Σελίδες

Thessaloniki video tour

19/10/18

Τα παχύσαρκα παιδιά πονάνε λιγότερο μετά από το χειρουργείο



Αρκετά παιδιά αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το βάρος τους και θεωρούνται παχύσαρκα. Η παχυσαρκία από την παιδική ηλικία μπορεί να δημιουργήσει αρκετά και σοβαρά προβλήματα υγείας στα παιδιά. Φαίνεται να έχει κι ένα καλό όμως. Τα παχύσαρκα παιδιά μπορεί να μην χρειάζεται να πάρουν μεγαλύτερες δόσεις παυσίπονων έπειτα από μια εγχείρηση σε σχέση με τους παχύσαρκους ενήλικες. Αυτό τουλάχιστον έδειξε μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Ερευνητές από κλινική του Κλίβελαντ, στην πολιτεία Οχάιο ανέλυσαν τα «επίπεδα πόνου» 808 παιδιών ηλικίας μεταξύ 8-18 χρόνων τα οποία υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις γενικής χειρουργικής, εκτός από καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, στην κλινική του Κλίβελαντ τη χρονική περίοδο μεταξύ 2010 και 2015
Ειδικότερα, οι επιστήμονες συνέκριναν τα «επίπεδα πόνου» παιδιών διαφορετικού βάρους με βάση τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ)Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναισθησιολογίας (ASA) που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο.
Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ του ΔΜΣ και του πόνου στις επεμβάσεις γενικής χειρουργικής το πρώτο κρίσιμο 48ωρο μετά την επέμβαση. Καταγράφηκε μόνο μία ελαφρά αύξηση του πόνου κατά 0,06 μονάδες για κάθε πέμπτη εκατοστιαία αύξηση του δείκτη μάζας σώματος.Η μελέτη υποδεικνύει ότι ο αυξημένος ΔΜΣ δεν οδηγεί σε μεγαλύτερη ανάγκη για παυσίπονα, καθώς η δόση τους βασίζεται στο πραγματικό σωματικό βάρος του ασθενούς και όχι στον δείκτη μάζας σώματος, ούτε στο εάν το παιδί θεωρείται παχύσαρκο.