Σελίδες

Thessaloniki video tour

17/5/18

7 φυτά που χρειάζονται ελάχιστο πότισμα




Η άνοιξη είναι παραδοσιακά η εποχή που αρχίζουμε ν’ ανανεώνουμε το... μπαλκόνι μας λόγω του καλού καιρού και της ανεβασμένης μας διάθεσης. Αν θέλετε να κάνετε το μπαλκόνι σας πιο πράσινο, αυτό το κείμενο θα σας φανεί χρήσιμο γιατί τα φυτά που θα δείτε διατηρούν την ομορφιά και τη φρεσκάδα τους για μέρες χωρίς πότισμα.





Έτσι θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο και στις καλοκαιρινές διακοπές, χωρίς να σκέφτεστε ότι τα μισά σας φυτά μπορεί να χαλάσουν όσο λείπετε.

Φίκος

Ακόμα ένα φυτό που συνηθίζεται στην Ελλάδα. Είναι εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, όμως, αν επιλέξετε να το βάλετε στο μπαλκόνι σας, φροντίστε να είναι σε σκιερό μέρος και να μην εκτίθεται απευθείας στον ήλιο, γιατί τα φύλλα του είναι ευαίσθητα στο φως. Θα χρειαστεί να τον ποτίζετε 2 φορές την εβδομάδα και δεν πρόκειται να σας κουράσει.

Λεβάντα




Είναι ανθεκτική στη ζέστη και την ξηρασία, έχει απίστευτο άρωμα και είναι πανέμορφη. Ειδικά τον χειμώνα και το φθινόπωρο χρειάζεται σπάνια πότισμα. Την άνοιξη και το καλοκαίρι φροντίστε να την ποτίζετε όταν δείτε ότι το χώμα της έχει στεγνώσει. Καλό θα είναι να την τοποθετήσετε σε μια γλάστρα με τρύπα έτσι ώστε να αποβάλλει το νερό που δεν χρειάζεται- διαφορετικά, μπορεί να χαλάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ακόμα ένα θετικό: φυλάξτε τα άνθη της σε ντουλάπες και συρτάρια. Η λεβάντα έχει εντομοαπωθητικές ιδιότητες και θα απομακρύνει τον ανεπιθύμητο σκώρο, προστατεύοντας τα ρούχα σας.

Αλόη




Όχι μόνο δεν χρειάζεται να την ποτίζετε συχνά, αλλά το πολύ νερό μπορεί να τη βλάψει. Σε γενικές γραμμές η αλόη χρειάζεται νερό όταν το χώμα της είναι στεγνό. Πάντως, ακόμα κι αν ξεχάσετε να την ποτίσετε, οι αντοχές της είναι πολύ μεγάλες. Το πρώτο σημάδι της αφυδάτωσης είναι το καφέ χρώμα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χαλάσει αλλά θα καθυστερήσει η ανάπτυξή της.

Κάκτοι

Χρειάζονται πότισμα μια φορά την εβδομάδα (ή και ακόμα λιγότερό) και μια καλή θέση στον ήλιο για ν’ αναπτυχθούν. Εκτός από τους μεγάλους κάκτους, μπορείτε να δημιουργήσετε συνθέσεις με μικρά κακτάκια σε διάφορες γωνίες του μπαλκονιού, για να τα διακοσμήσετε με στιλ.

Φυτά αέρος




Ονομάζονται έτσι γιατί τρέφονται από τον αέρα και καθαρίζουν την ατμόσφαιρα, γι’ αυτό θεωρούνται ιδανικά για το εσωτερικό του σπιτιού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τα βάλετε στο μπαλκόνι, αρκεί να είναι σε σκιερό μέρος. Μάλιστα, δεν χρειάζονται απαραίτητα χώμα για να αναπτυχθούν ενώ το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να τα ψεκάζετε μία φορά την εβδομάδα.

Νεφρίτης

Σαν όνομα μπορεί να μην σας λέει κάτι, η εικόνα, όμως, θα σας βοηθήσει να θυμηθείτε ότι έχετε δει τον νεφρίτη σε αρκετά ελληνικά μπαλκόνια. Του αρέσει το ξηρό κλίμα και το πολύ νερό μπορεί να του κάνει κακό. Γι’ αυτό, τοποθετήστε το σε γλάστρα με καλή αποστράγγιση (δηλαδή με μια τρύπα στον πάτο) και φροντίστε να τον ποτίζετε μόνο όταν το χώμα ξηραίνεται. Προσέξετε όμως να μην το παρακάνετε. Όταν δείτε ότι αρχίζει να χάνει τα φύλλα του, πιθανώς έχετε ξεχάσει να τον ποτίσετε αρκετό καιρό! Για να τον διατηρήσετε φρέσκο και πλούσιο, απλώς θυμηθείτε να τον ψεκάζετε με νερό ανά κάποιες μέρες.

Γιούκα




Αντέχει στο κρύο και τη ζέστη, δεν κολλάει εύκολα ασθένειες των φυτών και δεν θέλει πολύ νερό. Για την ακρίβεια, ποτίζετε το φυτό μία φορά την εβδομάδα την άνοιξη και το καλοκαίρι και λιγότερο συχνά τους χειμερινούς μήνες. Τα φύλλα του πιάνουν εύκολα σκόνη, την οποία μπορείτε να αφαιρέσετε με ένα ελαφρά βρεγμένο σφουγγάρι ή ψεκάζντάς τα με νερό.