Σελίδες

Thessaloniki video tour

20/5/18

Τρόποι για να ξεκουράζεστε ανάμεσα στις προπονήσεις και τους αγώνες




Ορισμένα λάθη στην προπόνηση ορισμένων ερασιτεχνών δρομέων μοιάζουν τόσο...
επαναλαμβανόμενα που δεν μπορούν να είναι αποτελέσματα συμπτώσεων αλλά μάλλον απόρροιες μεγάλων παρεξηγήσεων.

Ένα χαρακτηριστικό τέτοιο λάθος έχει να κάνει με την αμέλεια όσον αφορά το πως αντιμετωπίζουν το ζήτημα της ξεκούρασης εν μέσω συστηματικής προπόνησης.

Πολλοί ερασιτέχνες δρομείς που προπονούνται για έναν αγώνα μεγάλης απόστασης και ενδιάμεσα τρέχουν και σε αγώνες για την προετοιμασία τους, δεν δίνουν τη σημασία που πρέπει στο πως ξεκουράζεται το κορμί τους, γεγονός που έχει πολλαπλές επιπτώσεις πάνω τους καθώς τους δημιουργεί τραυματισμούς.

Οι μεγαλύτεροι προπονητές ισχυρίζονται πως ο τρόπος που οφείλει ένας αθλητής να προσεγγίζει το ζήτημα της ξεκούρασής του πρέπει να έχει την ίδια προσοχή με το ζήτημα της προπόνησης.

Ακολουθούν μερικοί βασικοί κανόνες που κάθε αθλητής πρέπει να τηρεί για να βρίσκεται σε καλό επίπεδο η ξεκούρασή του:

1. Αποφύγετε τις συνεχόμενες μέρες σκληρής προπόνησης

Μην πέσετε στην παγίδα να θεωρήσετε πως το να προπονείστε σε υψηλό επίπεδο κάθε μέρα θα σας κάνει καλό σε έναν επερχόμενο αγώνα. Θα συμβεί το ακριβώς ανάποδο: το σώμα σας θα «μπουχτίσει» από τους έντονους ρυθμούς και ενδέχεται να καταρρεύσει. Φτιάξτε ένα «μεικτό» πρόγραμμα από ημερήσιες ασκήσεις με εναλλάξ ρυθμούς: μια μέρα χαλαρής προπόνησης, μια μέρα έντονης.

2. Κοιμηθείτε όσο μπορείτε

Ο ύπνος είναι το νούμερο ένα όπλο όσον αφορά την ανάκτηση των δυνάμεών μας, συνεπώς μην το υποτιμάτε. Μάλιστα, δεν παίζει ρόλο μόνο η διάρκεια του ύπνου που κάνουμε καθημερινά αλλά και η ποιότητα. Κλείστε το κινητό σας, αποφύγετε να πιείτε αλκοόλ ή καφέ πριν πέσετε και προσπαθήστε να εξασφαλίσετε στον εαυτό σας ένα οκτάωρο πολύ καλού ύπνου.

3. Κάντε ένα εβδομαδιαίο διάλειμμα από σκληρές προπονήσεις ενός μήνα

Αν είσαι ερασιτέχνης και όχι επαγγελματίας αθλητής, τότε το να προπονείσαι 10-16 εβδομάδες συνεχόμενα είναι καταστροφικό για το σώμα σου. Ξέχνα τα όσα ακούς αναφορικά με την συνεχόμενη άσκηση και κάθε ένα μήνα δίνε την ευκαιρία στο σώμα σου να αποφορτιστεί για περίπου μια εβδομάδα. Θα γεμίσεις μπαταρίες.

4. Διάλεξε προσεκτικά τον εξοπλισμό προπόνησής σου

Κι όμως, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και αυτό στο πως ξεκουράζεται το σώμα σου. Το να χρησιμοποιείς άνετες φόρμες, κατάλληλα παπούτσια και αντίστοιχα άνετες μπλούζες είναι κάτι που παίζει ρόλο στο πως κινείται το αίμα μέσα σου και αντίστοιχα σου δίνει την δυνατότητα να ξεκουραστεί καλύτερα το σώμα σου.

5. Δώστε βάση στην τροφή σας

Η διατροφή σας είναι ένας κρίσιμος παράγοντας όσον αφορά την αποκατάσταση των δυνάμεών σας ανάμεσα στις προπονήσεις σας. Περίπου μισή ώρα μετά την άσκησή σας πρέπει να πάρετε ένα μείγμα από υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, καθώς θρεπτικά συστατικά τους θα κάνουν το σώμα σας να ανακάμπτει πιο εύκολα μετά από μια δύσκολη άσκηση.

6. Μην ακολουθείτε πάντα το σχέδιο…

Μην το ξεχνάτε ποτέ: δεν είστε επαγγελματίες αθλητές αλλά ερασιτέχνες. Αυτό σημαίνει πως το να μην έχετε την απόλυτη πειθαρχία στο πρόγραμμα της εκγύμνασής σας δεν είναι απαραίτητα κακό. Αν έχετε περάσει μια κακή μέρα στη δουλειά, αν το άγχος έχει κατακλύσει το κεφάλι σας, αν η ψυχολογία σας δεν είναι στα καλύτερά της, τότε μην φορτώνεται τον οργανισμό σας με μια επιπλέον προπόνηση. Και ας πάει πίσω το πρόγραμμα. Είναι προτιμότερο.

7. Ξεκουραστείτε και πνευματικά

Η ικανότητα χαλάρωσης τόσο ψυχικά όσο και σωματικά παίζει μεγάλο ρόλο σε κάθε πρόγραμμα αποκατάστασης. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφιερώσει χρόνο για να χαλαρώσετε με την οικογένεια και τους φίλους σας ή ακόμα καλύτερα, πηγαίντε ένα βήμα παραπέρα κάντε διαλογισμό τακτικά: έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει σημαντικά το νοητικό σας επίπεδο.