Σελίδες

Thessaloniki video tour

8/12/18

Σε απελπισία ο Ερντογάν: Τιμές–φωτιά στην Τουρκία – «Εκτοξεύτηκε» ο πληθωρισμός



Ο ρυθμός ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας εκτιμάται ότι μειώθηκε στο 2% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018 και θα ανέλθει στο 2,8% για το σύνολο του έτους, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός – ρεκόρ και η συνεχιζόμενη επίπτωση από την κρίση της τουρκικής λίρας εξακολουθούν να αφήνουν τα σημάδιά τους στην οικονομία.

Η τουρκική λίρα κατέρρευσε περισσότερο από 40% έναντι του δολαρίου φέτος, ωθώντας προς τα πάνω γενικά τις τιμές και εκτοξεύοντας τον πληθωρισμό σχεδόν στο 25%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο 15 ετών. Αν και η τουρκική λίρα άρχισε να ανακάμπτει, χάρη στα μέτρα που έλαβαν η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα, η ανάκαμψη ήταν περιορισμένη. Ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Νοέμβριο από το επίπεδο – ρεκόρ, αλλά παρέμεινε πάνω από το 20%.
Η τουρκική οικονομία εκτινάχθηκε 7,4% στο πρώτο τρίμηνο του 2018 και 5,2% στο δεύτερο τρίμηνο, αλλά οι οικονομολόγοι αναμένουν εντονότερη επιβράδυνσή της στο τρίτο τρίμηνο. Η μέση εκτίμηση των 15 οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Reuters είναι ότι αναπτύχθηκε 2% στο τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
turkish lira
Έρευνα του Reuters μεταξύ 46 οικονομολόγων τον Οκτώβριο έδειχνε ότι η ανάπτυξη θα ήταν χαμηλότερη φέτος και το επόμενο έτος από τις πολύ «ψαλιδισμένες» προβλέψεις της τουρκικής κυβέρνησης και ότι η τουρκική οικονομία θα εισερχόταν επίσημα σε ύφεση – δηλαδή σε διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης – στις αρχές του 2019. Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι η κυβέρνηση προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,8% για φέτος και 2,3% για το 2019. Έρευνα της κεντρικής τράπεζας τον περασμένο μήνα περιόρισε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στο 3,1% για το 2018. Πέρυσι, το τουρκικό ΑΕΠ αυξήθηκε 7,4%.