Σελίδες

Thessaloniki video tour

4/6/19

Τα shakes αντικαθιστούν τα γεύματα σε μια δίαιτα;



Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να παραλείψετε ένα κανονικό γεύμα και να προτιμήσετε κάποιο από τα ειδικά σκευάσματα σε μορφή shake ή χυμού. Αποτελούν μια γρήγορη, εύκολη και συνήθως χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες λύση, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε κιλά ή να διατηρήσετε το επιθυμητό βάρος. Έχουν ωστόσο και τις αρνητικές πλευρές τους – έτσι είναι σημαντικό να έχετε πάρει όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε πριν τα προσθέσετε στη διατροφή σας.

Υποκατάστατο γεύματος είναι ένα τρόφιμο, συχνά σε μορφή μπάρας, σκόνης (που πρέπει να αναμειγνύεται) ή χυμού, που στοχεύει στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών ενός ισορροπημένου γεύματος με ένα βολικό και γρήγορο τρόπο. Πρέπει να περιέχει ως εκ τούτου όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά και συγκεκριμένα υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, καθώς και βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες όπως ορίζονται από την οδηγία 96/8/ΕC5 της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).
Τα «υποκατάστατα γεύματος» δεν πρέπει να συγχέονται ή να χρησιμοποιούνται εναλλακτικά με τα «συμπληρώματα». Ένα συμπλήρωμα χρησιμοποιείται ως προσθήκη στα καθημερινά σας γεύματα όταν αυτά δεν είναι ισορροπημένα, με την έννοια ότι θα παρέχει περισσότερο από ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό για να διευκολύνει μια συγκεκριμένη λειτουργία.
Τα shakes αυτά, μας βοηθούν να έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση των θερμίδων που καταναλώνουμε, παρέχοντας ως εκ τούτου, περισσότερο έλεγχο. Επίσης, είναι «έτοιμα» ή «σχεδόν έτοιμα και δεν χρειάζονται πρόσθετα συστατικά (τα ανακατεύετε συνήθως μόνο με νερό) εξασφαλίζοντας ακριβώς αυτά που αναγράφονται στην ετικέτα χωρίς καμία επιπλέον κρυφή θερμίδα, με τον πιο βολικό και εύκολο τρόπο. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα μικρά και συχνά γεύματα βοηθούν στη μείωση του αισθήματος πείνας και της υπερφαγίας, εξασφαλίζοντας παράλληλα σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ενέργεια, αυξάνοντας τον μεταβολισμό και βοηθώντας συνολικά στη διαχείριση του βάρους.
Στο Journal of Nutrition, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υποκατάστατα γεύματος ή «ροφήματα διαίτης», ήταν εξίσου αποτελεσματικά για την απώλεια βάρους σε σύγκριση με τις συμβατικά σχεδιασμένες δίαιτες. Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν πιο θετικοί και ακολούθησαν πιο πιστά σε γενικές γραμμές το πρόγραμμά τους, σε σύγκριση με εκείνους που η διατροφή τους περιείχε μόνο «κανονικό φαγητό». Και μόνο η ευκολία είναι συχνά ένα σημαντικό κίνητρο για όσους θέλουν να χάσουν βάρος.
Πώς θα εκμεταλλευτείτε σωστά τα πλεονεκτήματά τους:
Διαβάστε τις ετικέτες.
Δεν κάνουν όλα όσα υποδηλώνει το όνομά τους. Επιλέξτε αξιόπιστο κατασκευαστή και βεβαιωθείτε ότι περιέχουν κυρίως σύνθετους υδατάνθρακες, μικρές ποσότητες απλών σακχάρων και λίπους, μέτρια ποσότητα πρωτεϊνών καθώς και ένα τρίτο των βιταμινών και ανόργανων στοιχείων της καθημερινής συνιστώμενης δόσης ανά μερίδα. Θα πρέπει επίσης να περιέχουν φυτικές ίνες και να έχουν, κατά προτίμηση, χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Περιορίστε τη χρήση τους.
Δεν έχουν σχεδιαστεί για να αντικαταστήσουν το σύνολο της διατροφής μας. Συνήθως θα χρειαστεί να συμπληρώσετε την ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών με φρούτα ή ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής άλεσης σε άλλα γεύματα. Όταν καταναλώνετε κυρίως υγρά, η διαδικασία της μάσησης και της απόλαυσης του γεύματος χάνεται. Το σώμα χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να καταγράψει το αίσθημα της πληρότητας και όταν το γεύμα σας είναι «πόσιμο», συχνά αυτή την αίσθηση λείπει.
Προσέξτε τι προσθέτετε σε αυτά.
Αν αποφασίσετε να τα αναμίξετε με πλήρες γάλα, φυστικοβούτυρο και 2 φρούτα, η θερμιδική αξία τους γεύματος έχει υπερδιπλασιαστεί και τα όνειρά σας για απώλεια βάρους παραμένουν μόνο όνειρα!
Ενισχύστε τη γεύση τους.
Η απλή προσθήκη μπαχαρικών χαμηλών θερμίδων όπως η βανίλια και η κανέλλα ή ακόμη και η σκόνη καφέ αλλά και οι διαφορετικές υφές κάθε φορά (smoothie/χυμος/χυλός) μπορεί να κάνουν διαφορά για τον ουρανίσκο σας.
Προγραμματίστε τα αναλόγως.
Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα σχέδιο για το ποια γεύματα θα καλύπτουν και τι θα φάτε την υπόλοιπη ημέρα.
Ρωτάτε πάντα τους ειδικούς.
Αν δεν είστε σίγουροι για ένα προϊόν, ενημερωθείτε από τους επαγγελματίες συμβούλους υγείας καθώς και την εταιρική ιστοσελίδα του προϊόντος.