Σελίδες

Thessaloniki video tour

16/5/19

Το χαμόγελο όντως μας κάνει πιο χαρούμενους



Το χαμόγελο όντως μας κάνει πιο χαρούμενους | vita.gr

Οδηγεί τον εγκέφαλο στη δημιουργία θετικών συναισθημάτων

Αμερικανοί ψυχολόγοι εξέτασαν 50 χρόνια δεδομένων που ανέλυαν το κατά πόσο οι εκφράσεις του προσώπου μπορούν να οδηγήσουν τους ανθρώπους στο να νιώσουν και τα αντίστοιχα συναισθήματα. Ανακάλυψαν λοιπόν ότι το χαμόγελο έκανε τους ανθρώπους πιο χαρούμενους, το εκνευρισμένο πρόσωπο τους έκανε να νιώθουν μεγαλύτερο θυμό και το κατσούφιασμα τους έκανε ακόμα πιο λυπημένους. Η επίδραση ωστόσο δεν είναι πολύ δυνατή και οι ερευνητές προειδοποιούν ότι δεν θα έπρεπε να την δούμε ως μέσο απαλλαγής από ψυχικές νόσους, όπως η κατάθλιψη.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Νίκολας Κόουλς, υποψήφιος διδάκτωρ από το Πανεπιστήμιο του Τενεσί, είπε: ‘η συμβατική σοφία μας λέει ότι μπορούμε να νιώσουμε λίγο πιο χαρούμενοι αν απλώς χαμογελάσουμε. Αλλά οι ψυχολόγοι διαφωνούσαν πάνω σε αυτό εδώ και 100 χρόνια τουλάχιστον’. Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι αυτή η διαφωνία έγινε πιο έντονη το 2016, όταν 17 ομάδες ερευνητών απέτυχαν να αναπαράγουν ένα γνωστό πείραμα που δείχνει ότι η σωματική πράξη του χαμόγελου μπορεί να επηρεάσει τα θετικά συναισθήματα.
‘Δεν μπορούμε όμως να κάνουμε focus σε μία μόνο μελέτη. Οι ψυχολόγοι δοκιμάζουν την ιδέα από την αρχή της δεκαετίας του ’70, συνεπώς θέλαμε να μελετήσουμε όλες τις αποδείξεις’. Με τη χρήση της τεχνικής της μετα-ανάλυσης, η ομάδα συνδύασε δεδομένα από 138 μελέτες που εξέταζαν περισσότερους από 11.000 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εκφράσεις του προσώπου έχουν μικρό αντίκτυπο στο πώς νιώθουμε. Ο Κόουλς προσέθεσε: ‘δεν πιστεύουμε ότι αυτό αρκεί για να οδηγηθούμε στην ευτυχία. Αλλά αυτά τα ευρήματα μας προκαλούν ενθουσιασμό επειδή μας δίνουν ένα στοιχείο για το πώς το σώμα και το πνεύμα αλληλεπιδρούν ώστε να σχηματίσουν τη συνειδητή εμπειρία του συναισθήματος. Έχουμε πολλά να μάθουμε ακόμα για αυτό, αλλά αυτή η μετα-ανάλυση μας πηγαίνει ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση της λειτουργίας των συναισθημάτων’.