Σελίδες

Thessaloniki video tour

17/1/19

Μπορεί το ανθρώπινο έντερο να λειτουργήσει ως βιολογικό ρολόι;



Ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης δημιούργησαν έναν αλγόριθμο που είναι εξαιρετικά καλός στην πρόβλεψη πόσων ετών είστε και οι μόνες πληροφορίες που χρειάζονται είναι κρυμμένες στο έντερο σας. Το ανθρώπινο έντερο φιλοξενεί δισεκατομμύρια βακτήρια, από 300 έως 500 διαφορετικά στελέχη, που περιέχουν περίπου δύο εκατομμύρια γονίδια – συλλογικά, γνωστό ως μικροβίωμα.

Αλλά ενώ είναι ασφαλές να πούμε ότι αυτοί οι ζωντανοί οργανισμοί είναι σημαντικοί για την επιβίωσή μας, δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια πώς πρέπει να μοιάζει ένα υγιές μικροβίωμα ή πώς πρέπει να αλλάζει με την πάροδο του χρόνου.
Μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι το ανθρώπινο έντερο μπορεί να χρησιμεύσει ως βιολογικό ρολόι, ικανό να εντοπίσει την ηλικία ενός ατόμου. Γνωρίζουμε ότι τα έντερα των νεογέννητων προσαρμόζονται και περνούν από μια σειρά σταδίων. Αλλά οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει ακόμα να καθορίσουν εάν το μικροβίωμα του μέσου ενήλικα εξελίσσεται ή παραμένει το ίδιο κατά τη διάρκεια της ώριμης ζωής. Είναι λογικό ότι η διαδικασία της γήρανσης μπορεί να οδηγήσει σταδιακά σε επιβλαβείς αλλαγές στο έντερο αλλά μέχρι στιγμής, η επιστήμη σε αυτό το θέμα είναι ασαφής.
Πρόβλεψη ηλικίας με διαφορά 4 ετών
Για να καταλάβουν πώς αλλάζει το μικροβίωμα με την πάροδο του χρόνου, οι ερευνητές από την InSilico Medicine εξέτασαν 3.663 δείγματα από 1.165 υγιή άτομα. Τα στοιχεία ήταν από τα δημοσίως διαθέσιμα σύνολα δεδομένων και προέρχονταν από άτομα ηλικίας 20-90 ετών. Το ένα τρίτο περίπου των στοιχείων προέρχονταν από την ηλικιακή ομάδα των 20-39 ετών, το ένα τρίτο από την ηλικιακή ομάδα των 40-59 ετών και το ένα τρίτο την ηλικιακή ομάδα των 60-90 ετών.Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ένα βαθύ νευρωνικό δίκτυο για το 90% αυτών των δεδομένων για να δει αν αυτός ο τύπος εκμάθησης ήταν σε θέση να προβλέψει την ηλικία ενός δότη. Μόλις ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση, τέθηκε σε δοκιμασία ο αλγόριθμος. Όταν ζητήθηκε να προβλέψει τις ηλικίες για το υπόλοιπο 10%, το πρόγραμμα ήταν σε θέση να προβλέψει με ακρίβεια την ηλικία κάποιου με διαφορά 4 χρόνια. Οι συγγραφείς ελπίζουν ότι αν η μέθοδός τους επαληθευτεί, μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία μιας πολύ πιο ακριβούς εικόνας της βιολογικής ηλικίας ενός ατόμου, οδηγώντας ενδεχομένως σε προόδους στην εξατομικευμένη ιατρική.