Σελίδες

Thessaloniki video tour

6/12/17

Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το φόβο ως μέσο πειθαρχίας στο παιδί




Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το φόβο ως μέσο πειθαρχίας στο παιδί

Οι φόβοι και οι φοβίες αρχίζουν να εμφανίζονται στο παιδί στην ηλικία των 2 ετών, περίπου.

Μέχρι τότε έχει μάθει να λειτουργεί περισσότερο με το ένστικτο και τ’αντανακλαστικά.
Οσο μεγαλώνει όμως, γίνεται και πιο έξυπνο, η νοημοσύνη του αναπτύσσεται και ο κόσμος του φαίνεται επικίνδυνος και απειλητικός.
Γίνεται εμπνευστής νέων ιδεών, εννοιών και πληροφοριών και συνθέτει όλα αυτά τα τρομαχτικά σενάρια. Επειδή δεν μπορεί ακόμα να διακρίνει το λογικό από το παράλογο, η φαντασία του οργιάζει.
Φοβάται ότι θα το καταπιεί ο σκύλος που συνάντησε το απόγευμα ή ότι θα το απορροφήσει η ηλεκτρική σκούπα. Καταλαβαίνει πόσο μικρό είναι σε σχέση με όλα γύρω του και τρομοκρατείται. Ανακαλύψτε όλους αυτούς τους λόγους που τρομάζουν το μωράκι σας και καταπολεμήστε τους.
Βοηθήστε το να αντιμετωπίσει ότι το τρομάζει, έτσι ώστε οι σημερινοί φόβοι να μη συνεχιστούν και αύριο. Είναι παράλογοι αλλά αληθινοί. Και επειδή δεν μπορεί να τους αντιμετωπίσει μόνο του, αφήστε το να στηριχτεί πάνω σας.
fear
Χρειάζεται ένα δυνατό χέρι για ν’ αποκτήσει εμπιστοσύνη  και ηρεμία. Καταπολεμήστε το κακό στη ρίζα του και αποφεύγετε να του επιτρέπετε να βλέπει βίαιες ταινίες ή να του διηγείστε ιστορίες που ξέρετε ότι θα το τρομάξουν. Για να μην είστε εσείς ο υπαίτιος του κακού, φροντίστε να μη χρησιμοποιείτε το φόβο του παιδιού ως μέσον πειθαρχίας και μην το απειλείτε ότι θα το φάει ο μπαμπούλας ή οποιοσδήποτε άλλος. Φράσεις όπως “ Αν δεν είσαι καλό παιδί, θα σε δώσω στον κύριο”, ή “Αν βγεις από το δωμάτιο , θα σε φάει ο λύκος”, απαγορεύονται αν θέλετε να χτίσετε μια υγιή προσωπικότητα με το παιδί σας. Όλα αυτά τα προβλήματα ύπνου, είναι ευτυχώς, παροδικά.
Το παιδί σας περνά φάσεις και οι συνήθειες του ύπνου του επηρεάζονται απ όσα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας.Το παιδάκι δεν μπορεί να κοιμηθεί τη νύχτα αν είναι στεναχωρημένο, αγχωμένο, αδιάθετο, όταν πονάει ( όπως την περίοδο που βγάζει δόντια), αλλά κι όταν αισθάνεται ενθουσιασμό από κάτι καινούργιο ή βομβαρδίζεται από πληθώρα ερεθισμάτων. Αυτά τα μεταβατικά στάδια δεν διαρκούν πολύ. Όταν το παιδί ηρεμήσει , θα επανέλθει σε προηγούμενες συνήθειες ύπνου ή θ’ αποκτήσει καινούριες.