Σελίδες

Thessaloniki video tour

17/10/18

Η αύξηση οιστρογόνων επίφοβη για κοινή κήλη ανδρών



Μια αύξηση που σχετίζεται με την ηλικία των οιστρογόνων μπορεί να είναι ο ένοχος πίσω από τις κολπικές κήλες, μια κατάσταση κοινή στους ηλικιωμένους άνδρες που συχνά απαιτεί διορθωτική χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με μελέτη της Βορειοδυτικής Ιατρικής, που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences .

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Dr. Serdar Bulun, πρόεδρο και τον John J. Sciarra καθηγητή Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Northwestern University Feinberg School of Medicine, διαπίστωσε ότι οι κάτω κοιλιακοί μύες των μοντέλων ποντικών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στα οιστρογόνα, αναπτύσσοντας ιστό ουλής σε απάντηση αυξήσεις στα επίπεδα οιστρογόνων που αποδυναμώνουν το κοιλιακό τοίχωμα και τελικά προκαλούν κήλη. Όταν οι ερευνητές μείωσαν το οιστρογόνο με μια φαρμακευτική ένωση, εμπόδισαν τις κήλες, υποδηλώνοντας μια θεραπεία με προληπτικό δυναμικό στους ανθρώπους.
«Μπορεί να έχει νόημα να αντιμετωπίζουμε τους άνδρες σε κίνδυνο με έναν αναστολέα αρωματάσης που θα μπορούσε να μειώσει τα οιστρογόνα και να ενισχύσει τους μυς», δήλωσε ο Bulun, επίσης μέλος του Πανεπιστημιακού Κέντρου Καρκίνου του Πανεπιστημίου Northwestern του Robert H. Lurie.
Οι κολπικές κήλες εμφανίζονται όταν ιστός, όπως τα έντερα, προεξέχει μέσω του ινσουλινοειδούς σωλήνα, ένα αδύναμο σημείο κοντά στη βουβωνική χώρα στον ανθρώπινο κοιλιακό τοίχο. Αυτές οι κήλες είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν περισσότερες από 700.000 χειρουργικές επεμβάσεις χειρουργικής επέμβασης στην κήλη που εκτελούνται κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. Ενώ οι πιθανότητες μιας βουβωνικής κήλης αυξάνονται καθώς οι άντρες γερνούν, η ρίζα παραμένει άγνωστη.
Μια άλλη συνέπεια της γήρανσης στους άνδρες είναι ότι ένα μεγαλύτερο μερίδιο της τεστοστερόνης μετατρέπεται σε οιστρογόνο από μια ορμόνη που ονομάζεται αρωματάση. Ο Bulun, του οποίου τα κύρια επιστημονικά ενδιαφέροντα περιλαμβάνει τον καρκίνο του μαστού και τη γυναικολογία, διερευνά τις επιδράσεις του υψηλού οιστρογόνου σε θηλυκά ποντίκια.
Ένα πείραμα περιελάμβανε αύξηση των επιπέδων οιστρογόνων με ενσωμάτωση του γονιδίου της αρωματάσης του ανθρώπου στο γονιδίωμα του ποντικού, δημιουργώντας ποντίκια που θα μπορούσαν να μετατρέψουν την τεστοστερόνη σε οιστρογόνο σε όλο το σώμα. Αρχικά, δεν ενδιαφερόταν καν για τα αρσενικά ποντίκια – μέχρις ότου ένας κάτοχος ζώων στο Northwestern είδε μεγάλες κήλες να αναπτύσσονται μόνο στα αρσενικά.
Ο Bulun διερεύνησε αυτά τα ποντίκια, βρίσκοντας μεγάλα τμήματα ινοβλαστών – ιστών ουλής που αναπτύσσονταν σε ένα μικρό μυϊκό σφιγκτήρα, μια δομή ανάλογη με τον ινσουλινοειδή σωλήνα στους ανθρώπους. «Συνειδητοποιήσαμε ότι ο κάτω κοιλιακός μυς είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στα οιστρογόνα», δήλωσε ο Bulun. «Το οιστρογόνο προκαλεί την ταχεία διάσπαση αυτών των ινοβλαστών, με πολύ υψηλότερο ρυθμό από τα μυϊκά κύτταρα».
Ο πολλαπλασιασμός των ινοβλαστών εξασθενεί την ακεραιότητα του σφιγκτήρα και τελικά απομακρύνεται, προκαλώντας κήλη. Όταν οι ερευνητές έδωσαν στα ποντίκια ένα φάρμακο που εμποδίζει την αρωματάση και συνεπώς τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε οιστρογόνο, οι κήλες σταμάτησαν, δείχνοντας το οιστρογόνο ως αιτία και υποδεικνύοντας δυνατότητες θεραπείας με αναστολέα αρωματάσης που μπορεί να αποτρέψει τη χειρουργική επέμβαση σε κίνδυνο ασθενείς, δήλωσε ο Bulun. Οι ασθενείς με μεγαλύτερο κίνδυνο κνησμού συχνά έχουν κοινούς παράγοντες όπως η ηλικία ή η γενετική, αλλά γενικά, ο Bulun είπε ότι ο καλύτερος προγνωστικός δείκτης μιας μελλοντικής βουβωνικής κήλης είναι ένας προηγούμενος.
«Εάν πρέπει να επισκευάσετε μια κήλη για δεύτερη φορά, οι πιθανότητες επιτυχίας μειώνονται», δήλωσε ο Bulun. «Εάν υπάρχει μια επαναλαμβανόμενη περίπτωση, μπορεί να είστε σε θέση να συμπληρώσετε τη χειρουργική θεραπεία αυτού του ασθενούς με φαρμακευτική αγωγή». Ο Bulun εργάζεται επί του παρόντος με τον Δρ. Jonah Stulberg, επίκουρο καθηγητή χειρουργικής στο Feinberg και συν-συγγραφέας της παρούσας μελέτης, για τον σχεδιασμό κλινικών δοκιμών που θα δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα του αναστολέα της αρωματάσης σε ανθρώπους.