Σελίδες

Thessaloniki video tour

19/11/17

Βρίσκοντας ισορροπία ανάμεσα στην εργασιακή και προσωπική ζωή




Με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που αυξάνουν τις εργασιακές ώρες τους για ν’ανταπεξέλθουν σε... υποχρεώσεις ή για να διατηρήσουν το στυλ ζωής που είχαν πριν. Άλλοι εργαζόμενοι, φοβούμενοι μήπως χάσουν τη δουλειά τους, δέχονται να κάνουν υπερωρίες που αλλιώς δεν θα έκαναν ή αναλαμβάνουν επιπλέον αρμοδιότητες και καθήκοντα. Επιπλέον η ανταγωνιστικότητα και οι υψηλές απαιτήσεις που υπάρχουν σήμερα στα εργασιακά περιβάλλοντα, δημιουργούν περισσότερη πίεση και άγχος επίδοσης στους εργαζόμενους.

Κατά συνέπεια, δεν είναι λίγες οι φορές που η ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και την προσωπική ζωή χάνεται. Όχι μόνο αυξάνονται οι ώρες εργασίας, αλλά και το στρες, η σωματική και ψυχολογική κούραση, τα προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Εάν έχεις χάσει την ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική σου ζωή, ίσως να αισθάνεσαι ενοχές για το ότι δεν αφιερώνεις χρόνο στην οικογένεια σου ή αντίθετα να αισθάνεσαι ενοχές που δεν δουλεύεις περισσότερο. Ίσως να βρίσκεις δύσκολο να αποσπάσεις το μυαλό σου από τη δουλειά όταν γυρνάς στο σπίτι ή να χάνεις προσωπικές και κοινωνικές δραστηριότητες που είναι σημαντικές για σένα. Επίσης, μπορεί να αντιμετωπίζεις δυσκολίες στις σχέσεις σου ή στην οικογενειακή σου ζωή.

Για ν’ανακτήσεις την ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική ζωή,

Αποδέξου ότι η απόλυτη ισορροπία ίσως να μην είναι εφικτή αυτή τη στιγμή. Ίσως, λόγω της οικονομικής κατάστασης, να μην μπορείς ν’απαλλαγείς από τις έξτρα ώρες ή αρμοδιότητες. Μπορείς όμως να διεκδικήσεις να βελτιώσεις την ανισορροπία που υπάρχει και να αντλήσεις ικανοποίηση και ξεκούραση από την βελτίωση αυτή.Το κλειδί εδώ είναι να μην αποκλείεις τελείως από την ημέρα σου άλλες δραστηριότητες. Προσπάθησε να ενσωματώσεις «μικρά πράγματα» που έχουν προσωπικό νόημα όπως για παράδειγμα, βραδινό φαγητό με την οικογένεια σου ή ένα τηλεφώνημα σε κάποιον φίλο/η σου.Εάν σε βοηθάει, δοκίμασε να προσχεδιάσεις την εβδομάδα σου και το χρόνο που θα μπορούσες να αφιερώσεις σε οικογένεια, φίλους ή σε χόμπυ και δραστηριότητες που σ’ευχαριστούν.

Ακόμα κι αν η απόλυτη ισορροπία δεν είναι εφικτή αυτή τη στιγμή, αναλογίσου τι σημαίνει για σένα ισορροπία μακροπρόθεσμα. Με ποιόν τρόπο θα βρείς και διατηρήσεις ισορροπία στο μέλλον; Τι είναι για σένα σημαντικό στη ζωή;Τι στόχους έχεις; Τι θα αποτελούσε μια αρκετά ισορροπημένη κατάσταση για σένα τώρα;

Κατανόησε πώς διαχειρίζεσαι το χρόνο σου. Σημείωσε ποιές είναι όλες οι εβδομαδιαίες δραστηριότητες σου, επαγγελματικές και προσωπικές. Αποφάσισε τι είναι απαραίτητο και τι σου δίνει περισότερη ικανοποίηση. Προσπάθησε να δείς εάν θα μπορούσες να μεταθέσεις σε άλλους καθήκοντα που δυσκολεύεσαι να χειριστείς και δοκίμασε να μοιραστείς τις ανησυχίες σου με τον εργοδότη σου ή τους συναδέλφους σου έτσι ώστε να διαπραγματευτείτε μία λύση.

Εξάσκησε το δικαίωμα να λές «όχι». Όπως είδαμε παραπάνω, δεν είναι πάντα εύκολο ν’αρνηθούμε επιπλέον αρμοδιότητες σ’ένα ανταγωνιστικό και ασταθές οικονομικό κλίμα, όμως εάν νομίζεις ότι υπάρχουν πράγματα στην εργασία σου από τα οποία θα μπορούσες ν’απαλλαγείς αλλά δεν το κάνεις γιατί δυσκολεύεσαι ν’αρνηθείς όταν κάποιος σου ζητάει κάτι, τότε δοκίμασε ν’αλλάξεις αυτή τη συνήθεια. Όταν καθοδηγείσαι από την ενοχή ή την αίσθηση της υποχρέωσης να κάνεις πράγματα που δε σ’ευχαριστούν, αφαιρείς από την ημέρα σου χρόνο που θα μπορούσες να αφιερώσεις σε δραστηριότητες που σου προσφέρουν ικανοποίηση.

Μην κουβαλάς τη δουλειά μαζί σου, ακόμα κι εκτός δουλειάς. Τη στιγμή που φεύγεις από την εργασία σου έχεις δύο επιλογές: είτε ν’αφήσεις τη δουλειά και όλα τα προβλήματα της στη δουλειά είτε να τα πάρεις όλα μαζί σου,πράγμα που με τη νέα τεχνολογία δεν είναι καθόλου δύσκολο. Μπορείς να εξακολουθείς ν’απαντάς τηλεφωνήματα ή emails κι από το κινητό σου εκτός εργασίας αλλά με ποιό κόστος; Για να μπορέσεις να έχεις πραγματικό προσωπικό χρόνο, χρειάζεται να πάρεις την απόφαση να διαχωρίσεις τον προσωπικό από τον επαγγελματικό σου χρόνο, κλείνοντας για παράδειγμα το κινητό σου κι επιτρέποντας στον εαυτό σου να απολαύσει στιγμές αληθινής ξεκούρασης.