Σελίδες

Thessaloniki video tour

16/7/18

Οι πρωτεΐνες κρέατος και ξηρών καρπών στην καρδιαγγειακή υγεία




Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στην Καλιφόρνια και...
τη Γαλλία βρήκε ότι οι πρωτεΐνες του κρέατος συνδέονται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ενώ οι πρωτεΐνες από ξηρούς καρπούς και σπόρους είναι ευεργετικές.

H μελέτη ήταν ένα κοινό πρότζεκτ ερευνητών από την Πανεπιστημιακή Σχολή Δημόσιας Υγείας της Loma Linda στην Καλιφόρνια καθώς και της AgroParisTech μαζί με το Institut National de la Recherche Agronomique στο Παρίσι της Γαλλίας. Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Epidemiology

Το συμπέρασμα ήταν ότι τα άτομα που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης κρέατος παρουσίασαν αύξηση κατά 60% στις καρδιαγγειακές παθήσεις ενώ τα άτομα που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών από ξηρούς καρπούς και σπόρους είχαν μείωση κινδύνου κατά 40%.

Η μελέτη περιελάμβανε στοιχεία για πάνω από 81.000 συμμετέχοντες και είναι μία από τις λίγες φορές που δημοσιεύονται στοιχεία για το ρόλο της ζωικής πρωτεΐνης, τα οποία εξετάστηκαν από κοινού με το ζωικό λίπος. Υπήρξαν 2.276 καρδιαγγειακοί θάνατοι κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 9,4 ετών.

Ο Gary Fraser από το Πανεπιστήμιο Loma Linda και ο François Mariotti, από την AgroParisTech ήταν οι κύριοι ερευνητές.

“Ενώ τα διαιτητικά λίπη αποτελούν μέρος της ιστορίας που επηρεάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, οι πρωτεΐνες μπορεί επίσης να έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις αλλά σε μεγάλο βαθμό αγνοούνται”, δήλωσε ο Fraser. Και πρόσθεσε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του έχουν από καιρό υποψιαστεί ότι η συμπερίληψη των ξηρών καρπών και των σπόρων στη διατροφή προστατεύει από καρδιακές και αγγειακές παθήσεις, ενώ τα κόκκινα κρέατα αυξάνουν τον κίνδυνο.

Ο Fraser είπε ότι οι διατροφολόγοι παραδοσιακά κοίταζαν αυτό που ονομάζουν «κακά λίπη» στα κρέατα και «χρήσιμα λίπη» στους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους ως αιτιώδεις παράγοντες. Ωστόσο, τα νέα ευρήματα δείχνουν κάτι περισσότερο. “Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πλήρης εικόνα πιθανώς περιλαμβάνει επίσης τις βιολογικές επιδράσεις των πρωτεϊνών των τροφίμων”, ανέφερε.

Ο Fraser αναφέρει ότι η έρευνα της ερευνητικής ομάδας του διέφερε σημαντικά από προηγούμενες έρευνες. Ενώ οι προηγούμενες μελέτες έχουν εξετάσει τις διαφορές μεταξύ πρωτεϊνών ζώων και φυτών, η μελέτη αυτή δεν σταμάτησε σε δύο μόνο κατηγορίες, αλλά επέλεξε να προσδιορίσει πρωτεΐνες κρέατος και πρωτεΐνες από ξηρούς καρπούς και σπόρους μαζί με άλλες σημαντικές διατροφικές πηγές. “Αυτή η έρευνα υποδηλώνει ότι υπάρχει περισσότερη ετερογένεια απ’ ό, τι η απλή κατηγοριοποίηση φυτικών πρωτεϊνών ή ζωικών πρωτεϊνών”, δήλωσε ο Fraser.

Ο Fraser είπε ότι η μελέτη αφήνει ανοικτά άλλα ερωτήματα για περαιτέρω διερεύνηση, όπως τα συγκεκριμένα αμινοξέα στις πρωτεΐνες του κρέατος που συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή νόσο. Ένα άλλο θέμα είναι το κατά πόσον οι πρωτεΐνες από συγκεκριμένες διατροφικές πηγές επηρεάζουν τους παράγοντες καρδιακού κινδύνου όπως η χοληστερόλη, η αρτηριακή πίεση και το υπερβολικό βάρος.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η έρευνα για το ρόλο των πρωτεϊνών είναι μέχρι τώρα περιορισμένη διότι από τις πολλές προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν δεν βρέθηκε πως οι ζωικές πρωτεΐνες παίζουν κάποιο αρνητικό ρόλο στην υγεία σε σχέση με τις φυτικές πρωτεΐνες. Αρνητικός ρόλος επισημάνθηκε μόνο για το ζωικό λίπος επειδή περιέχει περισσότερο κορεσμένο λίπος. Καθώς όμως τα τελευταία χρόνια ορισμένες ορισμένες μετα-αναλύσεις δεν έδειξαν ότι το κορεσμένο λίπος συνδέεται με χειρότερη υγεία, οι ερευνητές εξετάζουν τώρα και το ρόλο των ζωικών πρωτεϊνών.