Σελίδες

Thessaloniki video tour

14/8/18

Οι «ελεύθερες» και «ανελεύθερες» χώρες του πλανήτη για το 2018




Επιμέλεια: Μαρία ΓκουρτσιλίδουΗ ελευθερία είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα... Όταν γίνεται λόγος για τις προσωπικές ελευθερίες των πολιτών δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι στην πρώτη θέση βρίσκονται κυρίως χώρες της Βόρειας Ευρώπης όπως η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τη σχετική έκθεση για το 2018 της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Freedom House». Μέσα από την έκθεση αξιολογούνται διάφορες χώρες ανάλογα με το βαθμό της δημόσιας ελευθερίας και των πολιτικών δικαιωμάτων που απολαμβάνουν οι κάτοικοι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής γνωστές ως η «Γη των Ελευθέρων» (The Land of the Free) κατάφεραν να φτάσουν μόλις στο Νο53 της κατάταξης. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο Καναδάς όπου ο νέος ηγέτης Justin Trudeau- υπέρμαχος των προσωπικών ελευθεριών των πολιτών- αντιμετωπίζει το φθόνο των δυσαρεστημένων προοδευτικών τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην Αμερική. Στην 5η θέση βρίσκεται η Ολλανδία.

Αμέσως μετά έρχεται η Αυστραλία. Το Λουξεμβούργο, ιδρυτικό μέλος της Ε.Ε. και έδρα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου «κέρδισε» την 7η θέση στη λίστα. Είναι από τις μικρότερες πολιτείες της Ε.Ε. με τον πληθυσμό του να ανέρχεται σε περίπου 500.000 κατοίκους.

Στη δεκάδα συμπεριλαμβάνονται η Νέα Ζηλανδία, η Ουρουγουάη και η Δανία. Η Ουρουγουάη, η οποία έχει νομιμοποιήσει και τη χρήση κάνναβης είναι η μόνη χώρα της Νότιας Αμερικής που βρίσκεται μέσα στην 20αδα.

Φυσικά, θα αναρωτιέστε ποιες είναι οι χώρες στις οποίες οι πολίτες έχουν λιγότερη ελευθερία. Ίσως και να σας έρχονται κάποιες στο μυαλό. Σε αυτές λοιπόν συμπεριλαμβάνονται η Συρία, το Νότιο Σουδάν, η Ερυθραία, η Βόρεια Κορέα, το Τουρκμενιστάν, η Ισημερινή Γουινέα και η Σαουδική Αραβία.

Διαβάστε τη λίστα με τις 20 πιο … ελεύθερες χώρες:

1. Φινλανδία



2. Νορβηγία

3. Σουηδία

4. Καναδάς

5. Ολλανδία

6. Αυστραλία

7. Λουξεμβούργο

8. Νέα Ζηλανδία



9. Ουρουγουάη

10. Δανία

11. Πορτογαλία

12. Σαν Μαρίνο



13. Ανδόρρα

14. Μπαρμπάντος

15. Ιρλανδία

16. Ιαπωνία



17. Ελβετία

18. Βέλγιο

19. Ισλανδία

20. Αυστρία

Διαβάστε ποιες είναι οι 20 χώρες με τις λιγότερες βασικές ελευθερίες για τους πολίτες:

1. Συρία

2. Νότιο Σουδάν

3. Ερυθραία



4. Βόρεια Κορέα

5. Τουρκμενιστάν

6. Ισημερινή Γουινέα



7. Σαουδική Αραβία

8. Σομαλία

9. Ουζμπεκιστάν

10. Σουδάν

11. Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

12. Λιβύη

13. Τατζικιστάν



14. Αζερμπαιτζάν

15. Μπαχρέιν

16. Αιθιοπία

17. Λάος

18. Υεμένη

19. Κίνα

20. Κούβα