Σελίδες

Thessaloniki video tour

12/11/18

Πρώτη φορά γυμναστήριο: Οδηγός επιβίωσης




Φόρεσες τα νέα σου παπούτσια, πήρες την αθλητική σου μπλούζα, έβαλες και το σούπερ καινούργιο σου μπλουζάκι γνωστής φίρμας...

Μπαίνεις στο χώρο του γυμναστηρίου με είσοδο πιο δυναμική και από τον The Rock όταν ακόμα προκαλούσε πανικό στο WWE. Όμως η συνέχεια είναι κάπως άβολη και νιώθεις ένα ξαφνικό μούδιασμα.

Διάδρομοι, ποδήλατα, ελλειπτικά, μηχανήματα, πάγκοι, ελεύθερα βάρη, ομαδικά προγράμματα, στρώματα, λάστιχα, ιμάντες, γιόγκα, πιλάτες…

ΒΟΗΘΕΙΑ! Ουρλιάζεις από μέσα σου.

Στοπ. Σταμάτα. Πάρε μια ανάσα, πάρε κι άλλη μία. Χαλάρωσε και διάβασε προσεκτικά.

Η πρώτη φορά στο γυμναστήριο είναι ζόρικη. Όπως και η πρώτη φορά Αριστερά. Όμως στην πρώτη περίπτωση τα πράγματα είναι πολύ – πάρα πολύ – καλύτερα για σένα, μιας και αν γνωρίζεις τα βασικά, μπορείς να βγεις από τον λαβύρινθο.

Τι στόχο έχω;

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να αναρωτηθείς. Θες να χάσεις βάρος; Να αυξήσεις την αντοχή σου; Να κάψεις λίπος; Να πάρεις μυΐκά κιλά; Να αποκτήσεις πιο σφριγηλό γλουτό; Να τονώσεις τα χέρια σου; Να γίνεις fitness model;

Όταν ξεκαθαρίσεις ποιος είναι ο στόχος σου, μοιράσου τον με τον γυμναστή που βρίσκεται εκεί. Ρώτα τον αν είναι ρεαλιστικός. Μάθε πόσες φορές την εβδομάδα θα πρέπει να γυμνάζεσαι για να τον πετύχεις. Όσο πιο ξεκάθαρος ο στόχος σου, τόσο πιο ξεκάθαρα τα πράγματα για σένα.

Τι επιλογές υπάρχουν που να υπηρετούν τον στόχο μου;

Διάδρομοι, ποδήλατα, μηχανήματα, ελλειπτικά, βάρη. Όλα αυτά είναι εργαλεία, τα οποία θα εξυπηρετήσουν το στόχο που έχεις βάλει για το σώμα σου. Τα αερόβια μηχανήματα (διάδρομος, ποδήλατα κ.α.) είναι ό,τι πρέπει για να αυξήσεις την αντοχή σου και να κάψεις ένα κάποιο ποσοστό λίπους.

Τα βάρη ή τα μηχανήματα ή τα λάστιχα θα σε βοηθήσουν να αυξήσεις τη δύναμή σου, να γίνεις καλός σε καθημερινές κινήσεις, όπως το να κάθεσαι ή να σηκώνεις πράγματα από το έδαφος με ασφάλεια και να δώσεις έμφαση σε σημεία του σώματος στα οποία πιστεύεις πως υστερείς.

Τα ομαδικά προγράμματα είναι μια ωραιότατη λύση αν είσαι από εκείνους που βλέπουν τη γυμναστική ως ομαδική δραστηριότητα και σε έλκει το γεγονός να γυμνάζεσαι στον ίδιο χώρο με άτομα που έχουν τον ίδιο στόχο με σένα. Τέτοια προγράμματα μπορεί να είναι από γιόγκα και pilates, μέχρι body pump, Zumba, step ή κυκλικά.

Οτιδήποτε κι αν επιλέξεις, προσπάθησε να το κάνεις για 2-3 φορές την εβδομάδα. Είναι μια καλή αρχική συχνότητα για να δεις αποτελέσματα στο σώμα σου.

Πόσο γρήγορα θα δω αποτελέσματα;

Αν είσαι πειθαρχημένος στις 2-3 προπονήσεις την εβδομάδα και παράλληλα φροντίσεις να φτιάξεις τη διατροφή σου, μειώνοντας τις θερμίδες που καταναλώνεις, τότε στον πρώτο μήνα θα δεις αλλαγές στο σώμα σου.

Μην περιμένεις όμως να αποκτήσεις σε δύο μήνες το κορμί που πάντα ονειρευόσουν. Είπαμε, οι στόχοι σου θα πρέπει να είναι ρεαλιστικοί και ξεκάθαροι. Αν όλη σου τη ζωή καθόσουν και έτρωγες περισσότερο απ’ όσο χρειαζόταν, δεν μπορείς να περιμένεις μέσα σε δύο μήνες να αντιστραφούν τα αποτελέσματα χρόνων. Όμως αυτοί οι δύο μήνες είναι καθοριστικής σημασίας για να μπεις στο κλίμα, να δεις πώς δουλεύει η γυμναστική πάνω σου και να κάνεις όλες τις απαραίτητες θυσίες για να πετύχεις τον στόχο σου.

Επίσης, να έχεις κατά νου πως η πρόοδος δεν είναι ποτέ μια ευθεία και κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πότε θα πετύχεις ακριβώς αυτό που έχεις θέσει σαν στόχο για το σώμα σου. Το μόνο σίγουρο είναι πως αν εμπιστευθείς κάποιον εκπαιδευμένο γυμναστή, ο οποίος ξέρει τι κάνει και γιατί το κάνει, τα αποτελέσματα θα ακολουθήσουν.

Ποιο είναι το καλύτερο πλάνο γυμναστικής για μένα;

Χμ. Το «καλύτερο» είναι σχετικό. Ο κάθε ασκούμενος έχει διαφορετικούς στόχους και ιδιαιτερότητες. Σε γενικές γραμμές πάντως, ένα πλάνο εβδομαδιαίας γυμναστικής το οποίο περιλαμβάνει κάποιας μορφής αερόβια, κάποιας μορφής άσκηση ενδυνάμωσης και κάποιας μορφής άσκηση ορθοσωμίας/ελαστικότητας (βλ. Yoga/Pilates) είναι μια καλή αρχή.

Τι να αποφύγω;

Τις υπερβολές. Υπερβολή είναι να κάνεις τρία ομαδικά την ημέρα για να «κάψεις παραπάνω θερμίδες» ή να προσπαθήσεις όντας αρχάριος να βάλεις όσα περισσότερα κιλά μπορείς στο μηχάνημα. Θα τραυματιστείς και στράφι το resolution. Ξεκίνα με λίγα κιλά, καλή τεχνική και ακολούθα το παν μέτρον άριστο στις ώρες που γυμνάζεσαι. Είναι προτιμότερο να κάνεις τρεις φορές την εβδομάδα από μια ώρα, παρά μία ή δύο φορές την εβδομάδα από δύο ώρες.

Τα μαρκετίστικα κόλπα των γυμναστηρίων. Πλατφόρμα δόνησης; Μακριά. Μηχανήματα ηλεκτροδιέγερσης που υπόσχονται «πλήρη γυμναστική σε 20’»; Μακριά. Διάδρομος με υπέρυθρες; Μακριά. Και γενικά μακριά από οτιδήποτε υπόσχεται γρήγορα αποτελέσματα σε μικρό χρονικό διάστημα. Αν ήταν έτσι, θα ήμασταν όλοι μοντέλα.

Καλή αρχή λοιπόν!