Σελίδες

Thessaloniki video tour

19/6/18

Οι σκύλοι προτιμούν τα χάδια παρά τον προφορικό έπαινο




Ο καλύτερος τρόπος να επαινέσετε το σκύλο σας είναι τα...
χάδια και όχι προφορικά, αναφέρει μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Φλόριδας η οποία που παρουσιάστηκε στην διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Behavioural Processes.

Οι ερευνητές συνιστούν στους ιδιοκτήτες σκύλων να συνεχίσουν να μιλάνε στα αγαπημένα τους ζωάκια αλλά παράλληλα να τους δείχνουν έμπρακτα την επιβράβευσή τους μέσα από χάδια και λιχουδιές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι σκύλοι προτιμούσαν τα χάδια από τον προφορικό έπαινο, είτε αυτά προέρχονταν από κάποιον άγνωστο είτε από το αφεντικό τους. Παρατήρησαν ωστόσο, ότι ως προς τον προφορικό έπαινο, τα τετράποδα αντιδρούσαν μόνο στην οικεία φωνή του αφεντικού τους.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους,  οι Αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν τη συμπεριφορά σκύλων, που προέρχονταν από κυνοκομεία ή ήταν οικόσιτοι, προκειμένου να καταγράψουν τις αντιδράσεις τους.

Στο πρώτο μέρος της έρευνας  – στην οποία έλαβαν μέρος 42 σκύλοι – κάθε ζώο έμπαινε σε έναν χώρο με δύο άτομα: το ένα το χάιδευε, ενώ το άλλο το επαινούσε προφορικά. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη συμπεριφορά του σκύλου ενώ παράλληλα σημείωσαν την ώρα που εκείνο αφιέρωνε στα δύο άτομα ξεχωριστά.

Σε επόμενη φάση, 72 σκύλοι από κυνοκομεία αλλά και οικόσιτοι, επισκέφθηκαν ένας-ένας τον ειδικό χώρο όπου βρισκόταν κάποιος άγνωστος. Η διάδραση μεταξύ ανθρώπου-ζώου ολοκληρώθηκε μέσα από οκτώ συνεδρίες διάρκειας τριών λεπτών η κάθε μία. Κάθε φορά, το άγνωστο άτομο που βρισκόταν στο δωμάτιο με τα ζώα είτε τα χάιδευε, είτε τα επαινούσε προφορικά, ή έκανε και τα δύο, ή τίποτα από τα δυο.

Προτιμούν τα χάδια

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι σκύλοι έδειχναν σαφώς μεγαλύτερη προτίμηση σε άτομα που τους χάιδευαν. «Πραγματικά εντυπωσιάστηκα όταν είδα ότι τα σκυλιά δεν έδειχναν κανένα ενδιαφέρον στον προφορικό έπαινο, συγκριτικά με το πώς αντιδρούσαν στην περίπτωση της σωματικής επαφής» εξηγεί από την πλευρά της η Ερικα Φοϊερμπάχερ, καθηγήτρια ανθρωποζωολογίας από το Κολέγιο Carroll και μια εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ανθρώπινα χάδια μειώνουν τους καρδιακούς παλμούς και τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης των σκύλων, όπως ακριβώς δηλαδή λειτουργούν και στην περίπτωση του ανθρώπου.