Σελίδες

Thessaloniki video tour

24/6/18

Που οδηγεί αυτή η σκάλα; Διαβάστε για τον απόλυτο επίγειο παράδεισο...




Στο νησί Oahu της Χαβάης, αν αντέξεις να ανέβεις 3.922 ατσάλινα σκαλοπάτια, μπορείς να...
φτάσεις στον παράδεισο. Ή τουλάχιστον, αρκετά κοντά σε αυτόν.

Η διάσημη αυτή διαδρομή με το όνομα «Haiku Stairs» -ή «Stairway to Heaven» όπως την αποκαλούν- αν και κλειστή για το κοινό εδώ και 30 χρόνια, παραμένει για πολλούς λάτρεις της πεζοπορίας στη λίστα με τα «πράγματα που πρέπει να κάνουν πριν πεθάνουν». Τώρα όμως, έπειτα από μια καταστροφική καταιγίδα τον περασμένο Φεβρουάριο, το μέλλον της σκάλας βρίσκεται σε κίνδυνο. Για αυτό και μια ομάδα κατοίκων της Χαβάης αποφάσισε να αναλάβει δράση για να τη σώσει.

Οι εν λόγω εθελοντές είναι μέλη μιας ΜΚΟ με το όνομα «Friend of Haiku Stairs», η οποία βοηθά εδώ και χρόνια στη διατήρηση της διαδρομής σε μια καλή κατάσταση, απομακρύνοντας τα ενοχλητικά φυτά και βοηθώντας σε γενικά έργα συντήρησής της.


Τώρα η ομάδα θέλει να επισκευάσει τις ζημιές, να καθιερώσει έναν στάνταρ σύστημα διαχείρισης της σκάλας και να αρχίσει να χρεώνει τους επισκέπτες και τους ντόπιους ένα καθορισμένο ποσό για να τους επιτρέπει να τη σκαρφαλώνουν. Έχουν ήδη προτείνει ένα σχέδιο που περιλαμβάνει ένα εισιτήριο της τάξης των $100 για τους τουρίστες και ένα των $10 για τους κατοίκους της Χαβάης, με όλα τα έσοδα να επιδοτούν το κόστος συντήρησης και λειτουργίας που απαιτείται ώστε το αξιοθέατο να έχει αυτάρκεια. Υποψιάζονται μάλιστα πως οι επισκέπτες θα είναι κάτι παραπάνω από πρόθυμοι να πληρώσουν το εισιτήριο, ώστε να καταφέρουν να σκαρφαλώσουν στη διάσημη σκάλα. Το γεγονός πως το πρόστιμο για τους καταπατητές θα φτάνει τα $600 ή/και έξι μήνες φυλάκιση, βοηθά σημαντικά σε αυτό.

«Είναι εντελώς γελοίο να ξοδέψουμε όλα αυτά τα χρήματα για να απομακρύνουμε κάτι που αποτελεί ουσιαστικά εθνικό θησαυρό», λέει ο Vernon Ansdell, πρόεδρος της Friends of Haiku Stairs. Αν και η πεζοπορία σε αυτό το σημείο είναι παράνομη -και αρκετά επίπονη- οι Friends of Haiku Staris υποστηρίζουν πως δεν είναι επικίνδυνη. «Τα ίδια τα σκαλιά είναι στην πραγματικότητα τρομερά ασφαλή. Δεν μπορείς να χαθείς σε αυτά τα σκαλιά», λέει ο Ansdell. «Όταν βγαίνεις εκτός των σκαλιών, τότε είναι που μπορεί να συμβούν άσχημα πράγματα».

Προς το παρόν, οι πεζοπόροι επιλέγουν να σκαρφαλώνουν στα Haiku Stairs νωρίς το ξημέρωμα ώστε να αποφεύγουν τους φρουρούς, έχοντας πρώτα περάσει παράνομα μέσα από μια ήσυχη γειτονιά και ξεκινήσει την πεζοπορία όσο είναι ακόμα σκοτάδι. Για αυτό και μια μελλοντική ρύθμιση της πρόσβασης στη σκάλα ίσως καταφέρει να κάνει την πεζοπορία ασφαλέστερη αλλά και να προσφέρει λίγη ησυχία στους γύρω κατοίκους.