Σελίδες

Thessaloniki video tour

18/9/18

Γιατί οι ποδοσφαιριστές "φτύνουν" στο γήπεδο;




Όποιος έχει παρακολουθήσει έστω και έναν αγώνα ποδοσφαίρου, δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί  που οφείλεται η συνήθεια των αθλητών...
– χωρίς καμία εξαίρεση - να φτύνουν κατά τη διάρκεια του αγώνα!

Είναι μια συνήθεια μεταδοτική; Ένα «κρυφό» συνθηματικό ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές ή έχει κάποια ιατρική εξήγηση;  Ο πρώην διεθνής της Νιγηρίας και βραβευμένος με το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996, JosephDosu, μοιράζεται στην ιστοσελίδα Goal τη δική του άποψη.

Όπως υποστηρίζει, δεν είναι απλά μια συνήθεια των ποδοσφαιριστών, αλλά όταν οι παίκτες πνίγονται από τον αέρα, θέλουν κάτι για να καθαρίσουν το λαιμό τους και αυτός είναι ο λόγος που φτύνουν. «Όταν τρέχουν 10 με 15 μέτρα οι παίκτες χρειάζονται να πάρουν αέρα για να αναπνεύσουν, και καθαρίζουν το λαιμό τους με το φτύσιμο πριν εισπνεύσουν», δηλώνει ο  Dosu, «δεν πρόκειται για κάποια κίνηση επίδειξης ή ευχαρίστησης», συμπληρώνει.

Γιατί όμως οι παίκτες στο μπάσκετ ή στο τένις δεν φτύνουν κατά τη διάρκεια του αγώνα;

«Στην επιφάνεια όπου διεξάγεται το μπάσκετ, εάν φτύσουνε υπάρχει περίπτωση να γλιστρήσουν και να σπάσουν τα πόδια τους. Συνεπώς είναι πολύ επικίνδυνο για αυτούς αυτή η συνήθεια», δηλώνει ο Dosu.

Σύμφωνα με τους ειδικούς πάντως,  δεν υπάρχει κάποια ιατρική εξήγηση για το «φτύσιμο» των αθλητών. Επειδή όμως ο κίνδυνος μετάδοσης κάποιου ιού ή ασθένειας είναι μεγάλος, γι΄αυτό και οι αθλητές υποβάλλονται σε τακτές ιατρικές εξετάσεις.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει και ο PaulOneyeudo, αναπληρωτής διευθυντής στην Εθνική Επιτροπή Αθλημάτων, «δεν μπορεί να απαγορεύσει κανείς στους ποδοσφαιριστές να φτύνουν. Και η αλήθεια είναι πως πέρα από το αισθητικό κομμάτι, το φτύσιμο είναι μια μορφή αποφόρτισης των ποδοσφαιριστών που βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση κατά τη διάρκεια του αγώνα».