Σελίδες

Thessaloniki video tour

18/2/19




Οι άντρες που κοιμούνται φορώντας στενά εσώρουχα μπορεί να βλάπτουν τα σπερματοζωάριά τους και να μειώνουν τη γονιμότητά τους, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Στην πραγματικότητα, αν θέλουν να αποκτήσουν παιδιά, το ιδανικό είναι να κοιμούνται χωρίς να φορούν καθόλου εσώρουχα, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας Παίδων & Ανθρώπινης Ανάπτυξης (NICHD) των ΗΠΑ.
Όσον αφορά την ένδυσή τους την ημέρα, πρέπει να επιλέγουν φαρδιά και άνετα μποξεράκια, ώστε να εξασφαλίζουν ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου θα είναι οι όρχεις τους δροσεροί.
Τα συμπεράσματα αυτά προέρχονται από μελέτη στην οποία 500 άνδρες συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής και έδιναν σε τακτά χρονικά διαστήματα δείγματα σπέρματος για να καταγράφουν οι ερευνητές διάφορες παραμέτρους της ποιότητάς του.
Έπειτα από 12 μήνες παρακολούθησης, όσοι άνδρες φορούσαν φαρδιά μποξεράκια την ημέρα και κοιμόντουσαν γυμνοί το βράδυ είχαν κατά 25% λιγότερη κατάτμηση (ή κατακερματισμό) του DNA των σπερματοζωαρίων τους, σε σύγκριση με όσους φορούσαν νύχτα-μέρα στενά εσώρουχα.
Η κατάτμηση του DNA είναι ουσιαστικά η αστάθεια των χημικών δεσμών χάρη στους οποίους το γενετικό μας υλικό διατηρεί τη χαρακτηριστική μορφή της διπλής έλικας – και η αστάθεια αυτή καθιστά υπογόνιμο τον άνδρα.
Ωστόσο το κλασικό σπερμοδιάγραμμα δεν απεικονίζει την αυξημένη κατάτμηση του DNA και έτσι μπορεί να είναι φυσιολογικό παρότι ο άνδρας είναι υπογόνιμος.
Στους παράγοντες που προκαλούν κατάτμηση του DNA στο σπέρμα συμπεριλαμβάνονται το οξειδωτικό στρες στον οργανισμό, η πλούσια σε λιπαρά διατροφή, το κάπνισμα, η αυξημένη θερμοκρασία των όρχεων κ.λπ.
Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν την παρούσα μελέτη, πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους οφείλονται στην υπερθέρμανση των όρχεων όπου παράγονται τα σπερματοζωάρια.
«Μεταξύ των ανδρών του γενικού πληθυσμού που προσπαθούσαν να αποκτήσουν παιδιά με τις συντρόφους τους, ένας παράγοντας που φάνηκε να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος ήταν το είδος των εσωρούχων που φορούσαν στη διάρκεια της ημέρας και το βράδυ», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κάθριν Σάπρα, από το NICHD.
«Η μειωμένη έκθεση στα εσώρουχα αυτά στο κρεβάτι σχετίζεται με μειωμένη κατάτμηση του DNA, ενώ οι βέλτιστες ποιοτικές παράμετροι του σπέρματος παρατηρήθηκαν στους άνδρες που φορούσαν μποξεράκια στη διάρκεια της ημέρας και καθόλου εσώρουχα το βράδυ».
Η νέα μελέτη, που θα παρουσιασθεί στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM 2015) στη Βαλτιμόρη, απηχεί τα ευρήματα προγενέστερων που έχουν δείξει πως οτιδήποτε υπερθερμαίνει τους όρχεις (από το λάπτοπ στα γόνατα έως τα στενά τζην) πλήττει την ανδρική γονιμότητα.

Τ
tanea.gr