Σελίδες

Thessaloniki video tour

18/8/19

«Χαμογελαστή κατάθλιψη»


Είναι πιθανό να είναι καταθλιπτικός ενώ δείχνει χαρούμενος.
Ο όρος της «χαμογελαστής κατάθλιψης» η οποία εμφανίζει στοιχεία ευτυχίας σε άλλους, ενώ υποφέρει εσωτερικά από καταθλιπτικά συμπτώματα γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής καθώς ο αριθμός των αναζητήσεων της Google για την συγκεκριμένη πάθηση έχει αυξηθεί δραματικά. Κάποιοι ωστόσο αμφισβητούν, εάν πρόκειται για πραγματική παθολογική κατάσταση.
Η «άτυπη κατάθλιψη», δεν μπορεί να αποκαλυφθεί όταν το άτομο καλύπτει με επιτυχία τα συμπτώματα. ‘Ενα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που έχουν χαμηλή διάθεση και απώλεια ευχαρίστησης στις δραστηριότητες, καταφέρνουν να κρύψουν την κατάστασή τους με αυτόν τον τρόπο και μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε αυτοκτονικές τάσεις.
Στην πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσετε ανθρώπους που υποφέρουν από χαλαρή κατάθλιψη. Φαίνονται να μην έχουν λόγο να είναι λυπημένοι – έχουν μια δουλειά, ένα διαμέρισμα και ίσως ακόμη παιδιά ή σύντροφο. Χαμογελούν όταν τους χαιρετάτε και μπορούν να δημιουργήσουν ευχάριστες συνομιλίες. Εν ολίγοις, βάζουν μια μάσκα στον έξω κόσμο και εξακολουθούν να ζουν φαινομενικά φυσιολογική και δραστήρια ζωή, παρόλο που η σκέψη τους βρίσκεται βυθισμένη στην καταστροφή των πάντων. Μπορούν να βιώσουν κάποιες καλές στιγμές στη διάθεσή τους ως αποτέλεσμα θετικών γεγονότων στη ζωή τους, από κάποιο μήνυμα ή κάποιον έπαινο στην εργασία τους και να νιώθουν καλύτερα για λίγα λεπτά πριν ξαναπέσει η ψυχολογία τους.
Σε αντίθεση με άλλες μορφές κατάθλιψης στις οποίες οι καταθλιπτικοί έχουν τάσεις αυτοκτονίας, αυτοί δεν διαθέτουν την απαιτούμενη θέληση και ενέργεια για τις προθέσεις τους.
Τα συμπτώματα αυτής της κατάστασης περιλαμβάνουν υπερκατανάλωση τροφής, την αίσθηση βαρύτητας στα χέρια και τα πόδια και πληγώνονται εύκολα από κριτική ή απόρριψη. Επίσης αισθάνονται ότι βαραίνουν ψυχολογικά περισσότερο το βράδυ και αισθάνονται την ανάγκη να κοιμούνται περισσότερο από το συνηθισμένο, ενώ σε άλλες μορφές κατάθλιψης συμβαίνει συνήθως το αντιθετο.
Αυτού του είδους η κατάθλιψη φαίνεται να είναι συχνότερη σε άτομα με συγκεκριμένες ιδιοσυγκρασίες. Συγκεκριμένα, συνδέεται με άτομα που είναι επιρρεπή στην πρόβλεψη της αποτυχίας και δυσκολεύονται να ξεπεράσουν ενοχλητικές ή ταπεινωτικές καταστάσεις, ειδικά όταν έχουν την τάση να λεπτολογούν και να σκέφτονται τα αρνητικά του παρελθόντος.
Η χαμηλή διάθεση μπορεί να προέλθει από πολλά πράγματα, όπως προβλήματα εργασίας, διάλυση σχέσεων και αίσθηση ότι η ζωή τους δεν έχει σκοπό και νόημα.
Είναι πολύ κοινή ασθένεια και περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους είναι καταθλιπτικοί. Το 15% με 40% αυτών των ανθρώπων υποφέρουν από αυτή την άτυπη μορφή η οποία ταιριάζει με τη χαμογελαστή κατάθλιψη. Μια τέτοια κατάσταση συχνά αρχίζει νωρίς στη ζωή και αυτά τα άτομα μπορεί να κουβαλούν πολλά κατάλοιπα στην ενήλικη ζωή. Δυστυχώς, οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτή την κατάσταση συνήθως δεν ζητούν βοήθεια επειδή δεν πιστεύουν ότι έχουν πρόβλημα, ιδιαίτερα όταν συνεχίζουν με τα καθήκοντα και τις καθημερινές τους συνήθειες όπως πριν. Αισθάνονται όμως ένοχοι γιατί λογικά δεν έχουν στην ουσία να λυπούνται για κάτι. Έτσι, δεν λένε σε κανέναν τα προβλήματά τους και καταλήγουν να ντρέπονται για τα συναισθήματά τους.
Πώς μπορείτε να σπάσετε αυτόν τον κύκλο; Για να κάνετε μια αρχή πρέπει να γνωρίζετε ότι η κατάσταση αυτή υπάρχει και ότι είναι σοβαρή. Μόνο όταν σταματήσετε να υποτιμάται το πρόβλημα μπορείτε να κάνετε τη διαφορά. Για μερικούς, αυτή η διορατικότητα είναι αρκετή να επανέλθουν επειδή απλά ζητούν βοήθεια.
Έχει αποδειχθεί ότι η σωματική άσκηση έχει τεράστια οφέλη ψυχικής υγείας. Μια μελέτη που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Rutgers στις ΗΠΑ έδειξε ότι άτομα που έκαναν δύο φορές την εβδομάδα σωματική άσκηση παρουσίασαν σχεδόν 40% πτώση στα επίπεδα κατάθλιψης μέσα σε οκτώ εβδομάδες. Επίσης μια άλλη επιλογή για όσους επηρεάζονται από αυτή την πάθηση, είναι η γνωστική συμπεριφοριστική θεραπεία- αλλάζετε στυλ σκέψης και συμπεριφορά.
Το νόημα και η σημασία που δίνεται στη ζωή είναι ύψιστης σημασίας. Ο Αυστριακός νευρολόγος Βίκτορ Φράνκ, έγραψε ότι ο ακρογωνιαίος λίθος της καλής ψυχικής υγείας έχει σκοπό στη ζωή. Αναφέρει επίσης ότι δεν πρέπει να επιδιώκουμε να είμαστε σε μια κατάσταση χωρίς ένταση, χωρίς ευθύνη και προκλήσεις, αλλά πρέπει να αγωνιζόμαστε για κάτι στη ζωή. Μπορούμε να απομακρύνουμε την προσοχή από τον εαυτό μας και να την τοποθετήσουμε σε κάτι αξιόλογο το οποίο έχει πραγματικά θετικό αντίκτυπο.
Όταν παίρνουμε τον προβολέα μακριά από εμάς και αρχίζουμε να σκεφτόμαστε τις ανάγκες κάποιου άλλου, αρχίζουμε να νιώθουμε ότι η ζωή μας γεμίζει και παίρνει διαφορετική τροπή η ζωή μας καθώς ανεβαίνει η ψυχική υγεία και ευημερία μας