Σελίδες

Thessaloniki video tour

16/12/18

Στο Ιράκ οι γυναίκες που τολμούν πεθαίνουν




Νεκρή από πυρά αγνώστων έπεσε πριν λίγες μέρες η Τάρα Φάρες, ένα...
Ιρακινό μοντέλο που έχει στεφθεί στο παρελθόν «Μις Βαγδάτη», έχοντας στον λογαριασμό της στο Instagram σχεδόν τρία εκατομμύρια ακολούθους.  Η 22χρονη πυροβολήθηκε τρεις φορές — οι δύο εκ των οποίων ήταν στο κεφάλι — από άγνωστο, ο οποίος επέβαινε σε μοτοσικλέτα όταν πλησίασε το όχημά της.

Πρόκειται για την τέραρτη περίπτωση γυναίκας από τον χώρο ομορφιάς που χάνει τη ζωή της στη Βαγδάτη σε διάστημα λίγων μηνών. Σε μια χώρα που ξέρει καλά τι σημαίνει βία, οι εικόνες που καταγράφηκαν από κάμερα ασφαλείας παραμένουν ανεξήγητες, καθώς δεν πρόκειται για κάποιο πολιτικό πρόσωπο, κάποιον αξιωματικό ή κάποιον εξεγερμένο, αλλά για ένα... μοντέλο.

Οι τέσσερις κοπέλες ήταν άγνωστες μεταξύ τους, αλλά η ζωή τους είχε αρκετά κοινά στοιχεία. Όλες τους ήταν δημόσια πρόσωπα που τόλμησαν να αμφισβητήσουν την ιρακινή κοινωνία και τον σκοταδισμό της σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να συμπεριφέρονται οι γυναίκες, τις ελευθερίες τους και τα δικαιώματα τους. Όλες είχαν δεχτεί απειλές επειδή είχαν «δυτικοποιηθεί», όπως πολλοί τις κατηγορούσαν.

Λίγες ημέρες προτού χάσει τη ζωή της, η Φάρες που συχνά αναρτούσε φωτογραφίες οι οποίες θεωρούνται ακατάλληλες για την ισλαμική κοινωνία, ψηφίστηκε ως μία από τις προσωπικότητες στο Ιράκ με την μεγαλύτερη επιρροή στα κοινωνικά δίκτυα. Μετά την ανακοίνωση του θανάτου της, δεν είναι λίγοι αυτοί που ξεκίνησαν τις δημοσιεύσεις αναφέροντας πως υπήρξε μία δυναμική γυναίκα με φωνή και θάρρος, σε μία χώρα που καταπιέζει τις γυναίκες.

«Η δολοφονία της Τάρα “φωνάζει” έλλειψη ελευθερίας και δικαιωμάτων αλλά και τις έντονες διακρίσεις. Η απλή συμπάθεια και συμπαράσταση δεν είναι αρκετές» σχολίασε ένας φαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Φάρες ήταν μια διαζευγμένη μητέρα που είχε παντρευτεί στα 16, και εμφανιζόταν με ρούχα, που στο Ιράκ χαρακτήριζονται «προκλητικά», και έντονο μακιγιάζ σε φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ήταν  χριστιανή, με πατέρα από το Ιράκ και μητέρα Λιβανέζα, ζούσε σε άλλη πόλη και επισκεπτόταν ανά διαστήματα την πρωτεύουσα. Είχε 2,7 εκατομμύρια ακόλουθους στο Instagram και ήταν δημοφιλής στο Twitter, στο Facebook και στο YouTube. Και τα τρία social media είναι πολύ γνωστά στο Ιράκ, ωστόσο φαίνεται να είναι επικίνδυνο να έχεις ενεργό λογαριασμό ειδικά αν είσαι γυναίκα.
Σημειώνεται, ότι ο θάνατος του νεαρού μοντέλου έρχεται να προστεθεί στη δολοφονία της Σουάντ Αλ Άλι, μίας ακτιβίστριας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία σκοτώθηκε στο αυτοκίνητό της στην πόλη Μπάστρα, πριν λίγες μέρες. Τον Αύγουστο, δύο ακόμη γυναίκες,  από το Ιράκ, η Ράσα Αλ Χάσαν και η Ραφίφι Αλ Χασίρι δολοφονήθηκαν μέσα σε διάστημα μιας βδομάδας. Και οι δύο εργάζονταν σε κλινικές ομορφιάς. Μια ακόμη γυναίκα, η πρώην Μις Ιράκ, η 23χρονη Σιμάα Κασίμ ανακοίνωσε πως μετά τον θάνατο της Φαρές έλαβε μηνύματα που ανέφεραν πως «εσύ είσαι η επόμενη». οι γυναίκες στο Ιράκ κινδυνεύουν «να σφαγιαστούν σαν κοτόπουλα», είπε μέσω των λογαριασμών της στα social media και χαρακτήρισε «μάρτυρα» τη Φαρές.

Ο θάνατος της Φάρες και των άλλων τεσσάρων γυναικών πυροδότησε εκ νέου συζήτηση σχετικά με τις πολιτικές και ατομικές ελευθερίες στο Ιράκ τα τελευταία 15 χρόνια, που για πολλούς μπορούν να κερδηθούν μόνο με το επακόλουθο χάος.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ-Αμπάντι, δήλωσε ότι οι θάνατοι δεν είναι τυχαία γεγονότα και έχει υποσχεθεί να κυνηγήσει τους δράστες. Το ίδιο μήνυμα στέλνουν και πολλές γυναίκες Zainab Salbi, πρόεδρος στο ινστιτούτο Women for Women International στην Ουάσιγκτον, ανέφερε ότι «οι γυναίκες χτυπιούνται από παντού και ζούμε ένα σύγχρονο κυνήγι μαγισσών».
Κραυγή αγωνίας για την έλλειψη ελευθερίας και δικαιωμάτων

Τον Αύγουστο, ο θάνατος της Ραφίφι Αλ Χασίρι, διάσημης πλαστικής χειρουργού, δημιούργησε επίσης πολλές αντιδράσεις. Η 32χρονος που ήταν γνωστή και ως «Barbie of Iraq», μιλούσε συχνά για την ανεξαρτησία των γυναικών και το αναφαίρετο δικαίωμα τους να αλλάζουν την εμφάνισή τους. Ιρακινοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι πέθανε από υπερβολική δόση φαρμάκων, ενώ μια βδομάδα αργότερα η δημοφιλής αισθητικός Ράσα Αλ Χάσαν βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της και η αιτία θανάτου παραμένει αδιευκρίνιστη.

«Πολλά από τα μηνύματα που λάμβαναν έγραφαν ότι άξιζαν αυτό που έπαθαν εξαιτίας των πράξεων τους. Οι άνθρωποι κατηγορούν αυτά τα κορίτσια ότι κάνουν κατάχρηση των δικών τους ελευθεριών. Στην πραγματικότητα όμως δεν αντιλαμβάνονται την έννοια της ελευθερίας. Οι οικογένειες αναγκάζονται να αμυνθούν αντί να θρηνήσουν την απώλειά τους και αυτό είναι λάθος», αναφέρει μια φίλη του θύματος που φοβάται να αποκαλύψει την ταυτότητα της στον Guardian.

Αλλά και η Ρουσουλ Κάμιλ, ακτιβίστρια και ειδικός στην φυλετική βία δήλωσε: «Πιστεύω ότι αυτό που συνέβη σε αυτά τα κορίτσια θεωρείται απειλή για όλες τις γυναίκες στο Ιράκ που θέλουν να ζήσουν ελεύθερες και ανεξάρτητες. Η διαφορετικότητα έχει αρχίσει να γίνεται πολύ επικίνδυνη. Και η Σούρα Αχμέντ που είναι φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο της Βαγδάτης, συμφώνησε. «Είναι απίθανο να αλλάξουν συμπεριφορές που εξακολουθούν να αμαυρώνουν τις «μη παραδοσιακές γυναίκες». Έχουμε δει να βομβαρδίζουν πορνεία και νυχτερινά κέντρα για παραδειγματισμό. Φοβάμαι ότι οι άνθρωποι θα συμμορφωθούν σε αυτή την κατάσταση και δεν αντισταθούν. Και επίσης νομίζω ότι αυτά τα εγκλήματα θα μείνουν ατιμώρητα», κατέληξε.