Σελίδες

Thessaloniki video tour

14/7/18

Πόσο διαφέρει η ανατροφή των παιδιών ανάλογα με την κουλτούρα




Το να μεγαλώσει κάποιος ένα παιδί είναι σχετικά εύκολο. Το να μεγαλώσει όμως με τις...
σωστές αρχές και αξίες είναι το ίδιο εύκολο και, αν ναι, για όλους;

Η σωστή ανατροφή ενός παιδιού είναι η ομαλή και ολόπλευρη ανάπτυξη του χαρακτήρα του, με τέτοιο τρόπο ώστε  να εξελιχθεί σε ένα εκλεπτυσμένο άνθρωπο. Οι γονείς παίζουν έναν από τους σημαντικότερους ρόλους στη σωστή ανατροφή των παιδιών τους.

Όλα, όμως φαίνεται να είναι θέμα κουλτούρας. Με τρόπο ανάλογο με αυτόν που μεγάλωσαν οι ίδιοι ή εξειδικευμένο στις ανάγκες της εποχής, φαίνεται ότι προσπαθούνε να μεγαλώσουν πλέον οι γονείς τα παιδιά τους. Έτσι, αναδεικνύεται μια διαφορετική κουλτούρα για κάθε χώρα ή ακόμα και ήπειρο, με ξεχωριστά γνωρίσματα και μοναδικές αντιλήψεις.

Στην Αμερική, για παράδειγμα, υπάρχει μια κρίση γύρω από το μεγάλωμα των παιδιών. Προσπαθώντας να κάνουν το καλύτερο για τα παιδιά τους συχνά συγχέουν ρόλους ή υπερπροσπαθούν φέρνοντας αρνητικά αποτελέσματα. Για την ακρίβεια, προσπαθούν να κάνουν τα παιδιά τους τα πιο επιτυχημένα από όλες τις δυνατές πλευρές και, για να το πετύχουν αυτό, συχνά καταφεύγουν στη γνώμη των ειδικών. Πιστεύουν ότι οι πράξεις που θα κάνουν τώρα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην εξέλιξη των παιδιών τους και προσέχουν ιδιαίτερα.

Στην Ιαπωνία και στη Νορβηγία, οι γονείς επικεντρώνονται στην καλλιέργεια του αισθήματος της ανεξαρτησίας στα παιδιά. Τους επιτρέπεται να βγαίνουν μόνα τους έξω, είτε για να πάνε στο σχολείο ή για μια βόλτα. Στη Σουηδία δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στα δικαιώματα του παιδιού. Όπως για παράδειγμα, θεωρείται φυσιολογικό το παιδί να πηγαίνει στο κρεβάτι των γονιών του μέσα στη νύχτα. Αν οι γονείς το αρνηθούν, τότε είναι σαν να παραβιάζουν τα δικαιώματα του παιδιού!

Στην Ολλανδία, οι γονείς προτιμούν να μην πιέζουν τα παιδιά τους και, μάλιστα, χρησιμοποιούν τη λέξη «έξυπνος» για να τα περιγράψουν μόνο 10%. Στην Ισπανία, επικεντρώνονται στην κοινωνικότητα του παιδιού και το ωθούν να κάνει πολλές δραστηριότητες  με την οικογένεια τους ή με φίλους του αντί να κοιμάται από το απόγευμα.

Στην Ελλάδα η πραγματικότητα είναι σχετικά γνωστή. Οι γονείς αφήνουν το παιδί ελεύθερο να κάνει τις επιλογές του και προσπαθούν να είναι κοντά του και να το στηρίζουν. Ίσως, μερικές φορές γίνονται υπερβολικοί,, αλλά το κάνουν από αγνή αγάπη και φροντίδα.

Είδαμε, λοιπόν, λίγες από τις διάφορες κουλτούρες που υπάρχουν στον κόσμο και σχετίζονται με  την ανατροφή των παιδιών. Εσείς πιστεύετε ότι υπάρχουν κανόνες σε ότι αφορά τη σωστή ανατροφή των παιδιών ή αν λειτουργούν οι γονείς με το ένστικτο και την εμπειρία θα τα καταφέρουν καλύτερα;