Σελίδες

Thessaloniki video tour

12/6/18

Πως θα μεγαλώσεις ευγενικά παιδιά που νοιάζονται: Τα 7 σημεία της έρευνας του Χάρβαρντ




Το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, έρχεται να μας υποδείξει με έρευνά του, τα 7 σημεία τα οποία...
μπορούμε να προσέξουμε, για να αναθρέψουμε ευγενικά παιδιά που να νοιάζονται για το συνάνθρωπό τους.

Στόχος είναι λοιπόν η ενσυναίσθηση στα παιδιά. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με την έρευνα του Χάρβαρντ, σε δείγμα 10.000 νέων, το 80% ενδιαφέρεται για την ευτυχία ή την επίτευξη κατορθωμάτων και μόλις το 20% για την ευγένεια.

1. Γίνε ηθικό πρότυπο και μέντορας για το παιδί σου

Το παράδειγμα που δίνεις καθημερινά στα παιδιά σου, είναι σημαντικό. Η μελέτη ενθαρρύνει την συχνή αυτο-αντανάκλαση για να διασφαλίσεις ότι  φερεσαι με ειλικρίνεια, διαχειρίζεσαι σωστά το θυμό σου, είσαι αμερόληπτη και αντιμετωπίζεις , την αμεροληψία και είσαι εσύ η ίδια ευγενική. Τα παιδιά βλέπουν πως φερόμαστε όταν οδηγούμε ή πως μιλάμε στο σερβιτόρο σε ένα μαγαζί. Κι αν κάποια φορά κάνεις λάθος και φερθείς άσχημα, παραδέξου το λάθος και συζήτησέ το με το παιδί, μην επιλέξεις να το αποσιωπήσεις.

2. Μάθε στα παιδιά να νοιάζονται και μην φοβάσαι να το λες

Πολλές φορές, θέλουμε τα παιδιά να νοιάζονται, νοιαζόμαστε εμείς οι ίδιοι για τους άλλους, αλλά δεν το εκφράζουμε προφορικά, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην το ακούνε. Άλλαξέ το. Αντί να πεις στο παιδί σου, «θέλω να είσαι ευτυχισμένο», τόνισε: «θέλω να είσαι ευγενικό και ευτυχισμένο». Ταυτόχρονα, όταν μιλάς με τους δασκάλους των παιδιών, μην ρωτάς μόνο για τις επιδόσεις στο σχολείο, ζήτα να μάθεις αν το παιδί είναι ευγενικό, αν φέρεται σωστά στους συμμαθητές του.

3. Μάθε στα παιδιά να δείχνουν ενδιαφέρον για κάθε οντότητα στον πλανήτη

Πολλές φορές μαθαίνουμε στα παιδιά μας να νοιάζονται και να δείχνουν ενδιαφέρον μόνο για τα άτομα του άμεσου περιβάλλοντος. Φυσικά και θέλουμε τα παιδιά να είναι ευγενικά στους παππούδες ή τους συμμαθητές αλλά ταυτόχρονα, πρέπει τα παιδιά να δείχνουν ευγένεια στα παιδιά όλου του κόσμου, στα ζώα, ακόμα και στο ίδιο το περιβάλλον.

4. Προώθησε την ικανότητα των παιδιών να είναι ηθικοί στοχαστές και θετικοί δημιουργοί αλλαγών στις κοινότητές τους.

Βλέπεις πως το παιδί σου έχει πάθος για κάτι; Βοήθησέ το να διοχετεύσει το πάθος αυτό στην κοινότητα. Αν πάλι, το παιδί μπλέκεται σε ηθικά ζητήματα, βοήθησέ το να στοχαστεί και να πάρει τις σωστές αποφάσεις. Για παράδειγμα, «να καλέσω το νέο παιδί που ήρθε στη γειτονιά στα γενέθλιά μου, ακόμα κι αν δεν το συμπαθεό ο καλύτερος φίλος μου»;

5. Βοήθησε το παιδί να ελέγξει τα συναισθήματά του


Ειδικά οι δύσκολες καταστάσεις και τα αρνητικά συναισθήματα, είναι εκείνα που το παιδί θα θέλει βοήθεια για να τα διαχειριστεί. Δεν θέλουμε στη βία να απαντήσει με βία αλλά αντίθετα, βοήθησε το παιδί να απαντήσει με ηθική και ευγένεια. Για παράδειγμα, αν το παιδί έχει μαλώσει με κάποιον φίλο, βοήθησέ το να σκεφτεί την άποψη του άλλου και να μπει «στα παπούτσια του».

6. Mάθε στο παιδί να δείχνει ευγνωμοσύνη

Η ευγνωμοσύνη αποτελεί σπουδαίο παρακλάδι του να δείχνουμε πως νοιαζόμαστε. Έρευνες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους, που λένε ευχαριστώ έμπρακτα, είναι πιο συμπονετικοί, ευγενείς, γενναιόδωροι, υγιείς και ευτυχισμένοι.

 7. Δούλεψε τη σχέση με τα παιδιά σου, ώστε να εκφράζει την ευγνωμοσύνη και τη συμπόνοια

Το να αναθρέψεις ένα παιδί ευγενικό και με ενδιαφέρον για τους άλλους, η επιδίωξη αυτή ξεκινά μέσα από τη δική σας σχέση. Δεν μπορείς να απαιτείς να είναι ευγενικό ένα παιδί στο οποίο εσύ η ίδια δεν φέρεσαι με ευγένεια και ενδιαφέρον.

Τα παιδιά μαθαίνουν τη φροντίδα και το σεβασμό όταν αντιμετωπίζονται με φροντίδα και σεβασμό.