Σελίδες

Thessaloniki video tour

23/7/18

Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του αποτελεσματικού ηγέτη (τα έχεις;)




Επιμέλεια: Πάτροκλος Παπαδάκης, Ψυχολόγος
Γιατί δεν έχουμε πολλές γυναίκες σε θέσεις κύρους:  Η Alice Eagley, ειδικός στην ψυχολογία των φύλων και συγγραφέας του...
Through the Labyrinth: The Truth About How Women Become Leaders, αναφέρει πως στον σημερινό κόσμο οι γυναίκες δεν έχουν μεν «ταβάνι» σε αυτά που μπορούν να κάνουν, αλλά πρέπει να περάσουν από… λαβύρινθο, που συμπεριλαμβάνει διακρίσεις φύλου, αμέτρητες υποχρεώσεις και ευθύνες στο σπίτι και στη δουλειά και το πιο ισχυρό εμπόδιο απ’ όλα: την έλλειψη αυτοπεποίθησής τους.

Γιατί όμως δεν πιστεύουμε στον εαυτό μας;

Ο ψυχολόγος Πάτροκλος Παπαδάκης λέει πως οι γυναίκες μπορούμε να χρησιμοποιούμε προς όφελός μας το ίδιο αυτό χαρακτηριστικό που μας κάνει να νιώθουμε ανεπαρκείς σε θέσεις ευθύνης: τη θηλυκότητά μας.

«Οι γυναίκες έχουν απίστευτα ισχυρά αποθέματα των βασικών συστατικών ενός εμπνευσμένου ηγέτη. Αυτό, μαζί με το γεγονός ότι δεν έχουν τεράστιες δόσεις τεστοστερόνης στο σύστημά τους, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα αναζωογονητικά προοδευτικό, συμμετοχικό και απελευθερωτικό στυλ ηγεσίας».

Στρατηγικές ηγεσίας για αρχάριες
Να είσαι δυναμική

«Θυμήσου πως ο δυναμισμός δε σημαίνει αλαζονεία ή επιθετικότητα» ξεκαθαρίζει ο Πάτροκλος Παπαδάκης. «Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να εκφράσουν το δυναμισμό τους συχνά φοβούνται πως η ρητή δήλωση μιας ανάγκης ή γνώμης θα γίνει αντιληπτή ως εχθρότητα». Να ξέρεις τι θέλεις να βγει από μια συζήτηση προτού καν την ξεκινήσεις, είτε διαπραγματεύεσαι για ένα λογαριασμό χιλιάδων ευρώ είτε προσπαθείς απλά να πείσεις το πεντάχρονο παιδί σου να φάει τα λαχανικά του. Μείνε ψύχραιμη και ήρεμη, αλλά μην ξεφύγεις καθόλου από τη θέση σου.

Να είσαι πιστευτή

Η δρ Nancy Huber, συγγραφέας του Developing Personal Direction, επισημαίνει πως βασικό συστατικό ενός ηγέτη είναι η αξιοπιστία. «Πρέπει να κάνεις αυτό που λες ότι θα κάνεις. Η φήμη σου αναπτύσσεται ως ένα άμεσο αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης που έχουν οι άλλοι ότι θα πραγματοποιήσεις τις δεσμεύσεις σου».

Να αποτελείς έμπνευση

Γίνε εσύ το καλό παράδειγμα. Αυτή είναι η τακτική του αποτελεσματικού ηγέτη. Είτε είσαι η μαμά που καπνίζει, αλλά λες στα παιδιά σου ότι το τσιγάρο κάνει κακό, είτε είσαι η προϊσταμένη που πηγαίνει στη δουλειά με 15 λεπτά καθυστέρηση και τονίζεις στους υπαλλήλους σου να έρχονται στην ώρα τους, έχε υπόψη σου πως ο σεβασμός είναι κάτι που κερδίζεται όταν ηγείσαι μέσω του καλού παραδείγματος.

Γίνε λίγο… σκληρόπετση

Μαζί με την εξουσία έρχονται και οι ευθύνες και αυτό δε θα αρέσει πάντα σε όλους. Οι συνάδελφοι με τους οποίους κουτσομπόλευες το αφεντικό στην κουζίνα τον περασμένο μήνα μπορεί να μη σου μιλάνε τώρα που εκείνος έχει παραιτηθεί κι έχεις πάρει εσύ τη θέση του. Η έφηβη κόρη σου μπορεί να σου κρατάει μούτρα επειδή της είπες ότι δεν μπορεί να αργήσει το βράδυ. Κάνε ένα βήμα πίσω από αυτά τα πράγματα ώστε να μην τα παίρνεις προσωπικά.

Δείξε συναισθηματική ταύτιση

Το θηλυκό σου ένστικτο σου δίνει τη δυνατότητα να καταλαβαίνεις πώς νιώθουν οι άλλοι και πώς ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Χρησιμοποίησέ το προς όφελός σου. Έτσι, ο άνθρωπος με τον οποίο συνδιαλέγεσαι θα αισθανθεί ότι τον καταλαβαίνεις και θα τον κάνεις πιο δεκτικό για συνεργασία. Προσπάθησε να αντιληφθείς πώς προτιμά ο καθένας από τους συνεργάτες σου την αναγνώριση της προσπάθειάς του. Κάποιοι προτιμούν δημόσια έκφραση, άλλοι ένα διακριτικό «μπράβο». Όλοι όμως θέλουν να αναγνωρίζεται η προσπάθειά τους και να επιβραβεύονται, ειδικά όταν ο έπαινος είναι συγκεκριμένος.