Σελίδες

Thessaloniki video tour

10/11/18

10 πράγματα που θα συμβούν όταν ξεκόψεις από ένα τοξικό μέλος της οικογένειάς σου




Το να απαλλαχτείς από ένα τοξικό άτομο της οικογένειάς σου δεν είναι απλό...
Και γι’ αυτό όταν θα καταφέρεις να το κάνεις θα συμβούν αρκετά πράγματα, που δεν θα είναι όλα ευχάριστα.

1. Θα νιώσετε ενοχές
To να βιώσετε κάποια αίσθηση λύπης ή αυτοπεποίθησης μετά τη λήψη αυτού του ακραίου μέτρου για την προσωπική σας ευημερία, είναι αναπόφευκτο. Είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε ένοχοι, αλλά καλό είναι μαζί με τις τύψεις, να θυμάστε όλους τους λόγους για τους οποίους αποφασίσατε να διακόψετε κάθε επαφή με τον συγκεκριμένο άνθρωπο αλλά και όλες τις ευκαιρίες που του δώσατε πριν καταλήξετε σε αυτήν την απόφαση. Νιώστε υπερήφανος που για μια φορά βάλατε σε προτεραιότητα τον εαυτό σας και κάνατε αυτό που ήταν καλύτερο για σας.

2. Θα λυπηθείτε γι’ αυτό που κάνατε και ίσως επιδιώξετε επαφή
Στην αρχή, μπορεί να σας φανεί δύσκολο να μείνετε μακριά από το πρόσωπο που έχετε βγάλει από τη ζωή σας, ειδικά επειδή αποτελεί μέλος της οικογένειας, και ίσως μπορεί να έχετε αρχίσει να σκέφτεστε να του δώσετε κι άλλες ευκαιρίες. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να μείνετε μακριά του, κυρίως για να θεραπευτείτε από την τοξική επιρροή του. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια νέα προοπτική προτού εξετάσετε οποιοδήποτε ενδεχόμενο επανσύνδεσης.

3. Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις θα είναι κάπως αμήχανες
Ίσως να είναι δύσκολο να αποφύγετε τελείως το συγκεκριμένο άτομο σε μία ή δύο οικογενειακές συγκεντρώσεις. Αν πέσετε πάνω του δεν μπορείτε να ξέρετε τι να περιμένετε. Από ενοχλητικές εκφράσεις, οργή και ενόχληση, μέχρι προσπάθειες επανασύνδεσης. Επίσης, να είστε σίγουροι πως τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας θα προσπαθήσουν να «διορθώσουν τα πράγματα» και πολλοί δεν θα πάρουν απαραίτητα το μέρος σας. Ό, τι κι αν συμβεί, να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι αυτό που προέχει είναι η δική σας συναισθηματική υγεία. Σε περίπτωση που είναι αδύνατον να αποφύγετε μια συνάντηση περιορίστε την επαφή σε μερικές ευχές και τυπικές κουβέντες. Δεν χρειάζεται να ενημερώσετε τον άλλον για τα σημαντικά γεγονότα και τις εξελίξεις της ζωής σας.

4. Μπορεί να δεχθείτε επιθετική συμπεριφορά
Η αντίδραση του τοξικού ατόμου θα ποικίλει κι αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και από τον τρόπο που κόψατε την επαφή μαζί του. Μπορεί είτε να ζητήσει εκ νέου εξηγήσεις, προσπαθώντας να καταλάβει τι ακριβώς συνέβη, ή ίσως να πάρει τον χρόνο του ώστε να σχεδιάσει την αντίδρασή του απέναντί σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις η επικοινωνία που θα επιδιώξει μαζί σας μπορεί να μη είναι face to face και να προτιμήσει το διαδίκτυο Ενδέχεται να λάβετε μερικά δυσάρεστα e-mails, ή ακόμα και να διαδώσει ψευδείς φήμες για σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε δίπλα σας κάποιους αξιόπιστους ανθρώπους με τους οποίους μπορείτε να μιλήσετε σε περίπτωση που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε μόνος σας την κατάσταση.


5. Το τοξικό άτομο θα προσπαθήσει να συνδεθεί μαζί σας με τη βοήθεια άλλων μελών της οικογένειας
Σε κανέναν δεν αρέσει να αποκόπτεται από τη ζωή κάποιου και σίγουρα, όσο τοξικός κι αν είναι, βιώνει μια οδυνηρή εμπειρία καθώς και όλη η υπόλοιπη οικογένεια.  Το γεγονός αυτό, ότι ζει όλη η οικογένεια την μεταξύ σας κατάσταση, είναι κάτι που το τοξικό άτομο μπορεί να χρησιμοποιήσει για να σας προσεγγίσει, ζητώντας από ανθρώπους που αγαπάτε και εμπιστεύεστε να σας πείσουν ότι κάνατε ένα τρομερό λάθος. Ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολο μπορεί να είναι όλο αυτό, να θυμάστε πάντα ότι υπήρχε σοβαρός λόγος που αποφασίσατε να απομακρυνθείτε.

6. Το τοξικό άτομο, ίσως, προσπαθήσει να στρέψει την οικογένεια εναντίον σας
Μια πιο επώδυνη κατάσταση που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε είναι η προσπάθεια του τοξικού ατόμου να στρέψει τους πάντες εναντίον σας. Βεβαιωθείτε ότι οι στενοί φίλοι και τα μέλη της οικογένειάς σας γνωρίζουν τι ακριβώς έχει συμβεί πριν κόψετε τους δεσμούς. Αν όχι, βεβαιωθείτε τουλάχιστον ότι έχετε εξηγήσει σε κάποιον από την οικογένειά σας τους λόγους που καταφύγατε σε αυτή τη λύση. Ένα άτομο εμπιστοσύνης, μπορεί να σας προστατεύσει από οποιεσδήποτε απρόβλεπτες αντιδράσεις των υπόλοιπων μελών της οικογένειας.

7. Θα ακούσετε το επιχείρημα «το αίμα νερό δεν γίνεται»
Ακόμα κι αν το τοξικό πρόσωπο δεν έχει μιλήσει στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας, μπορεί εκείνοι, από καθαρά καλές προθέσεις, να προσπαθήσουν να σας τα βρουν υποστηρίζοντας  ότι είναι σημαντικό να συγχωρείτε, ότι «το αίμα νερό δεν γίνετα» και μιλώντας σας για τις ευκαιρίες που πρέπει να δίνουμε στους ανθρώπους. Μην ξεχνάτε την ψυχική σας υγεία και πορευτείτε με βάση αυτή και μόνο αυτή.

8. Η οικογένειά σας θα σας κάνει να νιώσετε ενοχές
Tα μέλη της οικογένειάς σας μπορεί να σας επικρίνουν κατηγορηματικά ή και ανοιχτά για τα δραστικά μέτρα που έχετε πάρει.  Κάντε μαζί τους μιας ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση σε περίπτωση που δεν μπορείτε να υπομείνετε την αποδοκιμασία τους. Εάν αυτό δεν σας βοηθήσει, ενημερώστε τους ότι η συμπεριφορά τους αντί να σας βοηθήσει, σας πληγώνει περισσότερο.

9. Η οικογένειά σας θα σας πιέσει να συναντηθείτε με το άτομο αυτό για να τα βρείτε
Το χειρότερο πράγμα που μπορούν να κάνουν τα μέλη της οικογένειάς σας είναι να σας πιέσουν να συναντήσετε το τοξικό άτομο, ελπίζοντας πως, αν το ξαναδείτε, θα θελήσετε να το συγχωρήσετε και να συμφιλιωθείτε μαζί του. Μη διστάσετε να αρνηθείτε σθεναρά αν δεν είστε προετοιμασμένοι για τέτοιες συναντήσεις.

10. Θα νιώσετε ελεύθερος, σαν να αναπνέετε ξανά
Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα της μείωσης των δεσμών με ένα τοξικό άτομο είναι το αίσθημα της ελευθερίας που βιώνεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παρά τις ενοχές και τις τύψεις, στο τέλος της ημέρας θα αισθανθείτε «ελαφρύτεροι» (μερικές φορές θα αναπνέετε και καλύτερα). Όταν δεν θα χρειάζεται να υπομείνετε πλέον οποιαδήποτε αρνητικότητα ή κατάχρηση του χρόνου σας και των αισθημάτων σας, η αίσθηση του εαυτού σας θα επιστρέψει. Το μυαλό και το σώμα σας θα έχουν χρόνο για να θεραπευτούν και να αναρρώσουν. Ο ύπνος σας θα είναι καλύτερος.

Ϊσως και να μην αντιμετωπίσετε τίποτα από τα παραπάνω ή τα μισά. Ό,τι κι αν συμβεί, καλό είναι να κρατήσετε το κεφάλι σας ψηλά και να μείνετε κοντά σε ανθρώπους που σας κάνουν καλύτερους και που μπορούν να σας υποστηρίξουν ουσιαστικά. Στην πορεία, μπορεί να νιώσετε θλίψη, θυμό, ενοχή, χαρά, ανακούφιση ακόμα και ταυτόχρονα. Όλα αυτά τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και αποτελούν μέρος της θεραπείας σας.