Σελίδες

Thessaloniki video tour

17/1/19

Πέντε βήματα για να συγκεντρώνεστε καλύτερα


Μιλώντας για αυτοσυγκέντρωση αναφερόμαστε στην ικανότητα του ανθρώπου για έντονη και συνεχή επιμέλεια και προσοχή, όταν αναλαμβάνει να περατώσει μια διαδικασία. Τόσο τα μικρά παιδιά όσο και οι ενήλικες, απαιτείται να είναι συγκεντρωμένοι όταν διαβάζουν για το σχολείο, ή κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Δεν είναι πάντα εύκολο όμως, γιατί συχνά υπάρχουν πράγματα που μας αποσπούν την προσοχή. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή. Ας δούμε πέντε απλά βήματα που μπορούν να ενισχύσουν την αυτοσυγκέντρωσή μας.

Ηρεμήστε
Εάν δεν έχετε καθαρό μυαλό, δεν μπορείτε να προχωρήσετε σε οποιαδήποτε διαδικασία, όσο απλή κι αν είναι. Βάλτε στην άκρη τα προβλήματα που μπορεί να σας απασχολούν και ηρεμήστε. Στη συνέχεια θα μπορείτε να επικεντρωθείτε πιο εύκολα στο στόχο σας. Με τον τρόπο αυτό δεν θα έχετε στο «πίσω μέρος» του μυαλού σας ζητήματα που θα σας κάνουν να μην μπορείτε να αποδώσετε καλά.
…Πέντε ακόμα
Εφαρμόστε τον κανόνα των «πέντε ακόμα» (“5 more”). Εάν είστε στα πρόθυρα να εγκαταλείψετε την προσπάθειά σας για την ολοκλήρωση ενός έργου πείτε στον εαυτό σας «μόνο πέντε ακόμα». Μπορεί να αφορούν πέντε ακόμα λεπτά εργασίας, φύλλα υπολογισμών, προβλήματα μαθηματικών και άλλα. Αφού το πραγματοποιήσετε για μια φορά ξαναπείτε στον εαυτό σας το ίδιο. Με το να μειώνετε το έργο σταδιακά αλλά κυρίως στο μυαλό σας, αισθάνεστε λιγότερο διστακτικοί να εγκαταλείψετε ολοκληρωτικά.
Αποκτήστε κίνητρο
Όταν ήμασταν μικρά παιδιά και κάναμε κάτι σωστά, οι γονείς μας, μας αντάμειβαν είτε με έναν μικρό έπαινο ή με ένα μικρό δωράκι. Συμπεριφερθείτε με τον ίδιο τρόπο στον εαυτό σας, προσφέροντας του μια «ανταμοιβή» αφού ολοκληρώσετε κάθε διαδικασία. Αυτό θα βελτιώσει τα κίνητρά σας και κατ’ επέκταση την αυτοσυγκέντρωσή σας.
Αποφύγετε τις αναβολές
Οι αναβολές αποσυντονίζουν. Πρόκειται και για έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας μαθητής. Υπήρχε πάντα ο πειρασμός, για παράδειγμα, να καθυστερήσετε το διάβασμα κάνοντας οτιδήποτε άλλο. Πρέπει όμως η θέλησή σας για να επιτύχετε να είναι ισχυρότερη από κάθε παρόρμηση. Είναι γνωστή εξάλλου και η φράση: «Μην αφήνεις για αύριο αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα».
Φτιάξτε λίστα
Πρόκειται για γνωστή όμως ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδο. Με το να φτιάξετε μια λίστα και να τσεκάρετε κάθε έργο που ολοκληρώνετε, συγκεντρώνεστε πιο εύκολα στο στόχο. Αυτό συμβαίνει καθώς επικεντρώνεστε σε ένα αντικείμενο τη φορά. Φροντίστε να κάνετε διαλείμματα μεταξύ των καθηκόντων που αναγράφονται στη λίστα. Έχει αποδειχθεί ότι η οργάνωση σε λίστα ή ημερήσιο πρόγραμμα είναι η σωτηρία εκείνων που δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν.