Σελίδες

Thessaloniki video tour

22/10/18

7 πράγματα που πρέπει να κάνετε μέχρι τα πρώτα του γενέθλια




Τι θα μπορούσατε να κάνετε τον πρώτο χρόνο με το μωρό σας; Και τι δεν πρέπει με τίποτα να...
χάσετε; Ορίστε μία λίστα με ιδέες που πρέπει να πραγματοποιήσετε οπωσδήποτε μέσα στον πρώτο χρόνο.

Αφήστε το να κοιμάται στην αγκαλιά σας. Κάποια πράγματα είναι δυνατά μόνο τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό. Το μωρό σας θα μεγαλώσει γρήγορα, επομένως αδράξτε κάθε ευκαιρία για να μην νοσταλγείτε αργότερα την πρωτόγνωρη επαφή που θα μπορούσατε να έχετε με το νεογέννητο. Δεν υπάρχει λόγου χάρη τίποτα πιο τρυφερό και χαλαρωτικό από το να το αφήνετε κάποιες φορές να κοιμάται στο στήθος σας.

Κρατήστε ημερολόγιο. Πώς αισθανόσασταν τις πρώτες ημέρες; Ποιες ήταν οι συνήθειες του νεογέννητου και πώς διαμορφωνόταν το καθημερινό σας πρόγραμμα; Αξιοποιήστε λίγα λεπτά της ημέρας για να σημειώσετε τις σκέψεις σας σε ένα ημερολόγιο, στο οποίο θα ανατρέχετε όλο συγκίνηση μετά από μερικά χρόνια.

Κουτί αναμνήσεων.Μαζί με τις γραπτές αναμνήσεις, φυλάξτε σε ένα κουτί τα πιο σημαντικά από τα αντικείμενα που συνδέονται με το μωρό σας: από το κλιπ του ομφάλιου λώρου και το αποτύπωμα της πατουσίτσας του σε γύψο μέχρι το βρεφικό του σκουφάκι και το πρώτο του φορμάκι.

Βγάλτε φωτογραφίες ανά μήνα/εβδομάδα ή ημέρα! Θα έχετε αποτυπωμένες στο χαρτί ή στην οθόνη του υπολογιστή σας την αναπτυξιακή πορεία του μικρού σας από την στιγμή που θα γεννηθεί μέχρι τα πρώτα του γενέθλια. Μπορείτε να τις ανεβάσετε σε ένα site– με κωδικούς φυσικά – για να τις θαυμάζει η οικογένειά σας και οι φίλοι σας.

Βρείτε τα κοινά με τις δικές σας φωτογραφίες. Τα μωρά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους αλλάζουν με εκπληκτικό ρυθμό. Αν υπάρχει διαφωνία σε ποιον μοιάζει, μπορείτε να ανατρέξετε στα άλμπουμ με τις δικές σας παιδικές φωτογραφίες, να τραβήξετε παρόμοιες και να βρείτε τις ομοιότητες.

Τραβήξτε βίντεο και μαγνητοφωνήστε το γέλιο του, το κλάμα του και τα μπλαμπλαδίσματά του. Οι καθημερινές στιγμές, ακόμα και αυτές που δεν είναι απαραίτητα όμορφες, όπως π.χ. όταν κλαίει, αξίζει να παραμείνουν ζωντανές στον χρόνο. Μην διστάσετε, λοιπόν, να μαγνητοφωνήσετε το γέλιο, το κλάμα του και τους ήχους που κάνει με το στόμα και να το τραβήξετε σε βίντεο όταν κοιμάται, τρώει ή παίζει.

Ταξιδέψτε! Όσο πιο νωρίς ταξιδέψετε με το μωρό σας τόσο το καλύτερο, μιας και όσο μεγαλώνει και πλησιάζει την νηπιακή ηλικία τα ταξίδια μαζί του γίνονται πιο περίπλοκα. Όσο το θηλάζετε και όσο εκείνο κοιμάται εύκολα στο καρότσι ή στον μάρσιπο θα απολαύσετε χωρίς πολλές δυσκολίες τις εξορμήσεις σας. Φανταστείτε να πρέπει να κουβαλήσετε, πιάτα, κουτάλια και δοχεία για τη στερεά τροφή ή να αποφασίσετε να πάτε εκδρομή την περίοδο που μαθαίνει πώς να αποχωρίζεται την πάνα. Ο βαθμός δυσκολίας και στις δύο περιπτώσεις αυξάνεται σημαντικά.