Σελίδες

Thessaloniki video tour

19/10/18

Ένας ''αθόρυβος'' κίνδυνος από την παχυσαρκία


images/stories/paxisarkia-kindinos-center.JPG
Οι έφηβοι που είναι παχύσαρκοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν την ακοή τους σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που έχουν...

...φυσιολογικό βάρος, υποστηρίζουν ερευνητές από τις ΗΠΑ.


Συγκεκριμένα από πρόσφατη μελέτη προέκυψε ότι οι παχύσαρκοι έφηβοι είχαν μειωμένη ακοή σε όλες τις συχνότητες, ενώ αντιμετώπιζαν περίπου διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν βαρηκοΐα στις χαμηλές συχνότητες.
«Πρόκειται για την πρώτη μελέτη η οποία συνδέει την παχυσαρκία με την απώλεια της ακοής στους εφήβους», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης  δρ Anil Lalwani, καθηγητής Ωτολαρυγγολογίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη.
Στη νέα μελέτη οι ερευνητές βασίστηκαν σε στοιχεία από 1.500 εφήβους και νέους, ηλικίας 12 έως 19 ετών για να καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα.

Ο ειδικός επισημαίνει ότι το πρόβλημα ήταν εντονότερο στις χαμηλές συχνότητες, αφού η απώλεια της ακοής αφορούσε το 15% των παχύσαρκων εφήβων,  και  8% των εφήβων που ήταν στα κιλά τους.
Η βαρηκοΐα χαμηλών συχνοτήτων σημαίνει ότι οι πάσχοντες μπορούν να ακούν καλά την ομιλία, αλλά να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όταν βρίσκονται σε χώρους με υψηλό θόρυβο ή όταν μιλάνε με πολλά άτομα ταυτόχρονα.


Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι παχύσαρκοι έφηβοι πρέπει να εξετάζονται τακτικά, ώστε να διαγνωστεί έγκαιρα το πρόβλημα και να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα (λ.χ. συμπεριφοράς).
Τα ευρήματά αυτά είναι ανησυχητικά επειδή η βαρηκοΐα νωρίς στη ζωή έχει επιπτώσεις στις ακαδημαϊκές επιδόσεις, τη συμπεριφορά και τη νοητική λειτουργία των πασχόντων.
πηγή: pathfinder{jcomments on}