Σελίδες

Thessaloniki video tour

16/10/17

H άγνωστη σχέση του Γιώργου Μαυροσκότη με τον Πάμπλο Πικάσο




Μεταξύ πολλών άλλων σημαντικών έργων του εικαστικού χώρου,ο Μαυροσκότης φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες ότι κατέχει στη...
συλλογή του και έργο του περίφημου Πικάσο.

Ιδιαίτερα γνωστός στον διεθνή χώρο της υψηλής τέχνης,παρότι σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό,αφού με προσωπική επιλογή επιμένει να διατηρεί την "ανωνυμία" του ο επιχειρηματίας Γιώργος Μαυροσκότης θεωρείται ένας από τους πιο δυναμικούς και ανερχόμενους συλλέκτες έργων τέχνης παγκοσμίως.
Μεταξύ πολλών άλλων σημαντικών έργων του εικαστικού χώρου,ο Μαυροσκότης φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες ότι κατέχει στη συλλογή του και έργο του περίφημου Πάμπλο Πικάσο,πράγμα που τον καθιστά έναν από τους σημαντικότερους συλλέκτες. Οι πληροφορίες,παρότι προέρχονται από αξιόπιστες πηγές,δεν μπορούν να διακριβωθούν, γιατί οι δραστηριότητες του Μαυροσκότη καλύπτονται πάντοτε από ένα "πέπλο" μυστικότητας. Τόσο στον επιχειρηματικό,όσο και στον καλλιτεχνικό τομέα.
Όπως δεν μπορούν να διακριβωθούν και άλλες πληροφορίες που φέρουν τον επιχειρηματία και συλλέκτη να έχει διαχρονικές σχέσεις με την οικογένεια του μεγάλου ισπανού ζωγράφου. Πάντως γείτονες της έπαυλης που διατηρεί στο Πόρτο Χέλι επιμένουν ότι για πολλά καλοκαίρια φιλοξενούσε την εμβληματική Παλόμα Πικάσο,με την οποία τον έβλεπαν να συζητά με τις ώρες προφανώς περί τέχνης και ...άλλων δαιμονίων.
Στο σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμέντο που δημοσιεύουμε εμφανίζεται ο Γιώργος Μαυροσκότης (το 1979) σε εφηβική ηλικία στη γκαλερί Ζουμπουλάκη να επισκέπτεται την έκθεση Πικάσο. Οι παρατηρητικοί μπορούν να διακρίνουν το γνωστό icon που διατηρεί μέχρι και σήμερα,με ελάχιστες αλλαγές που αφορούν τα πρόσθετα βάρη που δημιουργεί ο χρόνος.
Στο ύφος του νεαρού,όπως και στο αμέριμνο αλλά και διεισδυτικό βλέμμα του, διακρίνεται επίσης η γοητεία που του ασκεί από τότε η αισθητική της υψηλής τέχνης. Στο κάπως "χαζοχαρούμενο" αλλά συνειδητοποιημένο χαμόγελό του αποτυπώνεται η γοητεία που απολαμβάνει από τα έργα του μεγάλου καλλιτέχνη.
Στο μικρό "τσαντάκι" βρίσκονται προφανώς οι κατάλογοι της έκθεσης, ορισμένα βιβλία και ίσως κάποια μικρά...σάντουιτς και τυρόπιτες για το σκληρό ωράριο του τότε μαθητή Γιώργου.