Σελίδες

Thessaloniki video tour

23/5/18

Τα εξανθήματα της πάνας και πώς θα τα προλάβετε




Τα εξανθήματα που εμφανίζει το μωρό σας στην περιοχή της πάνας είναι ένα πολύ συνηθισμένο...
και τακτικό φαινόμενο. Υπάρχουν όμως τρόποι να προλάβετε την εμφάνισή τους αλλά και να τα διαχειριστείτε σε περίπτωση εμφάνισης. Αν κάνει την αρχή στην εμφάνισή του, θα το καταλάβετε γιατί είναι είτε κόκκινο, απαλό και έντονο σε χρώμα είτε ξηρό ή υγρό. Φροντίστε το πριν μετατραπεί σε σοβαρή μόλυνση.

Αλλάζετε την πάνα πολύ συχνά και αμέσως αν κάνει κακά. Αν τη αφήσετε για ώρα το ζεστό δέρμα του μωρού σε υγρό περιβάλλον, τότε είναι σαν να πηγαίνετε γυρεύοντας. Τα μικρά μωρά θέλουν τουλάχιστον 8 πάνες τη μέρα. Τα μεγαλύτερα χρειάζονται ίσως λιγότερες αλλά μην ξεχνάτε ότι τα κακά μεγαλώνουν σε μέγεθος και ίσως πονάνε περισσότερο.

Κάθε φορά που αλλάζετε την πάνα, πρέπει να καθαρίζετε προσεκτικά όλη την περιοχή. Χρησιμοποιήστε άφθονο νερό και μωρομάντιλα χωρίς άρωμα.

Αφήστε το δέρμα του μωρού να αναπνεύσει χωρίς πάνα όταν το αλλάζετε. Ο φρέσκος αέρας είναι η καλύτερη πρόληψη ενάντια στα εξανθήματα. Προσπαθήστε να του βάλετε την πάνα χαλαρά και αποφύγετε τα πολλά ρούχα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αφού το καθαρίσετε, βάλτε λίγη κρέμα σε όλη την περιοχή και μην το παρακάνετε με την ποσότητα γιατί η πολλή ενυδάτωση μπλέκεται με την απορροφητικότητα της πάνας.

Πώς θα καταλάβετε ότι μωρό έχει εξάνθημα; Η πιο συνηθισμένη ηλικία εμφάνισης είναι γύρω στους 9 μήνες γιατί τότε ξεκινούν οι εντερικές αλλαγές και οι πρώτες στερεές τροφές. Η διάρροια επίσης μπορεί να προκαλέσει έντονο και επίπονο εξάνθημα. Ξεχωρίζει εύκολα γιατί είναι κόκκινο, μη ομοιόμορφο ή διάσπαρτο σε όλη την περιοχή της πάνας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να δείτε σημάδια ή φουσκάλες. Όταν το αγγίζετε είναι ξηρό και ζεστό αλλά κατά βάση το παιδί δεν ενοχλείται ιδιαίτερα αφού μιλάμε για ελαφριές περιπτώσεις εξανθημάτων.

Γιατί το μωρό εμφανίζει εξάνθημα; Κυρίως επειδή διαθέτει υπερβολικά ευαίσθητο δέρμα. Οι πιο βασικοί λόγοι εμφάνισης είναι: όταν αφήνετε τη λερωμένη πάνα για αρκετή ώρα πάνω του, υπάρχουν αρκετά χημικά στο σαπούνι και σε λοιπά βρεφικά προϊόντα, όταν είναι κρυωμένο και καταπίνει πολύ σάλιο ή φλέματα. Τέλος, όταν έχει διάρροια, αυξάνονται οι πιθανότητες για εξάνθημα στον ποπό.

Πώς θα το αντιμετωπίσετε. Μην νιώσετε ενοχές αν τελικά το εξάνθημα κάνει την εμφάνισή του. Είναι αρκετά φυσιολογικό και μπορεί να συμβεί αρκετά εύκολα. Εσείς απλά πρέπει να δράσετε γρήγορα χρησιμοποιώντας μία φαρμακευτική κρεμούλα για την περίπτωση. Συμβουλευτείτε πρώτα τον παιδίατρό σας. Αν βλέπετε ότι δεν περνάει, απευθυνθείτε αμέσως στο γιατρό για να αποφύγετε κάποια μόλυνση που θα καταλήξει σε χρόνιο πρόβλημα.