Όποιο μαθητικό γραφείο σεβόταν τον εαυτό του είχε και από μία τέτοια στην γωνία, ακριβώς κάτω από το ταμπλό των σημειώσεων.

8. Οι μπεζ ταπετσαρίες στα έπιπλα
Η επίδραση του Miami Vice στις ζωές μας γίνεται ακόμα πιο αντιληπτή κάθε φορά που αντικρύζουμε φαινόμενα όπως αυτό. Μπεζ ταπετσαρίες επίπλων σε συνδυασμό με διακοσμητικά μαξιλάρια με ροζ και βεραμάν λεπτομέρειες για να γίνεται η αντίθεση.
9. Τα κρεμαστά φυτά εσωτερικού χώρου
Πολλά χρόνια πριν δεν γινόταν να σηκώσεις ψηλά τα μάτια σου μέσα σε ένα σπίτι και να μην δεις τουλάχιστον ένα φυτό να κρέμεται πάνω από το κεφάλι σου.

10. Το διαφανές τηλέφωνο
Σίγουρα ένα πολύ βολικό απόκτημα για όσους ήθελαν να γίνουν ηλεκτρολόγοι, το διαφανές τηλέφωνο στα εφηβικά δωμάτια των 80’s σου επέτρεπε να δεις με κάθε λεπτομέρεια το εσωτερικό στης συσκευής. Το μόνο κακό στην υπόθεση ήταν το ότι δυσκολευόμασταν να διαλέξουμε ανάμεσα σε αυτό και στο εμβλητικό τηλέφωνο σε σχήμα χαμπουργκέρ.

11. Τα παστέλ λουλουδιαστά μοτίβα παντού
Σαν σκηνικό από αμερικάνικη σαπουνόπερα το σαλόνι κάθε σπιτιού έπρεπε να έχει καρέκλες ή πολυθρόνες ντυμένες με φλοράλ ταπατσαρίες σε παστέλ χρώματα και λουλουδιαστά μοτίβα. Από τους Αυθαίρετους του Mega μέχρι τους Μικρομεσαίους και το Λόγω Τιμής το παραπάνω φαινόμενο υπήρξε απόλυτα υπαρκτό και οι αποδείξεις είναι ζωντανές μέχρι σήμερα.

12. Οι ξύλινες καρέκλες κουζίνας σε country στυλ
Πιθανότατα να μην υπήρξε ούτε ένας άνθρωπος στην ιστορία που κατάφερε να βολευτεί στις συγκεκριμένες ξύλινες καρέκλες κουζίνας. Ευτυχώς σε μερικά σπίτια συνήθιζαν να βάζουν ένα μαξιλαράκι στο κάτω μέρος για να καθόμαστε κάπως καλύτερα.

Πηγή: www.newsone.gr