Σελίδες

Thessaloniki video tour

18/5/19

Τα οφέλη της φράουλας



Η φράουλα (Fragaria ananassa) προήλθε από την Ευρώπη τον 18ο αιώνα.
Είναι ένα υβρίδιο δύο άγριων ειδών φράουλας από τη Βόρεια Αμερική και τη Χιλή. Πάμε να δούμε όμως αυτά που μας ενδιαφέρουν.
Διατροφικά στοιχεία
Οι φράουλες αποτελούνται κυρίως από νερό (91%) και υδατάνθρακες (7,7%). Περιέχουν μόνο μικρές ποσότητες λιπαρών (0,3%) και πρωτεΐνης (0,7%).

Τα θρεπτικά συστατικά σε 100 γραμμάρια ακατέργαστων φραουλών είναι:
Θερμίδες: 32
Νερό: 91%
Πρωτεΐνη: 0,7 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 7,7 γραμμάρια
Ζάχαρη: 4,9 γραμμάρια
Ίνες: 2 γραμμάρια
Λίπος: 0,3 γραμμάρια
Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία
Οι φράουλες είναι πηγές των:
Βιταμίνη C. Οι φράουλες είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, ένα αντιοξειδωτικό που είναι απαραίτητο για την υγεία του ανοσοποιητικού και του δέρματος.
Μαγγάνιο. Συχνά βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες σε δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, φρούτα και λαχανικά. Αυτό το ιχνοστοιχείο είναι σημαντικό για πολλές διαδικασίες του οργανισμού σας.
Φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9). Μια από τις βιταμίνες Β, το φυλλικό οξύ είναι σημαντικό για την φυσιολογική ανάπτυξη των ιστών και τη λειτουργία των κυττάρων – και θεμελιώδους σημασίας για τις έγκυες γυναίκες και τους ενηλίκους μεγαλύτερης ηλικίας.
Κάλιο. Αυτό το μέταλλο εμπλέκεται σε πολλές βασικές λειτουργίες του σώματος, όπως η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Σε μικρότερο βαθμό, οι φράουλες παρέχουν επίσης σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνες Β6, Κ και Ε.
Άλλες φυτικές ενώσεις
Οι φράουλες είναι γεμάτες με αντιοξειδωτικά και ωφέλιμες φυτικές ενώσεις, όπως:
Πελαργονιδίνη. Η κύρια ανθοκυανίνη στις φράουλες- αυτή η ένωση είναι υπεύθυνη για το έντονο κόκκινο χρώμα.
Ελαγικό οξύ. Βρίσκεται σε υψηλές ποσότητες στις φράουλες. Το ελλαγικό οξύ είναι ένα αντιοξειδωτικό πολυφαινόλης που μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία.
Ελλαγιτανίνες. Σχετικά με το ελλαγικό οξύ, οι ελλαγιτανίνες μετατρέπονται σε ελλαγικό οξύ στο έντερο.
Προκυανίδες. Αυτά είναι αντιοξειδωτικά που απαντώνται συνήθως στη σάρκα φραουλών και στους σπόρους που μπορεί να έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία
Οφέλη για την υγεία
Η κατανάλωση φράουλας σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο πολλών χρόνιων παθήσεων.
Οι φράουλες μπορεί να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς, να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου.
Υγεία της καρδιάς
Οι καρδιακές παθήσεις είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου παγκοσμίως.
Μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ μούρων – ή ανθοκυανινών μούρων – και βελτιωμένης υγείας της καρδιάς.
Μεγάλες μελέτες παρατήρησης σε χιλιάδες ανθρώπους συνδέουν την κατανάλωση μούρων με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακού θανάτου.
Σύμφωνα με μια μελέτη σε μεσήλικα άτομα με παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, τα μούρα μπορούν να βελτιώσουν την HDL (καλή) χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα αιμοπεταλίων.
Οι φράουλες είναι χρήσιμα για:
-τη βελτίωση της κατάστασης του αντιοξειδωτικού του αίματος
-τη μείωση οξειδωτικού στρες
-τη μείωση της φλεγμονής
-της βελτίωσης της αγγειακής λειτουργίας
-της βελτίωσης του προφίλ λιπιδίων στο αίμα σας
-νμείωσης επιβλαβούς οξείδωσης της LDL (κακής) χοληστερόλης
Ρύθμιση σακχάρου στο αίμα
Όταν οι υδατάνθρακες υποβάλλονται σε πέψη, το σώμα τους διασπά σε απλά σάκχαρα και τα απελευθερώνει στην κυκλοφορία του αίματός σας.
Ο οργανισμός σας ξεκινά τότε να εκκρίνει ινσουλίνη- το οποίο λέει στα κύτταρα σας να πάρουν τη ζάχαρη από την κυκλοφορία του αίματός σας και να τα χρησιμοποιήσουν για καύσιμα ή αποθήκευση.
Οι ανισορροπίες στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις.
Οι φράουλες φαίνεται να επιβραδύνουν την πέψη γλυκόζης και να μειώνουν τις εξάρσεις της γλυκόζης και της ινσουλίνης μετά από ένα πλούσιο σε υδατάνθρακες γεύμα σε σύγκριση με ένα πλούσιο σε υδατάνθρακες άλευρο χωρίς φράουλες.
Έτσι, οι φράουλες μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για την πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου και του διαβήτη τύπου 2.
Πρόληψη του καρκίνου
Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη ανάπτυξη μη φυσιολογικών κυττάρων.
Ο σχηματισμός και η εξέλιξη του καρκίνου συχνά συνδέονται με το οξειδωτικό στρες και τη χρόνια φλεγμονή.
Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα μούρα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη πολλών τύπων καρκίνου μέσω της ικανότητάς τους να καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή.
Οι φράουλες έχουν αποδειχθεί ότι αναστέλλουν τον σχηματισμό όγκων σε ζώα με καρκίνο στο στόμα και σε καρκινικά κύτταρα ανθρώπινου ήπατος.
Οι προστατευτικές επιδράσεις των φραουλών μπορεί να οδηγούνται από το ελλαγικό οξύ και τις ελλαγιτανίνες, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
Απαιτείται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους για να βελτιωθεί η κατανόηση των επιπτώσεων των φραουλών στον καρκίνο πριν από την εξαγωγή οποιωνδήποτε συμπερασμάτων.