Σελίδες

Thessaloniki video tour

19/10/18

Αυτό είναι το πιο περίεργο δάσος που έχετε δει! Γιατί έχουν στραβώσει τα δέντρα;




Υπάρχει ένα δάσος διαφορετικό...
Μυστηριώδες, που σε καλεί να το ανακαλύψεις. Βρίσκεται στη δυτική Πομερανία στην Πολωνία και προσελκύει δεκάδες φωτογράφους που ταξιδεύουν ως εκεί για να το απαθανατίσουν.

Το δάσος έχει γίνει γνωστό για τα 400 δέντρα του τα οποία είναι στραβά στη βάση τους, έχοντας ένα σχήμα σαν γάντζος!

Το κάθε δέντρο στη βάση του είναι λυγισμένο κατά 90 μοίρες αλλά ο υπόλοιπος κορμός ορθώνεται κανονικά προς τον ουρανό όπως όλα τα κανονικά δέντρα. Το παράξενο επίσης είναι ότι όλα έχουν κλίση προς την ίδια μεριά. Τα δέντρα φυτεύτηκαν το 1930 όταν η περιοχή ανήκε ακόμα στη Γερμανία. Πιστεύεται ότι παρενέβη ο άνθρωπος με κάποιο τρόπο ή κάποιο εργαλείο και έκανε τα δέντρα να μεγαλώνουν με αυτό τον τρόπο.

Ωστόσο αποτελεί μυστήριο ακόμη για τους επιστήμονες αυτό το μοναδικό φαινόμενο και δεν μπορούν να απαντήσουν με σιγουριά για το πώς έχει δημιουργηθεί. Εικάζεται επίσης ότι τα δέντρα μπορεί να φυτεύτηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να μεγαλώσουν έτσι και να μπορούν μετά να χρησιμοποιηθούν ως έτοιμα κομμάτια για κατασκευή σκαφών ή επίπλων. Ακόμη μια εκδοχή αρκετά πιθανή είναι ότι μια χιονοθύελλα χτύπησε το διάσημο δάσος όταν τα δέντρα ήταν μικρά και τους προκάλεσε αυτό το σχηματισμό μεγαλώνοντας.

Ίσως σύμφωνα με ειδικούς να τα κράτησε παγωμένα όσο ήταν ακόμη δεντρύλλια με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μεγαλώσουν φυσιολογικά. Αυτό με μια μακροχρόνια τήξη θα μπορούσε να δώσει αυτό το σχήμα χαμηλά στη βάση των δέντρων και την άνοιξη που άνθισαν ο κορμός αναπτύχθηκε κανονικά. Φυσικά και γι’ αυτή τη θεωρία οι επιστήμονες δεν μπορούν να είναι απόλυτα βέβαιοι.

Μια άλλη θεωρία λέει ότι κατά τη διάρκεια της εισβολής της Πολωνίας στην περιοχή κατά την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου πιθανόν τανκς πέρασαν πάνω από το δάσος όταν τα δέντρα ήταν πολύ μικρά και τα έκανε να μεγαλώσουν στραβά. Αν όμως συνέβη αυτό γιατί μεγάλωσαν στραβά μόνο τα δέντρα σε αυτό το μικρό κομμάτι του δάσους; Βέβαια υπήρχαν και πιο ακραίες θεωρίες που αποδίδουν το παράξενο αυτό φαινόμενο σε επέμβαση εξωγήινων.

Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι προκάλεσε αυτή την καμπυλότητα στο μυστηριώδες δάσος καθώς δεν υπάρχουν καθόλου μαρτυρίες. Η πιο πιθανή εκδοχή πάντως φαίνεται να είναι η ανθρώπινη επέμβαση από αγρότες ή άλλη ομάδα ανθρώπων. Όπως και να έχει το αποτέλεσμα είναι μοναδικό και ειδικά όταν επικρατεί ομίχλη, πολύ εντυπωσιακό.