Σελίδες

Thessaloniki video tour

19/11/17

Η αγορά κατοικίας βάζει φρένο στην αύξηση των σουηδικών επιτοκίων




Οι τιμές στη σουηδική αγορά κατοικίας, τη μεγαλύτερη μεταξύ των σκανδιναβικών κρατών, έχουν υποχωρήσει σχεδόν κατά 10% στη...
διάρκεια του έτους, δημιουργώντας αναστάτωση μεταξύ των κύκλων της κεντρικής τράπεζας της χώρας, των επενδυτών και των πολιτών. Η τιμή της κορώνας Σουηδίας έναντι του ευρώ έχει υποχωρήσει κατά 1,5%. Η διοίκηση της κεντρικής τράπεζας προβληματίζεται σοβαρά για το αν θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού το 2018 ή αν θα πρέπει να το διατηρήσει έως έχει, ώστε να μην οξύνει το πρόβλημα στον κλάδο στην αγορά κατοικίας.
Ωρολογιακή βόμβα

Σύμφωνα με το Βusiness Ιnsider, «οι ιδιοκτήτες κατοικιών στη Σουηδία κάθονται πάνω σε ωρολογιακή βόμβα». Η αγορά ακινήτων αποθερμαίνεται σήμερα κατά τρόπο δραστικό, ενώ έχουν προηγηθεί αυξήσεις στις τιμές τα προηγούμενα είκοσι χρόνια. Και όπως φαίνεται σε έρευνα της κτηματομεσιτικής εταιρείας Svensk Fastighetsformedling, ακόμα και μια περιορισμένη αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Σουηδίας θα επηρεάσει δυσμενώς τους ιδιοκτήτες. Η προοπτική υψηλότερου κόστους δανεισμού θα σήμαινε για τουλάχιστον τους μισούς ιδιοκτήτες κατοικιών ότι θα έπρεπε να πουλήσουν το ακίνητό τους, καθώς η αύξηση επιτοκίων θα προσέθετε 350 δολάρια τον μήνα στο ποσόν της αποπληρωμής του δανείου τους.

Ορισμένοι αναλυτές της σουηδικής αγοράς ακινήτων διερωτώνται μήπως οι αυστηρότερες ρυθμίσεις για την εξόφληση στεγαστικών δανείων επισπεύσουν την πτώση των τιμών. Πάντως, αυτή η εξέλιξη δεν πρόκειται, προς το παρόν, να επηρεάσει τη νομισματική πολιτική της Σουηδίας. Ισως, όμως, δυσχεράνει με κάποιον τρόπο τη διαδικασία που θα ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα για να επαναφέρει τα αρνητικά επιτόκια σε κανονικά επίπεδα. «Η ευαισθησία ως προς την πορεία των επιτοκίων είναι σήμερα μεγαλύτερη από το παρελθόν», παρατηρεί ο Στέφαν Ινγκβες, διοικητής της κεντρικής τράπεζας. «Κι αυτό μπορεί να διαδραματίσει ρόλο τόσο όσον αφορά τα νοικοκυριά όσο και τη νομισματική πολιτική». Ο κεντρικός τραπεζίτης προσέθεσε ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς να κάνει κανείς λόγο για νίκη επί του πληθωρισμού. Τα αρνητικά επιτόκια και ένα μεγάλο πρόγραμμα αγοράς τίτλων από την κεντρική τράπεζα οδήγησαν τον πληθωρισμό να υπερβεί τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ίδια. Πάντως, τα στοιχεία του Οκτωβρίου που δόθηκαν στην δημοσιότητα στις αρχές της εβδομάδας φανερώνουν ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 1,8%. Ο διοικητής της Riksbank επισημαίνει ότι δεν αποτελεί πρόβλημα αν για κάποιο χρονικό διάστημα ο πληθωρισμός βρίσκεται πέραν του στόχου, αλλά η πτώση του δείκτη και η αλλαγή των προσδοκιών για καθοδική πορεία θα είναι κάτι δυσκολότερο.

Οπως υπογραμμίζει στη σουηδική οικονομική εφημερίδα Dagens Industri η κτηματομεσίτρια της Bosthlm Καρίνα Χούσγκαρντ, «οι τιμές των κατοικιών έχουν υποχωρήσει 10%-15% από το καλοκαίρι έως σήμερα και αυτή η τάση θα συνεχιστεί». Εν τω μεταξύ, οι Σουηδοί ιδιοκτήτες σπιτιών έχουν σωρεύσει χρέη από τα στεγαστικά τους δάνεια, τα οποία σήμερα ανέρχονται σε πρωτοφανή επίπεδα-ρεκόρ. Τέλος, η Nordea, η μεγαλύτερη σκανδιναβική τράπεζα, προβλέπει ότι με μια πιθανή αύξηση επιτοκίων το 2018 από την κεντρική τράπεζα, τα νοικοκυριά που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο θα βρεθούν σε αδιέξοδο.