Σελίδες

Thessaloniki video tour

18/6/18

Καρκίνος προστάτη: Πιο επιθετικός στους καπνιστές




O καπνός του τσιγάρου περιέχει πάνω από 70 καρκινογόνες ουσίες και...
έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από διάφορους καρκίνους (πνευμόνων, τραχείας, λάρυγγα, στομάχου, νεφρών κ.α.).

Τώρα, μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Oncology βρήκε ότι οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη που καπνίζουν είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν υποτροπή, μετάσταση και πρόωρο θάνατο, σε σχέση με όσους δεν καπνίζουν.

Ερευνητές του Τμήματος Ουρολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, με επικεφαλής τον Shahrokh Shariat, αξιολόγησαν στοιχεία προηγούμενων μελετών που περιέλαβαν συνολικά 22.549 άνδρες με μη μεταστατικό καρκίνο του προστάτη, οι οποίοι είχαν κάνει είτε αφαίρεση όγκων, είτε ακτινοθεραπεία.

Σχεδόν το 20% των ασθενών ήταν καπνιστές, ενώ οι υπόλοιποι ήταν πρώην ή μη καπνιστές. Οι ασθενείς είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για 6-8 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων πέθανε το 8%.

Η μελέτη έδειξε ότι, κατά μέσο όρο, οι καπνιστές ήταν κατά 40% πιο πιθανό να εκδηλώσουν νέους όγκους μετά τη θεραπεία, ενώ είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να έχουν μεταστάσεις σε άλλα σημεία του σώματος.

Οι καπνιστές ήταν επίσης 89% πιθανότερο να πεθάνουν από τον καρκίνο.

Οι πρώην καπνιστές είχαν υψηλότερο κίνδυνο υποτροπής των όγκων, αλλά όχι μεταστάσεων ή πρόωρου θανάτου.

“Τα ευρήματα δείχνουν τη σημασία που έχει η διακοπή του καπνίσματος για την εξέλιξη της νόσου”, είπε ο Shariat και πρόσθεσε ότι “οι άνδρες που είχαν κόψει το τσιγάρο για πάνω από 10 χρόνια, δεν εμφάνιζαν κάποια αξιόλογη διαφορά σε σχέση με όσους δεν είχαν ποτέ καπνίσει”.

Δεν είναι ξεκάθαρο πώς το κάπνισμα ευνοεί την εξάπλωση του καρκίνου του προστάτη ή τον κάνει πιο επιθετικό και θανατηφόρο. Μια πιθανότητα είναι ότι το προκαλεί φλεγμονή που ενθαρρύνει την ανάπτυξη των όγκων και μια άλλη είναι ότι η ίδια η νικοτίνη ευνοεί με κάποιο τρόπο την εξάπλωση του καρκίνου.